6 vajec 150 g masla 150 g práškového cukru 125 g polohrubá múka 140 g čokoláda na varenie 1 prášok do pečiva Na polievanie – káva, rum, marhuľový džem KRÉM: 300 g čokoláda horká 250 g mascarpone, alebo jemný tvaroh + práškový cukor podľa chuti + jeden vanilkový cukor Šľahačková smotana Poleva: šľahačková smotana, čokoláda Milka, alebo klasická horká na varenie Korpus: čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme žĺtky a vyšľaháme. Potom pomaly pridávame vychladnutú, ale tekutú čokoládu, premiešame. Varechou zapracujeme múku, prášok do pečiva a tuhý sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali s trochou kryštálového cukru (cca 2 polievkové lyžice). Vymiešané cesto dáme do tortovej okrúhlej formy. Po vychladnutí prerežte napoly, aby ste mali dva korpusy. Spodný polejeme vychladnutou kávou, do ktorej sme pridali podľa chuti rum. Potrieme marhuľovým džemom. Plnku si pripravíme tak, že čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Mascarpone vymiešame s cukrom. Vychladnutú, ale stále tekutú čokoládu vymiešame s mascarpone. Zo šľahačkovej smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a cca 2 -3 lyžice pridáme do plnky, premiešame aby sa všetko spojilo. Na korpus natretý džemom rovnomerne rozotrieme polovicu plnky. Na plnku rozmiestnime jahody, ktoré prikryjeme plnkou, zarovnáme. Na vrchnú plnku položíme druhý korpus, pritlačíme. Ak nám vystúpi z bokov trochu plnky, rozotrieme ju po obvode torty. Popolievame vrch kávou s rumom a mali by sme si nechať trochu plnky, ktorú natrieme na vrch. Čokoládovú polevu si pripravíme tak, že rozpustíme čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou. Malo by Vám stačiť cca 100 gramov čokolády a 100 ml šľahačky. Pekne to spolu rozpustíme, kým sa hmota nespojí na hladkú čokoládovú polevu. Gramáž si môžete prispôsobovať počas varenia, keď je poleva moc hustá, prilejeme smotanu a naopak. Vychladnutou polevou potrieme vrch torty a boky. Ja som si na zdobenie kúpila čokoládové trubičky plnené, narezala som si ich všetky na výšku torty a ešte kým nebola čokoláda stuhnutá obložila som ju narezanými trubičkami. Vrch som posypala cukrárskou ozdobou srdiečkami.
Pozri tiež
Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.