Domov / Recept / Medvedí cesnak – zber, spracovanie, liečivé účinky

Medvedí cesnak – zber, spracovanie, liečivé účinky

Medvedí cesnak - zber, spracovanie, liečivé účinky
Medvedí cesnak - zber, spracovanie, liečivé účinky
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sezóna medvedieho cesnaku začína ? Choďte si "nakúpiť" liečiv do lesa. Medvedí cesnak je silné prírodné antivirotikum a antibiotikum a obsahuje účinné flavonoidy, sírne zložky a silice. Vďaka nim je antiparazitný, protizápalový, účinne bojuje voči baktériám, virózam a chrípkovým ochoreniam. Čím mladší tým účinnejší. Má itež vysoký obsah vitamínu c a pôsobí v tele ako "dezinfekčný čistič" po dlhej zime. Ja ho doma využivam týmito tromi spôsobmi, ktoré mi vydržia uskladnené až do ďalšej jari. Ako na pesto, aromatický olej a "vyháňač bacilov"
Medvedí cesnak - zber, spracovanie, liečivé účinky
Medvedí cesnak - zber, spracovanie, liečivé účinky
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sezóna medvedieho cesnaku začína ? Choďte si "nakúpiť" liečiv do lesa. Medvedí cesnak je silné prírodné antivirotikum a antibiotikum a obsahuje účinné flavonoidy, sírne zložky a silice. Vďaka nim je antiparazitný, protizápalový, účinne bojuje voči baktériám, virózam a chrípkovým ochoreniam. Čím mladší tým účinnejší. Má itež vysoký obsah vitamínu c a pôsobí v tele ako "dezinfekčný čistič" po dlhej zime. Ja ho doma využivam týmito tromi spôsobmi, ktoré mi vydržia uskladnené až do ďalšej jari. Ako na pesto, aromatický olej a "vyháňač bacilov"
Postup prípravy
  1. Recept na PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU nájdete tu: Pesto z medvedieho cesnaku
    Recept na PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU nájdete tu: <a title="Pesto z medvedieho cesnaku" href="https://www.tinkinerecepty.sk/pesto-medvedieho-cesnaku/">Pesto z medvedieho cesnaku</a>
  2. TINKTÚRA Z MEDVEDIEHO CESNAKU - tinktúra je veľmi účinným liečivom, ktorá maceráciou rastliny v liehu dokáže vytiahnuť skoro všetky účinné látky. Jej veľkou výhodou je dlhá životnosť a efektívna liečivosť. Tinktúra je výborná pri chorobe, pri rôznych infekčných ochoreniach, virózach a zápaloch, pri očistných kúrach, alebo detoxe pretože čistí telo od baktérií, rôznych plesní a parazitov. Prečisťuje aj celý tráviaci systém vrátane čriev. POSTUP PRÍPRAVY: Medvedí cesnak nasekáme a natlačíme do skleneného pohára, koľko sa zmestí a zalejeme alkoholom až povrch. Alkohol použijeme domácu pálenku nad 50 % alebo 60 % lieh z lekárne. Luhovať/macerovať je ideálne aspoň 14 -21 dní a následne precediť a prelisovať. Tinktúru skladujeme v tmavej flaši, v špajzi. Dávkujeme podľa potreby dospelí 3x denne 20-25 kvapiek. Doba užívania je maximálne 1 mesiac.
    TINKTÚRA Z MEDVEDIEHO CESNAKU - tinktúra je veľmi účinným liečivom, ktorá maceráciou rastliny v liehu dokáže vytiahnuť skoro všetky účinné látky. Jej veľkou výhodou je dlhá životnosť a efektívna liečivosť. Tinktúra je výborná pri chorobe, pri rôznych infekčných ochoreniach, virózach a zápaloch, pri očistných kúrach, alebo detoxe pretože čistí telo od baktérií, rôznych plesní a parazitov. Prečisťuje aj celý tráviaci systém vrátane čriev. POSTUP PRÍPRAVY: Medvedí cesnak nasekáme a natlačíme do skleneného pohára, koľko sa zmestí a zalejeme alkoholom až povrch. Alkohol použijeme domácu pálenku nad 50 % alebo 60 % lieh z lekárne. Luhovať/macerovať je ideálne aspoň 14 -21 dní a následne precediť a prelisovať. Tinktúru skladujeme v tmavej flaši, v špajzi. Dávkujeme podľa potreby dospelí 3x denne 20-25 kvapiek. Doba užívania je maximálne 1 mesiac.
  3. AROMATICKÝ OLEJ Z MEDVEDIEHO CESNAKU - ďalším skvelým spôsobom ako využiť a uchovať čerstvý medvedí cesnak, je urobiť si z neho olej, ktorý použijeme v kuchyni, ale aj ako liek. AROMATICKÝ olej na studenú aj teplú kuchyňu si vyrobíme nasledovne: do zastudena lisovaného olivového oleja si nasekáme mladé lístky medvedieho cesnaku, nastrúhame kôru z bio citróna a pridáme celú rascu. Citrón zjemní olej a jemná korenistá chuť rasce zlepší trávenie. LIEČIVÝ OLEJ: Medvedí cesnak si môžete aj samostatne macerovať v oleji po dobe 14-21 dní, scediť, vylisovať a následne ho použiť na rôzne kozmetické účely, na liečenie malých rán a v čase choroby s ním potierať hrdlo či priedušky.
    AROMATICKÝ OLEJ Z MEDVEDIEHO CESNAKU - ďalším skvelým spôsobom ako využiť a uchovať čerstvý medvedí cesnak, je urobiť si z neho olej, ktorý použijeme v kuchyni, ale aj ako liek. AROMATICKÝ olej na studenú aj teplú kuchyňu si vyrobíme nasledovne: do zastudena lisovaného olivového oleja si nasekáme mladé lístky medvedieho cesnaku, nastrúhame kôru z bio citróna a pridáme celú rascu. Citrón zjemní olej a jemná korenistá chuť rasce zlepší trávenie. LIEČIVÝ OLEJ: Medvedí cesnak si môžete aj samostatne macerovať v oleji po dobe 14-21 dní, scediť, vylisovať a následne ho použiť na rôzne kozmetické účely, na liečenie malých rán a v čase choroby s ním potierať hrdlo či priedušky.
  4. TIP: Pri zbere si dajte pozor, aby ste si listy medvedieho cesnaku, nezamenili za jedovaté lístky konvalinky. Smerodajná je vôňa, stačí ak si lístok pretrhnete a požmolte medzi prstami. Vôňa musí byť prenikavo cesnaková. Medvedí cesnak má tenšie listy, ako konvalinka. Cesnak sa zbiera na začiatku jari, kým je ešte mladý a nejde do kvety, vtedy je najsilnejší. Jeho sila slabne kvitnutím.
    TIP: Pri zbere si dajte pozor, aby ste si listy medvedieho cesnaku, nezamenili za jedovaté lístky konvalinky. Smerodajná je vôňa, stačí ak si lístok pretrhnete a požmolte medzi prstami. Vôňa musí byť prenikavo cesnaková. Medvedí cesnak má tenšie listy, ako konvalinka. Cesnak sa zbiera na začiatku jari, kým je ešte mladý a nejde do kvety, vtedy je najsilnejší. Jeho sila slabne kvitnutím.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Videoprezentácia mojich knižočiek

Videoprezentácie mojich knižočiek. Prajem príjemné sledovanie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.