Domov / Recept / Fialkový špeciál

Fialkový špeciál

Fialka a jej široké využitie v prírodnej liečbe
Fialka a jej široké využitie v prírodnej liečbe
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Medzi prvých poslov jari patrí fialka. Na liečivé účinky používame fialky rastúce v prírode, v parkoch, na lúkach, rumoviskách, ako fialka vonná, trojfarebná, roľná, lesná...Krása fialky nám prináša nielen radosť. Všetky majú aj široké liečivé účinky na kašel, priedušky, posilňujú imunitu, majú čistiace a močopudné účinky na organizmus, pôsobia na spevnenie žilovového systému, na srdce, liečia reumu, ukľudňujú spánok. Spektrum ich využitia je od sirupu, varenia čaju, výroby tinktúry, likéru, či oleja z fialky. Na všetko využívame kvety fialky iba na tinktúru celú rastlinku vrátane listu, kvetu aj koreňa.
Fialka a jej široké využitie v prírodnej liečbe
Fialka a jej široké využitie v prírodnej liečbe
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Medzi prvých poslov jari patrí fialka. Na liečivé účinky používame fialky rastúce v prírode, v parkoch, na lúkach, rumoviskách, ako fialka vonná, trojfarebná, roľná, lesná...Krása fialky nám prináša nielen radosť. Všetky majú aj široké liečivé účinky na kašel, priedušky, posilňujú imunitu, majú čistiace a močopudné účinky na organizmus, pôsobia na spevnenie žilovového systému, na srdce, liečia reumu, ukľudňujú spánok. Spektrum ich využitia je od sirupu, varenia čaju, výroby tinktúry, likéru, či oleja z fialky. Na všetko využívame kvety fialky iba na tinktúru celú rastlinku vrátane listu, kvetu aj koreňa.
Postup prípravy
  1. Najznámejší je FIALKOVÝ SIRUP. V našej rodine ho robíme za studena vylúhovaný, ako takmer všetky sirupy . Treba dbať pritom na sterilitu Čím viac fialiek, tým je silnejší a účinnejší. Prevaríme vodu v čistom a vyvarenom hrnci a necháme mierne vychladnúť /do 45stupňom celzia/. Medzitým si umyjeme kvety fialky 3-4hrste, čo je asi 50-100g, scedíme, dobre vyžmýkame a trochu osušíme papier.utierkou. Pracujeme s čistými a umytými rukami, kedže sirup nevaríme. Namočíme do vody a necháme prikryté v tme vylúhovať 24h. Potom scedíme, dáme na sporák, pridáme 1kg trstin.cukru alebo medu a pomaly zahrievame do max. 75stupňov Celzia na stupeň pasterizácie. Potom odstavíme zo sporáka pridáme kvôli konzervácii10g kyseliny askorbovej z lekárne, premiešame a ihned horúce nalievame do vysterilizovaných a predhriatych, horúcich, menších pohárov napr. do výživových až po hrdlo. Uzatvoríme vyvareným viečkom a zabalíme do deky, aby sa prehrialo aj viečko a dobre priľnulo, kedže sa sirup nesterilizuje, aby sa nestratil liečivý účinok. Po vychladnutí uskladňujeme v chlade, v pivnici alebo v chladničke. Poháre a viečka varíme v horúcej vode 5min. a vysušíme. Užívanie: každú hodinu - dve 1 ČL alebo jeden hlt. Pre malé deti 3x denne 1ČL. Podporuje vykašliavanie a riedenie hlienov.
  2. Ďalším spôsobom liečby fialkami je ČAJ Z FIALKY. Opatrne si vysušíme fialky /ich farba po uschnutí musí zostať fialovej farby./ V sušičke sušíme na 35stup.Celzia alebo v prievane. Odložíme do pohára po vysušení a zavíčkujeme. Na čaj používame len kvety fialky. Na 1 šialku čaju /2,5dl studenej vody/ si dáme 1-2ČL kvetu a pomaly zahrievame, Čaj varíme 5min. Potom ešte necháme 5min. vylúhovať a scedíme. Fialky môžeme aj zjesť. Do vlažného čaju pridáme med a citron, čím zlepšíme aj jeho chuť a samozrejme liečivé účinky. Čaj účinkuje na migrénu, kašel, bronchitídu a ostatné ochorenia, oktorej som písala vyššie. Pije sa 3x denne 1 šialka.
