jemne chrumkavé s bohatou orechovou plnkou
Pravé bratislavské rožky s bohatou orechovou plnkou <3 Môj manžel ich miluje, tak som vyskúšala. Špaldové, celozrnné, ale pśśśśt, nikto to v chuti nespozná :) Naozaj sa podarili, verím, že vám budú chutiť, u nás zožali obrovský úspech :*
Množstvo | Príprava |
20 rožkov | 40 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
13 min | 1,5 hodiny |
|
|
Pravé bratislavské rožky s bohatou orechovou plnkou <3 Môj manžel ich miluje, tak som vyskúšala. Špaldové, celozrnné, ale pśśśśt, nikto to v chuti nespozná :) Naozaj sa podarili, verím, že vám budú chutiť, u nás zožali obrovský úspech :*
|
Čo budeme potrebovať
- CESTO
- 180 gram hladká špaldová múka T630
- 140 gram hrubá špaldová celozrnná múka
- 115 gram maslo 82% tné
- 2 kopcovité PL trstinový cukor
- 3 gram himalájska soľ
- 10 gram čerstvé droždie
- 1 ks vajce + ďalšie 1 vajce a 2 žĺtky na potieranie
- 1 ks kôra z bio citróna
- 56 gram studená voda
- ORECHOVÁ PLNKA
- 240 gram pomleté orechy
- 3 kopcovité PL trstinový cukor
- 55 gram horúce mlieko
Množstvo: rožkov
Postup prípravy
- Maslo izbovej teploty dáme do mixéra a poriadne zapracujeme s múkou. Pridáme všetky ostatné suroviny na cesto a vymiešame kompaktný nelepivý bochník. Prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Orechy si posekáme nadrobno, alebo pomelieme, pridáme trstinový cukor a zabaríme mliekom. Zamiešame, aby sa hmota spojila a necháme odstáť.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na 20-25 rovnakých častí, podľa toho či chcete mať rožky väčšie, alebo menšie. Každý jeden kúsok vyvaľkáme do oválu, rozložíme plnku, zavinieme do tvaru rožka a mierne postláčame, aby sa nám spoj nerozdeľoval. Ukladáme na plech spojom dolu.
- 1 celé vajíčko si vidličkou rozhabarkujeme a taktiež v druhej miske dva žĺtky. Najprv všetky rohlíčky potrieme vajcom a potom žĺtkom. Necháme 10 minút zachnúť a znova všetky potrieme žĺtkom. Zapneme si rúru na 200 stupňov a rohlíčky necháme ešte 30 min podkysnúť na plechu. Neprikrývame.
- Pečieme v rozhorúčenej rúre 13-15 minút, treba si to odsledovať, radšej najprv menej nastaviť, aby nám nezhoreli.
Poznámka k receptu
Zdroj inšpirácie : http://varecha.pravda.sk/recepty/tradicne-bratislavske-rozky-fotorecept/56593-recept.html
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Peciem tiez zo spaldovou mukou, zatial rozdiel nikto nezistil.Cesto pred pecenim nepotieram vajickom ale vodou.
Lepsie rozvalkat bochnik na placju a krajacom na pizzu rozdelit na trojuholniky .je to rychlejsie☺
Tinka,len pre istotu…nechať vzísť kvások :)vďaka Janka
Nemusite nechat zist kvaso, staci ak droždie pomrvite do nejakej misticky a posypete kryš.cukrom. Celé to pomišajte a za chviločku vam vzide kvások. Bude to take tekute. Pom postupujte ako s normalnym kvaskom.
Perfektný recept , výborne cesto. Rozteky doslova zmyzli?
Dobrý deň, môžem naplniť aj makovou plnkou? len vymením orechy za mak? ďakujem za odpoveď.
Ja som bola z receptu sklamaná. Cesto bolo pomerne hutné, recept sa pre mna ako nie natoľko skúsenú kuchárku, zdal nekompletný. Neviem na aku hrubku malo byt cesto vygulane, ale mne vyslo 15 rohlickov +-10cm velke. Aj v recepte, bolo pre mna mätúce, 1 vajíčko + 1 a dve zltka. Neviem. Výsledný hutný efekt sa mi nepáči.