Medvedí cesnak – zber, spracovanie, liečivé účinky

Medvedí cesnak - zber, spracovanie, liečivé účinky
Medvedí cesnak - zber, spracovanie, liečivé účinky
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 4.17
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sezóna medvedieho cesnaku začína ? Choďte si "nakúpiť" liečiv do lesa. Medvedí cesnak je silné prírodné antivirotikum a antibiotikum a obsahuje účinné flavonoidy, sírne zložky a silice. Vďaka nim je antiparazitný, protizápalový, účinne bojuje voči baktériám, virózam a chrípkovým ochoreniam. Čím mladší tým účinnejší. Má itež vysoký obsah vitamínu c a pôsobí v tele ako "dezinfekčný čistič" po dlhej zime. Ja ho doma využivam týmito tromi spôsobmi, ktoré mi vydržia uskladnené až do ďalšej jari. Ako na pesto, aromatický olej a "vyháňač bacilov"
Medvedí cesnak - zber, spracovanie, liečivé účinky
Medvedí cesnak - zber, spracovanie, liečivé účinky
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 4.17
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sezóna medvedieho cesnaku začína ? Choďte si "nakúpiť" liečiv do lesa. Medvedí cesnak je silné prírodné antivirotikum a antibiotikum a obsahuje účinné flavonoidy, sírne zložky a silice. Vďaka nim je antiparazitný, protizápalový, účinne bojuje voči baktériám, virózam a chrípkovým ochoreniam. Čím mladší tým účinnejší. Má itež vysoký obsah vitamínu c a pôsobí v tele ako "dezinfekčný čistič" po dlhej zime. Ja ho doma využivam týmito tromi spôsobmi, ktoré mi vydržia uskladnené až do ďalšej jari. Ako na pesto, aromatický olej a "vyháňač bacilov"
Postup prípravy
  1. Recept na PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU nájdete tu: Pesto z medvedieho cesnaku
    Recept na PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU nájdete tu: <a title="Pesto z medvedieho cesnaku" href="https://www.tinkinerecepty.sk/pesto-medvedieho-cesnaku/">Pesto z medvedieho cesnaku</a>
  2. TINKTÚRA Z MEDVEDIEHO CESNAKU - tinktúra je veľmi účinným liečivom, ktorá maceráciou rastliny v liehu dokáže vytiahnuť skoro všetky účinné látky. Jej veľkou výhodou je dlhá životnosť a efektívna liečivosť. Tinktúra je výborná pri chorobe, pri rôznych infekčných ochoreniach, virózach a zápaloch, pri očistných kúrach, alebo detoxe pretože čistí telo od baktérií, rôznych plesní a parazitov. Prečisťuje aj celý tráviaci systém vrátane čriev. POSTUP PRÍPRAVY: Medvedí cesnak nasekáme a natlačíme do skleneného pohára, koľko sa zmestí a zalejeme alkoholom až povrch. Alkohol použijeme domácu pálenku nad 50 % alebo 60 % lieh z lekárne. Luhovať/macerovať je ideálne aspoň 14 -21 dní a následne precediť a prelisovať. Tinktúru skladujeme v tmavej flaši, v špajzi. Dávkujeme podľa potreby dospelí 3x denne 20-25 kvapiek. Doba užívania je maximálne 1 mesiac.
    TINKTÚRA Z MEDVEDIEHO CESNAKU - tinktúra je veľmi účinným liečivom, ktorá maceráciou rastliny v liehu dokáže vytiahnuť skoro všetky účinné látky. Jej veľkou výhodou je dlhá životnosť a efektívna liečivosť. Tinktúra je výborná pri chorobe, pri rôznych infekčných ochoreniach, virózach a zápaloch, pri očistných kúrach, alebo detoxe pretože čistí telo od baktérií, rôznych plesní a parazitov. Prečisťuje aj celý tráviaci systém vrátane čriev. POSTUP PRÍPRAVY: Medvedí cesnak nasekáme a natlačíme do skleneného pohára, koľko sa zmestí a zalejeme alkoholom až povrch. Alkohol použijeme domácu pálenku nad 50 % alebo 60 % lieh z lekárne. Luhovať/macerovať je ideálne aspoň 14 -21 dní a následne precediť a prelisovať. Tinktúru skladujeme v tmavej flaši, v špajzi. Dávkujeme podľa potreby dospelí 3x denne 20-25 kvapiek. Doba užívania je maximálne 1 mesiac.
  3. AROMATICKÝ OLEJ Z MEDVEDIEHO CESNAKU - ďalším skvelým spôsobom ako využiť a uchovať čerstvý medvedí cesnak, je urobiť si z neho olej, ktorý použijeme v kuchyni, ale aj ako liek. AROMATICKÝ olej na studenú aj teplú kuchyňu si vyrobíme nasledovne: do zastudena lisovaného olivového oleja si nasekáme mladé lístky medvedieho cesnaku, nastrúhame kôru z bio citróna a pridáme celú rascu. Citrón zjemní olej a jemná korenistá chuť rasce zlepší trávenie. LIEČIVÝ OLEJ: Medvedí cesnak si môžete aj samostatne macerovať v oleji po dobe 14-21 dní, scediť, vylisovať a následne ho použiť na rôzne kozmetické účely, na liečenie malých rán a v čase choroby s ním potierať hrdlo či priedušky.
    AROMATICKÝ OLEJ Z MEDVEDIEHO CESNAKU - ďalším skvelým spôsobom ako využiť a uchovať čerstvý medvedí cesnak, je urobiť si z neho olej, ktorý použijeme v kuchyni, ale aj ako liek. AROMATICKÝ olej na studenú aj teplú kuchyňu si vyrobíme nasledovne: do zastudena lisovaného olivového oleja si nasekáme mladé lístky medvedieho cesnaku, nastrúhame kôru z bio citróna a pridáme celú rascu. Citrón zjemní olej a jemná korenistá chuť rasce zlepší trávenie. LIEČIVÝ OLEJ: Medvedí cesnak si môžete aj samostatne macerovať v oleji po dobe 14-21 dní, scediť, vylisovať a následne ho použiť na rôzne kozmetické účely, na liečenie malých rán a v čase choroby s ním potierať hrdlo či priedušky.
  4. TIP: Pri zbere si dajte pozor, aby ste si listy medvedieho cesnaku, nezamenili za jedovaté lístky konvalinky. Smerodajná je vôňa, stačí ak si lístok pretrhnete a požmolte medzi prstami. Vôňa musí byť prenikavo cesnaková. Medvedí cesnak má tenšie listy, ako konvalinka. Cesnak sa zbiera na začiatku jari, kým je ešte mladý a nejde do kvety, vtedy je najsilnejší. Jeho sila slabne kvitnutím.
    TIP: Pri zbere si dajte pozor, aby ste si listy medvedieho cesnaku, nezamenili za jedovaté lístky konvalinky. Smerodajná je vôňa, stačí ak si lístok pretrhnete a požmolte medzi prstami. Vôňa musí byť prenikavo cesnaková. Medvedí cesnak má tenšie listy, ako konvalinka. Cesnak sa zbiera na začiatku jari, kým je ešte mladý a nejde do kvety, vtedy je najsilnejší. Jeho sila slabne kvitnutím.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Pravidlá súťaže na Facebooku

