rýchly a výborný s kopou vitamínov.
Ak máte ešte stále jahôdky, spravte si nevarený džem s kopou vitamínov 🙂 Dnes, keď som videla v špajzke chia, spomenula som si na rebarborový chia džem, ktorý som minulý rok robila. Tentokrát som doňho pridala aj jahody. Vyskúšajte, vynikajúci nielen na chlebík <3 Džem je pripravený na rýchly konzum, maximálne 3-4 dni v chladničke. Myslím, že dlhšie by vám ani nevydržal, taký je dobrý :D
Množstvo | Príprava |
1 ks výživový pohár | 15 min |
|
Ak máte ešte stále jahôdky, spravte si nevarený džem s kopou vitamínov 🙂 Dnes, keď som videla v špajzke chia, spomenula som si na rebarborový chia džem, ktorý som minulý rok robila. Tentokrát som doňho pridala aj jahody. Vyskúšajte, vynikajúci nielen na chlebík <3 Džem je pripravený na rýchly konzum, maximálne 3-4 dni v chladničke. Myslím, že dlhšie by vám ani nevydržal, taký je dobrý :D
|
Čo budeme potrebovať
- 2 ks rebarbora
- 2 PL voda
- 20 ks jahody
- 2 PL med môžete dať menej/viac v závislosti od sladkosti jahôd
- 1 čl limetová šťava
- 1 PL chia semienka kopcovitá lyžica
Množstvo: ks výživový pohár
Postup prípravy
- Jediná surovina, ktorá je v tomto recepte tepelne upravená, je rebarbora. Rebarboru vždy upravte tepelne, obsahuje veľa kyseliny šťavelovej, ktorá vám v surovom stave urobí v žalúdku šarapatu. Rebarboru vždy ošúpte od vlasov a nekonzumujte listy, sú toxické.
- Konce rebarbory si odrežeme, zachytíme nožom a ťaháme z každej strany. Krásne a jednoducho si ju takto ošúpeme. Nakrájame na menšie kúsky, pridáme do hrnca spolu s vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme prejsť varom cca 2 min. Rebarbora je veľmi rýchlo mäkká. Keď sa voda nevyparí, zlejeme ju.
- Jahody si odstopkujeme, umyjeme a dáme do mixéra. Pridáme med, limetkovú šťavu, vychladnutú rebarboru a rozmijujeme. Pridáme chia a už len ručne zamiešame.
- Zmes prelejeme do pohára a necháme v chladničke stuhnúť cca 1-2 hodiny. Držíme v chlade a spotrebujeme do 3-4 dní.
Poznámka k receptu
PS: ak nemáte chia semienka, môžete do varenej rebarbory pridať agar, želatinu alebo škrob a v tomto prípade nevylievať vodu. Možno pridať ešte 1 PL naviac.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.