tradičná slovenská kuchyňa ľahko a zdravo
Lievito madre je úžasný kvások, každý deň som doňho viac a viac zamilovaná. Čo on dokáže urobiť z cestom. Všetko, čo som s ním robila vyzeralo ako z profesionálnej pekárne. Cestá nadýchané, bublinkové, pavučinkové aj napriek tomu, že sú zo špaldovej múky, dokonca aj s celozrnnou. Vyskúšajte tieto buchty, sú hebké, striedka jemná a navrchu chrumkavé. Ako obláčik sa rozplývajú.
Množstvo | Príprava |
32x23 cm plech | 60 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
20 min | 4-8 h + 4 hodiny kysnutie |
|
|
Lievito madre je úžasný kvások, každý deň som doňho viac a viac zamilovaná. Čo on dokáže urobiť z cestom. Všetko, čo som s ním robila vyzeralo ako z profesionálnej pekárne. Cestá nadýchané, bublinkové, pavučinkové aj napriek tomu, že sú zo špaldovej múky, dokonca aj s celozrnnou. Vyskúšajte tieto buchty, sú hebké, striedka jemná a navrchu chrumkavé. Ako obláčik sa rozplývajú.
|
Čo budeme potrebovať
- na rozkvas z lievito madre (LM)
- 50 g kvások LM
- 25 ml voda
- 50 g hladká špaldová múka
- na cesto
- 250 g špaldová hladká múka T 630 - 800
- 65 g špaldová hladká celozrnná múka
- 90 ml mlieko klasické alebo rastlinné
- 75 g maslo 82% tné + 60 g na potieranie
- 40 g trstinový cukor
- 1 ks vajce alebo 2 žĺtka
- na dochutenie: vanilka, štipka soli, džem, slowtella
Množstvo: cm plech
Postup prípravy
- Najprv si pripravíme rozkvas - odložený kvások pridáme do pohára, prilejeme vodu a lyžicou rozmiešame. Ak sa vám to nepodarí úplne, nevadí. Prisypeme múku a zamiešame. Tuhé cesto preložíme na podložku a rukou vymiesime, prekladáme z krajov do stredu, až nám zostane bochník. Ak sa lepí, prisypte ešte trochu múky. Vrch cesta nakrojíme do kríža a dáme naspäť do pohára. Postriekame vodou, priložíme vrchnák a necháme kysnúť na linke 4-8 hodín. Ak chcete cesto rýchlejšie naštartovať, vrch polejte trochou medu a dajte aj s pohárom do rúry, ktorú zapnite na 40 stupňov, režim hore a dole. Čas kysnutia sa vám výrazne skráti. Lievito madre miluje teplo - to máme my dve spoločné 😀
- Keď nám rozkvas vykysol pripravíme si cesto. Navážime múky, prilejeme mierne zohriate mlieko a maslo nastrúhame priamo z chladničky na hrubom strúhadle. Navážime cukor, rozklepneme vajce (alebo 2 źĺtka), pridáme vanilku, štipku soli, rozkvas a robotom necháme vypracovať plastelínové vláčne cesto. Ak sa cesto lepí, prisypte ešte trochu múky. Ak je moc suché, dolievajte pomaly mlieka. Vypracované cesto postriekajte vodou, uzavrite kúpacou čiapkou a ešte dajte do igelitového sáčka. Nechajte na linke vykysnúť 2 hodiny. Ak sa vám cesto nechce dvíhať, pomôže mu opäť tá rúra. Dajte pozor, aby sa miska s igelitom neopierala o špirály.
- Ešte predtým, ako začneme pracovať s vykysnutým cestom, dáme si rozpustiť cca 60 gram masla na potieranie.
- Vykysnuté cesto dáme na mierne pomúčenú dosku, rozvaľkáme do obdĺžnika na 0,5 - 1 cm, podľa toho, akú hrúbku buchiet máte radi. Radielkom cesto narežeme na štvorce cca 6x6 cm. Na každý štvorec dostredu dáme buď džem, alebo slowtellu. Zoberieme vždy dva protiľahlé rohy cesta a do stredu ich dokopy zmačkneme, aby nám džem nevytiekol. Otočíme opačne, spojom nadol, trochu pootáčame okolo vlastnej osi a vytvarujeme rukami buchtu. Buchty pokladáme do maslom vymasteného pekáča, vedľa seba a každú jednu potrieme extra rozpusteným maslom aj po stranách, aby sa nám nezlepili. Buchty kľudne k sebe pritlačte, narastú pekne do výšky. Buchty dáme do sáčka, zaviažeme ho, aby sa dovnútra nedostal vzduch a necháme nakysnúť 1.5 hodiny. Opäť si môžeme pomôcť a dať ich do tepla. Sáčok sa mi osvedčil viac ako len prehodiť utierkou. Vnútri sa vytvorí zápara, cesto neobschne a vykysne rýchlejšie.
- Po 1.5 hodine zapneme rúru na 180 stupňov hore a dole, aby sa rozhorúčila. Buchty dáme upiecť na 20-25 minút. Sledujte, aby sa nepripálili.
- Buchty chutia dobre aj takto, ale ja zvyknem čerstvo vytiahnuté buchty potrieť zmesou: 1 lyžicu cukru, rozpusteného s 2 lyžicami horúcej vody. Ak máte radi rumovú chuť, prilejte aj 1 PL rumu do zmesi, prípadne nahraďte vodu rozpusteným maslom a potrite. Vychladnuté buchty môžete posypať aj pomletým trstinovým cukrom.
Poznámka k receptu
TIP: Ak máte len ražný kvások a nemáte LM, rýchlo a jednoducho si ho prekonvertujete - pripravte si najprv recept na moje nebeské pavučinkové rožky a tam vám zostane LM.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Čiže z rožkov si mám nechať 50g nakysnutého cesta a ďalej s ním pracovať ako s LM?
Dobrý deň Tinka,
dnes som skúšala tieto vaše buchtičky, ale neviem, čo som spravila zle, keďže
po 1. cesto mi vôbec nenakyslo, ale keďže mi ho bolo ľúto nechať len tak, predsa som pokračovala ďalej v recepte
a po 2. – pri 180 stupňoch boli aj po 25 minútach pečenia takej istej farby ako pred pečením. Vôbec som nemala hnedý vrch…, a keďže som to nechcela nechať tak, tak som zapla na pár minút aspoň gril zhora, aby zhnedli…, no ale tým pádom su zvrchu aj po vychladnutí tvrdé. 🙁
Netrebalo prosím tie buchty niečím potrieť pred pečením?
Vopred ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.
S pozdravom
Katka
Možná slabý kvásek. A buchty se podle receptu výše potírají pred pečením máslem ze všech stran (může to být i sádlo nebo olej), moje babička říkala, že buchty musí plavat.
Úžasné cesto. Pracovalo sa mi s ním ako s plastelínou. A rástlo mi pod rukami. Naplnila so. tvarohovou pnkou, urobila buchtičku, zatlačila som, na vrch dala slivkový lekvár a Vaša orechová mrvenička. Mňam. Ďakujem za vynikajúci recept na univerzálne zdravé cesto.
Keby som mohla tak tu pridám aj fotku.
Fantastické buchty, robila som uz aj iné kvaskove buchty ale tieto sú top ? iné uz robiť nebudem ?