Účasť v súťaži je možná len pre obyvateľov Slovenska, ktorí majú platný Facebook účet. Súťažiaci …

5 komentárov

  1. Tinka, myslíš, že sa môže konzumovať aj v tehotenstve? Keď má take silné účinky. Ale mám naňho neuveriteľnú chuť

  2. Tinka, možno vy mi budete vedieť poradiť, alebo niekto, kto si tento komentár prečíta. Písala som aj na iné stránky, ale zatiaľ nikto neodpovedal.
    Ide o to, že tento rok je moja tinktúra z medvedieho cesnaku ako keby zakalená – obsahuje drobulinké čierne bodky, ktoré vyzerajú trochu ako nečistoty, ale neviem, čo by to mohlo byť, cesnak som riadne poumývala, postup som dodržala, ani jeden rok zatiaľ taká nebola.
    Stretol sa s tým už niekto? Je taká tinktúra v poriadku, zdravotne nezávadná? Dá sa užívať? Alebo ju treba nejako „ošetriť“? Či radšej vyhodiť

  3. Dobrý deň, pred rokom ste tu riešili malé čierne bodky v tinktúre. Tiež mám podobný problém, neviete čím to môže byť, je to zaliate 50% alkoholom. Ďakujem.

  4. dobrý deň,
    chcem sa spýtať, používajú sa len listy alebo sa môžu naložiť aj pupene pokiaľ nevykvitnú?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.