zdravé, rýchle, ľahké a sýte zároveň
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 15 min |
Doba varenia |
15 min |
|
|
Po sviatkoch mám s údeným, klobáskou a šalátom opäť na chvíľku pokoj 😀 Dnes som išla do obchodu s jasným cieľom, kúpiť hlivu, špargľu, cuketu a spraviť si ľahké a výživné rizotko. Rizotá mám veľmi rada, najchutnejšie sú tie, ktoré pripravíte z čerstvej zeleniny. Tú chuť, ktorú odovzdajú ryži nedá žiadna mrazená polotovarová zo sáčku. Postup varenia zvlášť ryže a zvlášť zeleniny rizoto vynesie do iných výšin. A pritom úplne že obyčajné jedlo. Vyskúšajte, veľmi si pochutíte.
|
- 1 hrnček ryža 300 ml
- 1 ks jarná cibuľka aj s cíbikmi
- 300 gram hliva ustricová
- 12 ks zelená špargľa
- 1/2 ks cuketa
- 1 čl lahôdkové droždie droždie na dochutenie, ktoré nekysne
- na dochutenie celá rasca, drvená rasca, soľ, mletá červená paprika, kurkuma, muškátový oriešok, citrón, majoránka, maslo, parmezán
- Do kanvice si dáme zovrieť vodu.
- Ryžu si premyjeme poriadne pod vodou. Do širšieho hrnca si necháme zľahka rozhorúčiť olivový olej a pridáme ryžu. Poopekáme cca pol minútky, osolíme a zalejeme vriacou vodou tak 1 cm nad. Ešte raz premiešame, zakryjeme pokrievkou a oheň znížime na minimum. Varíme cca 12 min, ak sa voda príliš odparí, ešte dolejeme.
- Medzitým si do panvice dáme na miernom ohni rohorúčime olivový olej, cibuľku si nakrájame na krúžalky, prihodíme celú rascu a dáme osmahnúť. Hlivu si umyjeme, odrežeme konce, prekrojíme pozdĺž asi trikrát a nakrájame na menšie krátke pásiky. Pridáme k cibuľke a necháme chvíľu opekať.
- Drevnaté konce zo špargle si odrežeme (asi cca 1 cm), nešúpeme. Nakrájame na krúžalky a vhodíme k restovanej zmesi. Cuketu si prekrojíme dokríža a tiež nakrájame na tenké plátky. Pridáme do panvice, dochutíme mletou červenou paprikou, kurkumou, drvenou rascou, muškátovým orieškom. Premiešame, nalejeme trochu vriacej vody, znížíme oheň, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť cca 5 minút.
- Následne vhodíme kus masla, nastrúhame parmezán, majoránku, lahôdkové droždie, citrónovú šťavu, soľ a zamiešame. Ak máte radi šťavnatejšie rizoto, podlejte ešte trochou vody.
- Výbornou prílohou je kyslá kapusta - krásne vybalansuje chute.
TIP: Ak nemáte lahôdkové droždie, môžete pred dusením pridať sušené, alebo čerstvé. Alebo môžete aj vynechať. Ak chcete urobiť rizoto sýtejším, pridajte k ryži hrsť červenej šošovice. Olej na teplú aj studenú kuchyňu používam extra panenský. Nikdy na ňom však nevyprážam, ani ho nepreprážam do vysokých teplôt. Zľahka restujem na strednom ohni. Olivový olej má v tomto prípade výbornú tepelnú stabilitu.
Dakujem za recept, skutocne vyborne, namiesto masla som pridala trosku smotany na slahanie a vysledok bol dokonaly.
Vyborne, mnam. Vase recepty maju u nas vzdy uspech – skvela kombinacia surovin a vyvazena chut.