Domáca vegeta

…neplatíte za soľ, a najmä vždy viete, čo obsahuje…

Domácu vegetu robievam, odkedy som zistila, že kupované dochucovadlá majú na prednej strane obalu napísané, že sú bez glutamanu, chemických a konzervačných látok a v zložení nájdete niečo úplne iné. Výrobcovia ho šikovne maskujú pod inými názvami :
 
> bielkovinový hydrolyzát
 
> kvasnicový extrakt
 
> sójový hydrolyzát
 
> rastlinný bielkovinový hydrolyzát.
 
> hydrolyzované proteíny
 
Pozrite si zloženie svojej vegety, či to tam nájdete.
Ako si ju pripravíme? Veľmi jednoducho, základ je čo najviac druhov zeleniny. Petržlen, paštrnák, zeler, mrkva, tekvica, kaleráb, cibuľa, cesnak, vňate zo zeleru, petržlenu, kurkuma pre farbu a ak chcete, pridáte soľ. Zeleniny dávame rovnaký pomer : mrkva, petrzlen, pastrnak, zeler. Cibule dávame tretinové množstvo celkového objemu. Cesnak len na chuť, dva, tri strúčiky. Dosoliť podľa chuti, kurkuma podľa farby..
Zeleninu si vždy najprv v mixéri s S nožmi posekám nadrobno, každú zo zeleniny zvlášť. Cibuľu, cesnak a vňate dávam na jeden plech, nakoľko sú hotové veľmi rýchlo. Ostatnú zeleninu spolu vysypem na plech s pečiacim papierom a dám sušiť do trúby na 40-50 stupňov 2-4 hodiny. Potom zeleninu znovu premixujem, tentokrát už dokopy, a ak je ešte vlhká znova dám do trúby sušiť..ak je už zelenina usušená, pridáme soľ, kurkumu, dobre zamiešame a udržujeme v skle v vzduchotesnej nádobe.
Ak máte sušičku ovocia – celoplátovú, môžete aj tam. Moja obľúbená je Bielmaier, nič neprepadne a dajú sa v nej robiť aj ovocné kože napríklad 🙂
video postup ako urobiť domácu vegetu samozrejme bez glutamanu doporučujem pridať aj cibuľu, cesnak a kurkumu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Pravidlá súťaže na Facebooku

Účasť v súťaži je možná len pre obyvateľov Slovenska, ktorí majú platný Facebook účet. Súťažiaci …

7 komentárov

  1. Dobrý deň, chystám sa robiť vegetu. 🙂 prosím Vás, v akom pomere ste dávali zeleninu? A iba po jednom kuse z každej? Ďakujem 🙂

  2. prosím, nabudúce než začnete niečo písať tak si skúste aspoň trochu zistiť stav vecí. kvasnicový extrakt je extrakt z kvasníc. nie glutaman. a podobne sa dá pokračovať s každou jednou položkou.
    už som videl popísané všelijaké hlúposti ale toto.
    beriem snahu urobiť si korenie podomácky, ale prečo do toho ťahať takéto nezmysly?

    S úctou

    Niekto kto má aspoň základné info o potravinárskych prísadách

  3. Recept nás s mamkou zaujal, zajtra ideme na to Tinuš
    Ďakujeme za receptik

  4. Miriam Gonglikova

    Dobry den p.Tinka, prosim vas kolko tej kurkumy a soli treba dat do domacej vegety? Dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.