dokonalá grilovačka? Žiadny problém 🙂
Ak sa chystáte cez víkend grilovať, tak som vám spísala, čo pripraviť na dokonalú grilovačku ☺️ Všetky moje recepty pokope na šťavnaté mäsko, rybky, zeleninu, syry a osviežujúce šaláty na jednom mieste. Tak nech vám chutí moji a najmä, nech strávite prekrásny čas s tými, ktorých máte najradšej.
Ak sa chystáte cez víkend grilovať, tak som vám spísala, čo pripraviť na dokonalú grilovačku ☺️ Všetky moje recepty pokope na šťavnaté mäsko, rybky, zeleninu, syry a osviežujúce šaláty na jednom mieste. Tak nech vám chutí moji a najmä, nech strávite prekrásny čas s tými, ktorých máte najradšej. |
Postup prípravy
- CAPRESE ŠPÍZIKY: Ingrediencie: červené/žlté rajčiny, mini mozarella, bazalkové listy. Postup: Rajčiny, mozarellu prekrojíme napoly a striedavo napichujeme na spajlu spolu s bazalkou. Hotové špízy posolíme, polejeme olivovým olejom a krémovým balsamicom.
- KURACIE/MORČACIE ŠPÍZIKY - INGREDI: mäsko, dijon horčica, med, soľ, olivový olej. Mäsko si nakrájame na špíziky a pridáme ostatné ingrediencie. Poriadne zamiešame. Napichávame striedavo na špajlu a ugrilujeme. Mini pre malých, maxi pre veľkých 🙂
- Recept na fantasticke ražniči - alebo morčacie špíziky nájdete tu v linku. Spravte aj len zeleninové, chutí naozaj fantasticky. ražniči
- KOFTY - MäSKO NA PALIČKE - trošku iný spôsob ako hamburgerové mäsko, mäsko na paličke. INGREDI: Hovädzie mleté mäsko (alobo jahňacie, telacie), bazalka, oregano, dijonská horčica. Všetko spolu vymiešame a formujeme na paličku. Opekáme na grile zo všekých strán. Výborne sa hodí jogurtový dresing - smotanový jogurt, soľ, citrón šťava, strúčik cesnaku, čerstvá vňaťka, olivový olej.
- Na grile si môžete pripraviť aj rybky vcelku týmto spôsobom. Buď priamo na gril, alebo do alobalu : grilovany pstruh
- Grilovane kralovske krevety v bazalkovom peste. rychly obed ci vecera, v spojeni s cerstvym listovym salatom lahka varianta na letne horuce dni. Ingrediencie : Krevety Bazalkove pesto (resp ine vase oblubene pesto, napr z medvedieho cesnaku, rukolove). Strucik cesnaku Parmezan Olivovy olej Citronova stava Sol, chilli Marinadu si zmiesame, ponorime do nej krevety a napichujeme na spajdle. Ugrilujeme, alebo pripravime na panvici. Minutku, dve z kazdej strany. TIP : bazalkove pesto si mozete urobit aj doma, listky bazalky, sol, olivovy olej, nasucho osmahnute piniove oriesky, vsetko zmixovat a hotovo
- Milujem domáce hamburgery ? Najmä, keď príde leto, vtedy mi idú neskutočne na chuť ? Základ chute dodá dijonská horčica, ktorú pred tepelnou úpravou pridáte do mäsa, či už robíte kurací, alebo bravčovo- hovädzí burger. Domáca majonéza, skaramelizovaná červená cibuľka a ak ešte zvrtnete domáce žemle, tieto prepojenia vystrelia chute do gurmánskych výšin ? TIP : určite nekazte burgre taveným plátkovým syrom, radšej dajte kvalitný emental alebo cheddar a sladké americké žemle vymeňte za klasické. Do hovädzieho mletého tiež dávam dijon horčicu a aj nadrobulinko nakrájanú cibuľku ? Dokonalou prílohou je kapustový coleslaw. Dajte vedieť, ako chutili?Recept tu : Kuraci burger s domacou majonezou
- Vynikajúci je aj grilovaný hermelín, recept nájdete tu: grilovaný hermelín
- Výborným syrom na gril je Liptov poloostiepok na gril, alebo hermelin na gril od liptova.
- KAPUSTOVÝ COLESLAW - Hlávka bielej a červenej kapusty, mrkva, cibuľka. Kapusty si zvlášť nastrúhame najemno pomocou robota. Môžete pridať aj mrkvu, alebo ju nastrúhajte ručne najemno. Odoberieme pre deti. Pridáme domácu alebo kupovanú tatarku (prípadne nahraďte jogurtom a čo máte radi), malú kyslú smotanu, chilli, soľ, citrónovú šťavu a zľahka zamiešame. Moc nemágajte, lebo bude taká zvädnutá a pustí veľa vody. K detskej kapuste nastrúhame najemno jednu mrkvu, pridáme jogurt, kyslú smotanu, med, trochu soli, citrónovú šťavu a olivový olej. Zľahka zamiešame. TIP : do šalátu môžete pridať aj čerstvú cibuľku, pre ľahšiu tráviteľnosť ju jemne nasoľte, pokropte citrónovou šťavou a nechajte takto 5 min odstáť.
- CVIKLOVÝ COLESLAW s chrenom- INGREDI: 1/2 ks biela kapusta malá, taká do ruky 1/2 ks čerstvý fenikel 1/2 ks červená cibuľa 1/2 ks cvikla menšia 1/3 ks čerstvý chren 2 PL tatarská omáčka 2 PL pochúťková smotana 1 PL 12% smotana na varenie Z kapusty aj feniklu vyrežeme hlúbik a na tenkom strúhači si ich nasekáme na tenké pásiky. Pridáme nakrájanú cibuľku, nastrúhanú cviklu, posolíme, 1 PL trstinového cukru a cca 10 minút rukou miešame, stláčame a prekladáme zo strany na stranu, aby nám kapusta zmäkla. Chren nastrúhame najemno a pridáme spolu s tatarkou a smotanami do zmesi. Zamiešame, dochutíme príp. ešte soľou a citrónovou šťavou.
- Milujem letné osviežujúce záležitosti 😉 tzatziki k nim nepochybne patrí. Pripravte si túto mňamku doma aj vy 🙂 My sme si k nemu ugrilovali Liptov oštiepok na gril 🙂 A bleskový obed je na svete 🙂 Na 2 porcie tzatziky potrebujeme : 1 dlhú uhorka 3 PL gréckeho jogurtu (prip. pochúťkovej smotany) 1 strúčik cesnaku Soľ, trstinový cukor, červená paprika, citrónová šťava, kôpor. Uhorku si ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Posolíme, pocukríme a necháme postáť 5 min, aby uhorka pustila šťavu. Pretlačíme cesnak a pridáme ostatné ingrediencie. Dochutíme množstvom podľa chuti. Je tak osviežujúci! 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.