Potrebujete (18 cm forma, na dva vyššie korpusy): .220 g polohrubej múky .250 g mletého maku .100 g mletých mandlí .150 g práškového cukru .2 PL medu .100 ml vaječného likéru .200 ml mlieka .4 vajcia .1 sáčok prášku do pečiva .500 g mascarpone .500 g plnotučného tvarohu .450 ml smotany na šľahanie .3 stužovače do šľahačky .4 PL práškového cukru .200-250 g mrazených/čerstvých jahôd .1 sáčok škoricového cukru .1 ČL mletej škorice .4 PL slivkového lekváru .3 PL mletého maku .3-5 PL celého maku .50 g 70%nej čokolády .50 ml smotany na šľahanie .figy, makovice, hrozno Ako na to: Žĺtka s cukrom a medom vyšľahajte do peny a pridajte mlieko s likérom. Múku s kypriacim práškom lyžicou zmiešajte dokopy, pridajte mak, mandle a zmes vysypte do tekutého žĺtkového podielu. Vyšľahajte bielka na hustú penu a pomaly ich zapracujte do makového cesta. Hmotu rozdeľte na dve polovice, nalejte ju do dvoch vymastených a pomúčených foriem na pečenie a pečte 45-50 minút pri 170°C. Pri zisťovaní, či sú korpusy upečené si pomôžte zapichnutím špajdle. Nechajte úplne vychladnúť, rozkrojte oba korpusy na dve polovice a nechajte aspoň 1 deň odležať zabalené vo fólii. Na 3 druhy krémov si pripravte najskôr základ – takto: mascarpone, šľahačku, tvaroh, stužovače a cukor zmiešajte dokopy a túto masu rozdeľte na 4 časti. Do prvej zapracujte jahody tak, aby krém ostal ružovo-červený. Do druhej nasypte škoricu a škoricový cukor a do tretej lekvár s makom. Posledná neutrálna časť slúži na pokrytie torty (môžete do nej pridať celý mak, alebo celú tortu po jej pokrytí krémom obsypte makom). Presne v tomto poradí som na odležané korpusy natrela krémy – jahodový na spodok, v strede škoricový a vo vrchom poschodí bol slivkovo-makový. Vrch torty obaľte neutrálnym krémom a oblejte podľa nálady čokoládou rozpustenou v horúcej šľahačke 🙂 Dobrú chuť!
Pozri tiež
Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.