KORPUS 5 bielkov 300g práškového cukru 1ČL škrobu cca 3 lyžičky octu – vínneho, jablkového, či obyčajného LEMON CURD 4 citróny – najlepšie bio, kvôli kôre 220g krupicového cukru 4 vajcia 120g masla KRÉM 250g mascarpone 250g jemného tvarohu 180ml šľahačkovej smotany Najlepšie deň vopred si pripravíme korpus – bielky so štipkou soli vyšľaháme do hustého snehu, potom postupne prišľahávame preosiaty cukor. Šľaháme dovtedy, až sa sneh krásne neleskne a metličky po vytiahnutí nevytvoria krásne držiace pevné špičky. Do snehu zašľaháme aj škrob a ocot. Na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie, si vytvoríme požadovaný tvar korpusu zo snehu. Na tvorbu korpusu môžeme použiť aj cukrárske vrecko so špičkou, ale ja rada robím pavlova cake tak, ako mi to zrovna vyjde a teda nanášam sneh lyžicou len tak ledabolo ? Korpus sušíme asi hodinu a pol v rúre, ktorú sme si vyhriali na 110 stupňov, potom teplotu stiahneme na 90-100 stupňov a sušíme ešte hodinku. Potom rúru vypneme, pootvoríme dvierka a korpus v nej necháme úplne vychladnúť – najlepšie cez noc. Z dvoch citrónov si nastrúhame kôru, všetky 4 citróny vyšťavíme a cez sitko šťavu prelejeme do malého hrnca. Pridáme aj cukor, kôru a maslo, dáme na šporák a necháme cukor aj maslo roztopiť. Odstavíme z ohňa, necháme citrónovú zmes vychladnúť na izbovú teplotu…. Zatiaľ si v miske rozhabarkujeme vajíčka a po vychladnutí ich prilejeme do hrnca, poriadne rozmiešame. Zmes dáme potom opäť na šporák a na miernom plameni varíme za stáleho miešania asi 15 minút. Pripravíme si krém. Tvaroh vymiešame s mascarpone, pridáme asi 1/2 vychladnutého lemon curdu (prispôsobte si to samozrejme podľa seba, niekto má rád kyslejšie, niekto menej kyslé) a primiešavame postupne smotanu, až kým nebude mať krém požadovanú konzistenciu. Na korpus nanesieme trochu čistého lemon curdu, potom krém, zas pokvapkáme lemon curdom a dozdobíme podľa želania. Dobrú chuť!
Pozri tiež
Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.