jednoduchý, chutný a vhodný aj pre začiatočníkov :*
Jesenný tekvicový chlebík s orechami
Hodnotienie: 3 Hodnotenie: 3.33 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Verite tomu, ze spaldovy grahamovy chlebik dokaze byt takyto nadychany? Bez stipky psenicnej muky? Ked som pred rokmi zacinala piect so spaldou, tie prve pokusy by ste nechceli jest 😀 hutne, mokre a zadusene. Ale 😉 Ziadna snaha nikdy nie je marna a mam pocit, ze som sa s tou betarkou spaldou uz uplne skamaratila ♡
Verite tomu, ze spaldovy grahamovy chlebik dokaze byt takyto nadychany? Bez stipky psenicnej muky? Ked som pred rokmi zacinala piect so spaldou, tie prve pokusy by ste nechceli jest 😀 hutne, mokre a zadusene. Ale 😉 Ziadna snaha nikdy nie je marna a mam pocit, ze som sa s tou betarkou spaldou uz uplne skamaratila ♡
Tekvicu si nakrájame a uvaríme vo vode cca 20 minút. Veľmi dobrá je špagetová tekvica, taká krémová farbou. Variť dajte 320-330 gram, varom stratí trochu na váhe a my potrebujeme 300 gram pyré. Keď sa tekvica uvarí, vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme na pyré.
Do vody si rozmrvíme droždie, med, zamiešame a necháme chvíľu postáť.
Medzitým si do misky navážime múky, pridáme vločky, soľ, prášok do pečiva, kyselinu ascorbovú, orechy, nastrúhame najemno mrkvu a zamiešame. Do suchej zmesi pridáme pyré z tekvice, olivový olej, vykysnuté kvasnice a vypracujeme ručne, alebo robotom lepivé cesto. Pomúčime ho, zakryjeme utierkou a necháme hodinu vykysnúť.
Vykysnuté cesto vylejeme na múkou posypaný vál alebo podložku a trochu ho poprekladáme - spracujeme. Akoby ste z papiera skladali obálku, zo strán chytíme cesto a preložíme do stredu, takto ho minútku zapracujeme, aby tak nelepilo. Nakoniec ho rukami natiahneme a zrolujeme ako utierku, alebo roládu, konce zahneme, ešte vyváľame v múke a dáme krajšou stranou nadol kysnúť do ošatky, resp. nádoby rovnakého tvaru ako nádoba v ktorej ho budeme piecť. Prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť ešte 30 min.
Medzitým si rozhorúčime rúru na 190 stupňov aj s nádobou, v ktorej chlebík budeme piecť. Ja som piekla v podlhovastej tortovej forme, môžete použiť aj jenskú misu. Nádoba musí byť rozhorúčená, aby sa nám cesto na ňu neprilepilo a chlebík sa dal krásne vyklopiť. Keď máme rúru vyhriatu a nádobu horúcu, opatrne ju vytiahneme a chlebík do nej vyklopíme, pofrkáme vodou, posypeme ovsenými, špaldovými, ľanovými, alebo akýmikoľvek obľúbenými semiačkami a dáme piecť na 40 min resp. pokým nezozlátne.
Upečený chlebík vyklopíme z formy a dáme ho vychladnúť na mriežku, aby nám krásne aj zo spodnej strany chladol a nezadusil sa. Chlebík nekrájame až do úplného vychladnutia, ideálne 2 hodiny, aby sa nám nezadusilo vnútro. Najlepší je chuťovo na druhý deň 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Tekvicovy chlebik- fantazia. Velmi nam chuti, pochutnali si na ňom aj naše dieťa s kamaratmi v Anglicku. Urcite ho budem piect opakovane, len aby bola tekvica. Vďaka Ti ka.:-)
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Tinka, máte prosím recept na výrobu domácej ovocnej výživy pre dojčatá? Ďakujem a prajem všetko dobré.
Tekvicovy chlebik- fantazia. Velmi nam chuti, pochutnali si na ňom aj naše dieťa s kamaratmi v Anglicku. Urcite ho budem piect opakovane, len aby bola tekvica. Vďaka Ti ka.:-)
Nemáte vôbec začo, velmi sa teším že Vám aj celej rodinke chutilo kari aj chlebík:*
Môžem vynechat orechy a kyselinu asc? Vďaka.