Domov / Recipe / Šípkový likér

Šípkový likér

jemne zamatový, sladko-kyselkavý a nabitý vitamínmi 🙂

Šípkový likér
Votes: 3
Rating: 3.67
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Šípky sú úžasným zázrakom prírody, je to pre náš organizmus jedinečný ochranný štít pred chorobami. Keď som rozmýšlala čo s nimi, zvolila som variantu macerátu. Luhované šípky totiž nestratia nič zo svojho účinku a vitamíny rozvinú v plnej sile. Tak vznikol recept na likér <3 A nie hocijaký - liečivý, nabitý vitamínom C, celou radou B, E, A, K, betakaroténu, kyseliny listovej či pantoténovej. Recepty som vytvorila dva, jeden je vitamínová bomba a druhý digestívna bomba :D Chutí podobne ako becherovka. Oba z likérov sú vynikajúce, dominuje plná zamatová chuť šípok, jemne sladko-kyslastý akcent s podmanivým buketom bieleho kubánskeho rumu. Tak nazdravie :* Doslova :)
Servings Prep Time
8 deci 15 min
Passive Time
2 týždne
Servings Prep Time
8 deci 15 min
Passive Time
2 týždne
Šípkový likér
Votes: 3
Rating: 3.67
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Šípky sú úžasným zázrakom prírody, je to pre náš organizmus jedinečný ochranný štít pred chorobami. Keď som rozmýšlala čo s nimi, zvolila som variantu macerátu. Luhované šípky totiž nestratia nič zo svojho účinku a vitamíny rozvinú v plnej sile. Tak vznikol recept na likér <3 A nie hocijaký - liečivý, nabitý vitamínom C, celou radou B, E, A, K, betakaroténu, kyseliny listovej či pantoténovej. Recepty som vytvorila dva, jeden je vitamínová bomba a druhý digestívna bomba :D Chutí podobne ako becherovka. Oba z likérov sú vynikajúce, dominuje plná zamatová chuť šípok, jemne sladko-kyslastý akcent s podmanivým buketom bieleho kubánskeho rumu. Tak nazdravie :* Doslova :)
Servings Prep Time
8 deci 15 min
Passive Time
2 týždne
Servings Prep Time
8 deci 15 min
Passive Time
2 týždne
Ingredients
  • 100 ks šípky ak máte malé šípky, dajte 150 ks. šípky som použila úplne mäkké a dužinaté, vtedy je likér najlepší
  • 7 deci Havana rum príp. biely rum alebo vodka
  • 12 PL voda
  • 12 PL med dala som repkový pastovaný
  • 1,5 čl kyselina ascorbova kúpite v dm
Servings: deci
Instructions
  1. Šípky na likér zbierajte úplne mäkké. Tvrdé nie sú také chutné, pretože nepustia dužinu. Šípky si umyjeme, osušíme a v mažiari poriadne roztlačíme. Každá šípka sa musí otvoriť, aby nezostala v celosti. Roztlačené šípky dáme do pohára, zalejeme rumom, zamiešame, uzavrieme a necháme na parapete okna na svetle luhovať 2 týždne. Za túto dobu pohár asi 4-5 krát pretrepte.
  2. Po dvoch týždňoch tekutinu so šípkami cez sitko scedíme. Ceďte to po častiach. Zakaždým sa snažte zo šípok vylisovať a vytlačiť maximum. Ja som ich stláčala kameňom z mažiara. Precedenú zmes nevyhadzujte! Dá sa ešte raz použiť a normálne dať znova macerovať. Stále má účinky, chuť aj silu. Ja som celú túto zmes čo mi zostala z lisovania ešte raz naložila do 350 ml vodky. (tentokrát menej alkoholu).
  3. Pripravíme si sirup. Med s vodou dáme do hrnca, počkáme kým zovrie a necháme vrieť na plnom ohni 1 minútu. Vypneme, necháme 3 min vychladnúť a zamiešame kyselinu ascorbovú. Sirup necháme 15 min chladnúť a nalejeme k likéru. Zamiešame a tadá je hotovo 🙂 Likér je najlepší keď odstojí aspoň mesiac, dva, ideálne 6, ale výborný je aj hneď.
  4. Ak si chcete pripraviť digestívny likér - niečo na štýl becherovky, pridajte do luhovacej zmesy 2 kopcovité PL čaju stomaran (kúpite v lekárni) a med nahraďte trstinovým cukrom. Inak je postup rovnaký.
Share this Recipe

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Zlatý med

Tinkina prírodná lekáreň Zlatý (antibiotický) med Votes: 6 Rating: 4 You: Rate this recipe! Tlačiť …

4 komentáre

  1. dobry den a mohli by sa tie šipky rozmixovat v tom rume, tyčovym mixerom a nechat to luhovat 2 tyždne, a potom to scedit? D

  2. Dobrý deň, mám otázku…Keď budem cediť cez sitko, neprecedia sa tam aj tie “chĺpky”? Minule som cedila cez plátno, ale na ňom zostala dužina, takže to bola celkom škoda. Ďakujem.

    • Treba to precediť cez kávový filter – presne kvôli tým chĺpkom. Šípkový likér robievame už roky, je to fakt bomba.Akurát tam dávam ešte klinceky, škoricu a citrónovú kôru….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *