Domov / Blog / Vínny kameň verzus prášok do pečiva

Vínny kameň verzus prášok do pečiva

V mojom nedávnom príspevku ste sa ma pýtali, čo je to vínny kameň a prečo nepoužívam prášok do pečiva. Čiže jedno malé múdre okienko 😀

VÍNNY KAMEŇ je prírodný vedľajší produkt pri výrobe vína. Má výborné kypriace schopnosti a navyše NESKUTOČNE pracuje so špaldovou múkou. Niekedy mám pocit, že sú tí dvaja prepojení 😀 Odkedy ho používam, najmä v spojení so špaldovou múkou, sú koláče, piškóty či iné pečené nadýchané a krehké. Jeho použitie spôsobuje prirodzené nakyprenie cesta bez použitia fosfátov. V drvivej väčšine neobsahuje lepok, len sódu bikarbónu, vínny kameň a kukuričný škrob.

PRÁŠOK DO PEČIVA obsahuje fosfáty, ktoré neprospievajú nášmu tráveniu (napr. ľudom senzibilným na pálenie záhy), obsahuje ťažké kovy (hliník) a taktiež stopy po pšeničnej múke, čiže nie je vhodný pre bezlepkových.

Vínny kameň kupujem v DM drogerie markt Slovensko​, alebo bioshopoch, už som videla aj Dr. Oetker bezfosfátový (Pečieme s láskou​). Čiže žiadny strach a veselo 🙂 Hľadajte, nájdete, je to zdravá varianta 🙂

ZDROJE : http://www.laco.lead1.eu/index.php?include=detail&id=68

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinn%C3%BD_k%C3%A1men

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Zlatý med

Tinkina prírodná lekáreň Zlatý (antibiotický) med Votes: 6 Rating: 4 You: Rate this recipe! Tlačiť …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *