krehký a šťavnatý letný koláčik
V lete mám veľmi rada jahodové mojito, tak ma napadlo, že si takú chuť upečiem v koláči. Krehké, chrumkavé sušienkové cesto, ktoré sa mi podarilo krásne vyladiť úžasne dopĺňa šťavnatá plnka plná dozretých jahôd, rebarbory a mäty. S kopčekom šľahačky slastne sa rozplývajúce nebo. Nech vám chutí.
Množstvo | Príprava |
26 cm tortová forma | 20 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
40 min | 30 min |
|
|
V lete mám veľmi rada jahodové mojito, tak ma napadlo, že si takú chuť upečiem v koláči. Krehké, chrumkavé sušienkové cesto, ktoré sa mi podarilo krásne vyladiť úžasne dopĺňa šťavnatá plnka plná dozretých jahôd, rebarbory a mäty. S kopčekom šľahačky slastne sa rozplývajúce nebo. Nech vám chutí.
|
Čo budeme potrebovať
- Na krehké cesto
- 130 gram hladká špaldová múka múka vhodná od T550 do T850
- 100 gram hladká špaldová celozrnná múka
- 75 gram pomleté mandle
- 1 ks vajce
- 1 ks žĺtok
- 3 PL trstinový cukor
- 110 gram maslo
- na náplň
- 500 gram jahody
- 1 ks väčšia rebarbora
- 3 PL trstinový cukor
- 1 PL zemiakový škrob
- 3 stonky čerstvá mäta alebo medovka
Množstvo: cm tortová forma
Postup prípravy
- Suroviny na cesto si zmiešame ručne dokopy. Ak nemáte maslo izbovej teploty, nastrúhajte ho na hrubom strúhadle. Cesto vytvarujeme do bochníka, zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky alebo mrazničky na 30 min.
- Rebarboru si poriade ošúpeme, nakrájame na kúsky a dáme do misky. Jahody si prerežeme napoly a dáme k rebarbore. Pridáme nasekanú mätu, cukor škrob a zamiešame.
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov bez ventilátora.
- Keď je cesto zachladené, rozvaľkáme ho natenšie do kruhu, prenesieme do tortovej formy a necháme vyvýšené okraje asi do 3/4 formy. Ostatné odrežeme, dáme do bochníka a opäť rozvaľkáme do kruhu a narežeme na pásiky.
- Plnku rozvrstvíme na cesto a okraje trochu pritlačíme na plnku. Pásiky striedavo poprepletáme, potrieme ich rozhabarkovaným bielkom, čo nám zostal a posypeme ešte trstinovým cukrom. Dáme piecť na 30-40 minút, ak sú okraje zlatavé a koláčik pustil šťavu, je hotový.
Poznámka k receptu
TIP: Ak chcete, aby bola náplň kyslastejšia, pridajte do plnky šťavu z pol limetky. Pre bezlepkovú verziu nahraďte ryžovou múkou. Koláčik výborne chutí s kopčekom šlahačky.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.