  3. Na TINKTÚRU použijeme celú očistenú a umytú rastlinku fialky, čím zvýšime účinok tinktúry, teda okrem kvetu aj listy a môžme aj koreň. V lekárni si kúpime 60% lieh alebo použijeme domáci ovocný destilát z ovocia najlepšie do 70%. Na 250 ml liehu použijeme 50-75g fialky aj s listami. Dáme do patentnej, tmavej fľaše,ktorú uzatvoríme a dáme do tmy /špajza, komora/ macerovať na 30 dní. Potom scedíme, vyžmýkame, uložíme znovu do uzatvorenej fľaše a odložíme do komory,špajze. Nemusíme do chladničky. Tinktúra sa v liehu nepokazí. Užívanie: Pre dospelých riedenú s čajom 3x denne 25 kvapiek. Pre deti zriedime s lekárenskou destilovanou vodou a pridávame do teplého čaju 3x denne 3-5 kvapiek. Čaj miešame, aby vyprchal alkohol z tinktúry. Účinky sú totožné, ako som spomenula vyššie.
  4. Môžeme si pripraviť aj LIEČIVÝ OLEJ Do 250ml oliv.oleja dáme menšiu hrsť kvetov fialky a necháme macerovať týždeň. Potom scedíme. Olej je vhodný na vonkajšie použitie - potieranie chorých miest na tele napr. hrdlo a priedušky pri bronchitíde, potierať nohy a žily na nohách, účinkuje aj na upokojenie, ak si natrieme čelo,slichy pred spaním a pod.
  5. Aj na výrobu LIKÉRU u je vhodná fialka.Robíme ju tak, ako napr. višňový likér-griotku, recept,ktorý som už zverejnila na mojej stránke. Použijeme domáci ovocný destilát, ktorý je najzdravší. Na 1/2 litra dáme na 1mes. macerovať 2 hrste fialiek cca 30-50g fialiek /čím viac, tým lepšia chuť/. Potom scedíme. Uvaríme sirup z 2dl vody a 100g trstin.cukru alebo 150g medu. necháme vychladnúť a pridáme do pálenky. Necháme ešte pár dní prejsť spolu chute a môžme v malých dávkach konzumovať ako liek.
  6. Ako vidíte, fialka má široké spektrum liečivých účinkov, je len na Vás, ktoré spôsoby liečby si vyberiete. Pravdou je, že zber fialiek je trošku zdlhavý, ked si chceme nazbierať takémnožstvo fialiek, aby nám postačilo na všetky druhy liečenia. v tomto krásnom jarnom období využite na zber napr. víkendy a vyjdite si do našej krásnej prírody hľadať a zbierať fialky spolu celá rodinka. Bude mať krásny zážitok a urobíte veľa pre svoje zdravie a predzásobíte sa na zimu s prírodnými liečivami z Božej záhrady. Prajem Vám príjemný zber a nech Vás neodradí, že Vám bude trošku pomalšie pribúdať fialiek. Zdravý vzduch a radosť, ktorú budete mať z prežitého dňa Vám pomôže zabudnúť aj na prípadnú bolesť chrbáta zo zberu fialiek.
Poznámka k receptu

Všetky bylinkové rady obsiahnuté v tomto článku aj v iných článkoch tejto stránky, boli overené výhradne osobnou praktickou skúsenosťou a ich dlhodobým používaním. Rady používajte racionálne, v primeranej miere, s bežnou opatrnosťou a ak to vyžaduje Váš zdravotný stav, po konzultácii s lekárom alebo odborníkom. Recepty nenahrádzajú lieky, ličivá, lekárske vyšetrenia, lekárske zákroky, ani rady odborníkov medicíny, výživy a liečiv.

FOTO : ilustračné, zdroj : internet

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Smrekový sirup – smrečky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *