Pizza koláč na plech

vynikajúci šťavnatý „báleš“

Pizza koláč na plech
Pizza koláč na plech
Hodnotienie: 11
Hodnotenie: 4.27
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Pizza môjho detstva. Maminka nám ju často robila na cesty, výlety, kúpaliská ale aj doma na oslavy. Každému vždy chutila, bola sýta, neskutočne šťavnatá vďaka ingredienciám a výborná aj studená. Cesto je úžasné ako kvasnicové, tak kváskové, jemné a nadýchané ako pavučinka, hoci je zo zdravších múk. Na osmaženej cibuľke a veľa zelenine určite nešetrite, dodajú pizzi úžasnú chuť.
Príprava
30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Príprava
30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Pizza koláč na plech
Pizza koláč na plech
Hodnotienie: 11
Hodnotenie: 4.27
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Pizza môjho detstva. Maminka nám ju často robila na cesty, výlety, kúpaliská ale aj doma na oslavy. Každému vždy chutila, bola sýta, neskutočne šťavnatá vďaka ingredienciám a výborná aj studená. Cesto je úžasné ako kvasnicové, tak kváskové, jemné a nadýchané ako pavučinka, hoci je zo zdravších múk. Na osmaženej cibuľke a veľa zelenine určite nešetrite, dodajú pizzi úžasnú chuť.
Príprava
30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Príprava
30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: plytký plech
Postup prípravy
  1. Najprv si necháme vzísť kvások. Do teplého mlieka pridáme med, rozmrvíme droždie a zamiešame. Necháme 10 minút postáť, aby sa nabobtnali.
  2. Medzitým si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame a prevzdušníme. Vlejeme vzídený kvások, pridáme olej a robotom necháme vypracovať cesto. Nádobu, v ktorej nám bude cesto kysnúť potrieme olejom. Pridáme cesto, posypeme múkou, a dáme na misku kúpaciu čiapku, alebo na misku dáme sáčok a poriadne zaviažeme. Lepšie tak kysnú cestá, ak tam nie je vzduch. Necháme hodinu kysnúť, podľa teploty v dome, musí strojnásobiť objem.
  3. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov hore a dole.
  4. Vykysnuté cesto vyberieme a poprekladáme párkrát ako keď skladáte papier do obálky - z každého rohu chytíme a preložíme do stredu, aby sa nám pekne zapracovalo do bochníka. Stačí 5-6x. Ak sa lepí, naolejujte si ruky. Plytký plech si potrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto. Rukami porozťahujeme na všetky strany v tenké cesto. Ak sa nám lepia prsty, trochu si ich naolejujeme. Necháme ešte 30-40 minút zakryté podkysnúť.
  5. Medzitým si nakrájame cibuľku na malé kúsky a osmahneme ju na olivovom oleji spolu s rascou, kurkumou a soľou dozlatova. Kečup si rozmiešame s pizza korením. Ingrediencie, ktoré budeme na cesto ukladať (okrem syra) si nakrájame na menšie kúsky. Syr si nastrúhame nahrubo.
  6. Na vykysnuté cesto jemne rozotrieme kečup a posypeme osmahnutou cibuľkou. Po pizzi rovnomerne porozkladáme všetky nakrájané ingrediencie, okrem syra a dáme zapiecť do rúry na 10 minút. Následne vyberieme, posypeme syrom a necháme dopiecť ešte 8-10 minút.
Poznámka k receptu

TIP: Na kváskovú verziu si pripravte rozkvas Lievito Madre: 70 g LM kvások, 30 ml voda, 70 g špaldová hladká múka. Ak máte pšeničný kvások 80 g kvások, 30 ml voda, 80 g pšeničná hladká alebo polohrubá múka. Ak nemáte LM kvások, pripravíte si ho z ražného kvásku takto: 60 g ražný kvások, 30 g voda, 70 g špaldová múka (alebo 80 g pšeničná). Trvá to od 4 do 8 hodín, závisí, akú teplotu máte v dome. Keď rozkvas nakysne a strojnásobí objem, navážite si múky, pridáte soľ a zamiešate. Pridáte ostatné ingrediencie na cesto, namiesto kvasníc pridáte 130 g z rozkvasu a robotom, alebo ručne vypracujete mierne lepivé cesto. Postup zostáva rovnaký, akurát necháme kysnúť 2 hodiny. Zo zvyšného rozkvasu si opäť spravíte guličku plastelínovej konzistencie, narežete, dáte do pohára, prikryjete a necháte vykysnúť rovnako ako rozkvas. Potom uzavriete a šup do chladničky. Takto tam môže zostať až 2 týždne. Ideálne každý týždeň ak z neho niečo upečiete, aby zostal aktívny.

Keď cesto nakysne, opäť postup ako v recepte, ale kysnúť na plechu bude opäť dvojnásobne, čiže 1 hodinu ešte. Ak nemáte toľko času, pomôžte si rúrou vyhriatou na 40 stupňou a dajte cesto tam. čas kysnutia sa skráti.

TIP 2: Ak nemáte celozrnnú múku, môžete celú dávku nahradiť hladkou. Ak použijete pšeničnú múku, bude treba pridať asi o 20 gram viac, uvidíte podľa konzistencie.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 8 Hodnotenie: 4.63 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

2 komentáre

  1. Výborne cesto, ozaj nadýchané, len tá rasca mi tam až tak chuťovo nepasuje, ale každý podľa svojej chuti.
    Ďakujem za recept.

  2. Robila som z droždia. Veľmi dobre sa mi pracovalo s cestom, spokojná som bola, pizza chutila.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.