Ak by som mala vybrať najdokonalejší dezert za posledné obdobie, ktorý sa mi podaril, bol by to práve tento. Áno viem, že nie každému sadnú takéto kombinácie a že stále existuje na svete veľa ľudí, ktorí neradi experimentujú a sú zástancovia klasiky, ale ja na dezert tohto typu nedám dopustiť. Vyzerá skvele a chutí luxusne. Jedinou nevýhodou je to, že predsa len nie je najjednoduchší, je tam potrebných viacero úkonov. V skratke, tento recept tvorí kokosová tartaletka s kokosovou šľahačkou a černicou, maková tartaletka s domácim malinovým džemom (recept TU) a kokosovou šľahačkou, orieškovo – kakaové košíčky s avokádovo-banánovou penou a kešu orieškami a oriešková trufľa. Recept: KOKOSOVÉ TARTALETKY: 5 lyžíc strúhaný kokos 2 lyžice kokosový olej 1 kopcovitá lyžica kokosová múka 1 lyžica med MAKOVÉ TARTALETKY: 5 lyžíc mak 60 g ďatle 4 lyžice kokosový olej 6 lyžíc pomleté vlašské orechy 1 lyžica nasekané vlašské orechy ORIEŠKOVÉ KOŠÍČKY: 1 ks banán 1 šálka mleté lieskové orechy 0,5 šálky mleté vlašské orechy 1 lyžica kakao 4 lyžice kokosový olej KOKOSOVÁ ŠĽAHAČKA: 250 ml kokosové mlieko 2 lyžičky kokosový cukor AVOKÁDOVO – BANÁNOVÁ PENA: 1 ks zrelé avokádo 2 ks menší banán 1 lyžica kakao 1 ks vanilkový lusk OSTATNÉ: domáci malinový džem černice mäta kešu kakao Postup: 1 Tak ako prvé si pripravíme kokosové tartaletky. Všetky suroviny na cesto spolu vymiešame, vytvoríme kompaktnú zmes. Formy na tartaletky vystelieme kúskami potravinárskej fólie a hmotu utlačíme do formičiek (nezabudnite vytvoriť i okraj). Potravinársku fóliu som použila preto, lebo tartaletka sa ľahšie vyberie, nelepí sa a zachová si svoj tvar. Odložíme ich do chladu. Z tejto dávky som urobila 4 tartaletky. 2 Ďalej si pripravíme makové tartaletky. Ďatle si rozmixujeme z kokosovým olejom na hladkú kašu. Potom vmiešame ostatné suroviny na cesto a vypracujeme kompaktnú hmotu. Zvyšný postup je rovnaký ako u kokosových tartaletkách. 3 Na orieškové košíčky si vymiešame všetky potrebné suroviny, podľa potreby pridáme lyžicu medu. Postup je znova rovnaký, akurát som použila formu na mini muffiny. Časť hmoty si necháme, tvarujeme z nich nepravidelné guľočky – trufle, ktoré obalíme s kakaom. 4 Zakiaľ košíčky a tartaletky tuhnú, pripravíme si avokádovo-banánovú penu alebo puding. Avokádo si očistíme a rozmixujeme spolu s banánmi. Vznikne hmota podobná pudingu. Pridáme kakao, vnútro vanilkového lusku a premiešame. Odložíme do chladu. 5 Na vytvorenie kokosovej šľahačky je potrebné, aby kokosové mlieko bolo z chladničky (najlepšie je ho tam dať deň vopred). Mlieko v chlade stuhne. Stuhnutú časť vyklopte do misky a vyšľahajte šľahačku (zvyšnú vodu, ktorá zostala v plechovke do šľahačky nepridávame). Kokosový cukor rozpustite v troške vriacej vody a primiešajte ho k šľahačke. Môžete pridať i vanilkový lusk. 6 Košíčky vyklopíme z formičiek a teraz ich stačí už len dozdobiť. Samozrejme môžete košíčky a plnky kombinovať ľubovoľne. Ja som kombinovala nasledovne: 1) Kokosová tartaletka, kokosová šľahačka, černice a mäta 2) Maková tartaletka, malinovo-vanilkový domáci džem, kokosová šľahačka, černica a mäta 3) Orieškovo – kakaové košíčky s avokádovo-banánovým pudingom, nasekané kešu 4) Trufle podávané na domácom džeme
Pozri tiež
Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.