Naši starí rodičia aj rodičia v minulosti prežívali zimu na koreňovej zelenine, strukovine a kyslej kapuste. Mne sa táto filozofia veľmi páči. Základ bol zasýtiť a zahriať organizmus. Keď som sa pýtala mojej maminky, ako často mali mäso, povedala mi, že v nedeľu. Mäso mám rada, ale som presvedčená, že je prínosom max 2-3x do týždňa. Prinášam vám recept na zimnú zahrievaciu, výživnú, sýtu a chutnú polievočku. Krémovú. Tú ľúbia aj deti. Šošovica je nízkotučná a nízkokalorická strukovina s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov. Obsahuje taktiež veľa železa, preto pridávame do polievky citrónovú šťavu, aby sme uľahčili jeho vsetrebávanie. V zime nielen zahreje, ale reguluje činnosť čriev a podporuje metabolickú výmenu. Je výborná pri chudokrvnosti, znižuje cholesterol a znižuje aj cukor, čiže ideálna pre diabetikov.
Naši starí rodičia aj rodičia v minulosti prežívali zimu na koreňovej zelenine, strukovine a kyslej kapuste. Mne sa táto filozofia veľmi páči. Základ bol zasýtiť a zahriať organizmus. Keď som sa pýtala mojej maminky, ako často mali mäso, povedala mi, že v nedeľu. Mäso mám rada, ale som presvedčená, že je prínosom max 2-3x do týždňa. Prinášam vám recept na zimnú zahrievaciu, výživnú, sýtu a chutnú polievočku. Krémovú. Tú ľúbia aj deti. Šošovica je nízkotučná a nízkokalorická strukovina s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov. Obsahuje taktiež veľa železa, preto pridávame do polievky citrónovú šťavu, aby sme uľahčili jeho vsetrebávanie. V zime nielen zahreje, ale reguluje činnosť čriev a podporuje metabolickú výmenu. Je výborná pri chudokrvnosti, znižuje cholesterol a znižuje aj cukor, čiže ideálna pre diabetikov.
Šošovicu si premyjeme a namočíme do vody zvečera do rána. Ráno z vody zlejeme a premyjeme.
Do kanvice si dáme zovrieť vodu. Pór nakrájame na polkolieska, koreňovú zeleninu si ošúpeme a nakrájame na drobno. Môžete ju dať rozsekať aj do mixéra.
Do hrnca dáme olivový olej a necháme mierne rozhorúčiť. Pridáme pór a pol minútky orestujeme. Vysypeme ostatnú koreňovú zeleninu a restujeme cca 1-2 minútky. Pridáme šošovicu, slivky, dochutíme rascou, červenou mletou paprikou, kurkumou, párkrát premiešame a dolejeme vodu z kanvice.
Varíme na malom ohni pod pokrievkou 25-30 minút. Následne rozmixujeme. Podľa potreby dolejeme vodu na rozriedenie. Dochutíme soľou, maslom a citrónovou šťavou.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.