koláčik z nenáročných surovín, ktoré máte bežne doma
V špajzke sa na mňa usmievali už trošku zošuverené jabĺčka vhodné do koláča. Mala som takú chuť na šťavnatý koláčik, kde budú jabĺčka zľahka skaramelizované, šťavnaté, chrumkajúce po orechoch s nadýchanou ľahučkou piškótou, ktorá sa bude rozplývať na jazyku. A vtom som našla na internete recept na jablkovú šarlotku. Ihneď sa mi zapáčila a dokonca predčila moje očakávania. Úžasný koláčik. Zamilujete si, sľubujem.
Množstvo | Príprava |
26 cm forma | 20 min |
Doba varenia |
40 min |
|
|
V špajzke sa na mňa usmievali už trošku zošuverené jabĺčka vhodné do koláča. Mala som takú chuť na šťavnatý koláčik, kde budú jabĺčka zľahka skaramelizované, šťavnaté, chrumkajúce po orechoch s nadýchanou ľahučkou piškótou, ktorá sa bude rozplývať na jazyku. A vtom som našla na internete recept na jablkovú šarlotku. Ihneď sa mi zapáčila a dokonca predčila moje očakávania. Úžasný koláčik. Zamilujete si, sľubujem.
|
Čo budeme potrebovať
- 5-6 ks jablká alebo hrušky
- 1 hrsť pomleté orechy
- na cesto
- 3 ks vajcia
- 6 PL trstinový cukor
- 60 gram špaldová hladká múka
- 50 gram špaldová celozrnná múka
- na pudingovú plnku
- 250 ml mlieko
- 1/2 balíčka vanilkový puding v prášku bez konzervantov, farbív a aróm
- 1 PL cukor/med
Množstvo: forma
Postup prípravy
- Rúru si predhrejeme na 160-170 stupňov bez ventilátora. Formu si vymažeme maslom, vysypeme múkou a posypeme 1 PL trstinového cukru z celkového objemu.
- Jablká si ošúpeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrovníky a ešte prepolíme štvrťtky na polovicu a opäť na polovicu. Rozvrstvíme na formu. Pomletými orechami posypeme jablká.
- Celé vajíčka aj so zvyšným cukrom (5 PL) si dáme do robota vyšľahať do krémova na 10 minút.
- Medzitým si uvaríme puding podľa návodu z mlieka, pudingového prášku a cukru. Dáme ho vychladnúť.
- Robot vypneme a do vyšlahanej zmesi pridáme múky - hladkú a celozrnnú. Ručne stierkou zapracujeme. Vylejeme 1/2 zmesi na pripravené jablká. Na túto zmes rozvrstvíme lyžicou uvarený puding cik cak. Následne pridáme zvyšnú našlahanú zmes, uhladíme a dáme piecť na 30 minút.
- Po 30 tich minútach navrch tortovej formy položíme alobal, alebo papier na pečenie, aby sa nepripálil a pečieme zakryté ešte 10 min. Upečený koláč vyklopíme hore dnom. Najlepšie chutí vychladnutý so šľahačkou.
Poznámka k receptu
TIP: Do cesta môžete pridať na prevoňanie aj škoricu, prípadne kakao, puding nahradiť jemným tvarohom zmiešaným so škrobom. Namiesto jabĺčok môžete pridať aj iné ovocie, kľudne aj zavárané.
Zdroj inšpirácie receptu: https://delikatesy.sk/
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinka tej zmesi je trosku malo nie?robila som tento kolacik a ked som mala rozdelit tu zmes z troch vajicok tak som vahala lebo jej bolo fakt malo :(a kolacik bol dost nizky:(ked som ho rozrezala tak bol ,,deravy“ boli tam medzery kde nebolo cesto:(a nejde tam ani ziadny prasok do peciva?
Tinka,
prosim ta, a ta spaldova celozrnna muka ide kam? k vajickam s cukrom alebo do pudingu? ci k tomu kremu pridam spaldovu hladku, polku dam na jablka a potom k zvysnej casti cesta pridam spaldovu celozrnnu?
inak, sarlotka je aj moj top kolacik :).
vdaka
jaaaaj, uz chapem 🙂 ako je to s tou pudingovou plnkou…
prosim, hodila by sa tam medzera za tou mukou, aby bolo jasne,ze to uz sa jedna o pudingovu plnku a nie o pudingovo-mukovu plnku…
pozdravuje tehotna a kojaca 😀
jaaaaj, uz chapem 🙂 ako je to s tou pudingovou plnkou…
prosim, hodila by sa tam medzera za tou mukou, aby bolo jasne,ze to uz sa jedna o pudingovu plnku a nie o pudingovo-mukovu plnku…
pozdravuje tehotna a kojaca 😀
stanka velmi si mila 🙂 pozdravujem aj ja a idem recept trosku upravit, aby bol chapavejsi. dakujem ti :*
Moc nam chutnala ja som dala pol salku praskove cukru
Kolacik je skutocne vynikajuci, budem ho robievat casto a aj s hruskami, dakujem za skvely receptik Tinuska?
Príliš tuhé cesto.
Viac hladkej ako CZ.. A prášok do peciva/sóda chyba v rcp
Pekný nápad ovocie s orechami prevonia
Jeden z najnevydarenejšich receptov. Kolac je hutný, cesta bolo malo. A radsej by som ho nevyklapala. Je krajší upeceny s pudingom ako mokry z ovocia.
Dobrý deň, ja sa tiež chcem spýtať prášok do pečiva netreba? Ďakujem
ani mne sa nepodaril… pripominal skor sladkú pizzu,cesto asi vymyslím iné, inak chut ovocia a pudingu dobry.
Žiaľ, ani mne sa nepodaril. ?
Ako už bolo písané, tuhé cesto a zároveň veľmi málo cesta, ktoré nestacilo na celú formu a nie ešte, aby som ho rozdelila na dve časti… . Druhú dávku cesta som musela dorábať…
Je ten recept takto naozaj v poriadku?
Inak super nápad a skvelá kombinácia chutí.. ?
Tinka, toho cesta je na plech s priemerom 26 cm máličko. Kde sa stala chyba? Ďakujem vopred za odpoveď, aby som si to v knižke opravila 🙏.
Dúfam, ze kolac vyjde, keďže bolo toho cesta naozaj málo a neplýtvala som zbytočne surovinami, ale ako čítam komentáre, asi z toho nič nebude už teraz. Treba ten recept upraviť tak, aby ľudia zbytocne nevyhodili celkom dosť surovín.