Domov / Recept / Pavučinkové pečené buchty (kváskové)

Pavučinkové pečené buchty (kváskové)

tradičná slovenská kuchyňa ľahko a zdravo

Pavučinkové pečené buchty (kváskové)
Pavučinkové pečené buchty (kváskové)
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Lievito madre je úžasný kvások, každý deň som doňho viac a viac zamilovaná. Čo on dokáže urobiť z cestom. Všetko, čo som s ním robila vyzeralo ako z profesionálnej pekárne. Cestá nadýchané, bublinkové, pavučinkové aj napriek tomu, že sú zo špaldovej múky, dokonca aj s celozrnnou. Vyskúšajte tieto buchty, sú hebké, striedka jemná a navrchu chrumkavé. Ako obláčik sa rozplývajú.
Množstvo Príprava
32x23 cm plech 60 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 4-8 h + 4 hodiny kysnutie
Množstvo Príprava
32x23 cm plech 60 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 4-8 h + 4 hodiny kysnutie
Pavučinkové pečené buchty (kváskové)
Pavučinkové pečené buchty (kváskové)
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Lievito madre je úžasný kvások, každý deň som doňho viac a viac zamilovaná. Čo on dokáže urobiť z cestom. Všetko, čo som s ním robila vyzeralo ako z profesionálnej pekárne. Cestá nadýchané, bublinkové, pavučinkové aj napriek tomu, že sú zo špaldovej múky, dokonca aj s celozrnnou. Vyskúšajte tieto buchty, sú hebké, striedka jemná a navrchu chrumkavé. Ako obláčik sa rozplývajú.
Množstvo Príprava
32x23 cm plech 60 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 4-8 h + 4 hodiny kysnutie
Množstvo Príprava
32x23 cm plech 60 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 4-8 h + 4 hodiny kysnutie
Čo budeme potrebovať
Množstvo: cm plech
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme rozkvas - odložený kvások pridáme do pohára, prilejeme vodu a lyžicou rozmiešame. Ak sa vám to nepodarí úplne, nevadí. Prisypeme múku a zamiešame. Tuhé cesto preložíme na podložku a rukou vymiesime, prekladáme z krajov do stredu, až nám zostane bochník. Ak sa lepí, prisypte ešte trochu múky. Vrch cesta nakrojíme do kríža a dáme naspäť do pohára. Postriekame vodou, priložíme vrchnák a necháme kysnúť na linke 4-8 hodín. Ak chcete cesto rýchlejšie naštartovať, vrch polejte trochou medu a dajte aj s pohárom do rúry, ktorú zapnite na 40 stupňov, režim hore a dole. Čas kysnutia sa vám výrazne skráti. Lievito madre miluje teplo - to máme my dve spoločné 😀
    Najprv si pripravíme rozkvas - odložený kvások pridáme do pohára, prilejeme vodu a lyžicou rozmiešame. Ak sa vám to nepodarí úplne, nevadí. Prisypeme múku a zamiešame. Tuhé cesto preložíme na podložku a rukou vymiesime, prekladáme z krajov do stredu, až nám zostane bochník. Ak sa lepí, prisypte ešte trochu múky. Vrch cesta nakrojíme do kríža a dáme naspäť do pohára. Postriekame vodou, priložíme vrchnák a necháme kysnúť na linke 4-8 hodín. Ak chcete cesto rýchlejšie naštartovať, vrch polejte trochou medu a dajte aj s pohárom do rúry, ktorú zapnite na 40 stupňov, režim hore a dole. Čas kysnutia sa vám výrazne skráti. Lievito madre miluje teplo - to máme my dve spoločné :D
  2. Keď nám rozkvas vykysol pripravíme si cesto. Navážime múky, prilejeme mierne zohriate mlieko a maslo nastrúhame priamo z chladničky na hrubom strúhadle. Navážime cukor, rozklepneme vajce (alebo 2 źĺtka), pridáme vanilku, štipku soli, rozkvas a robotom necháme vypracovať plastelínové vláčne cesto. Ak sa cesto lepí, prisypte ešte trochu múky. Ak je moc suché, dolievajte pomaly mlieka. Vypracované cesto postriekajte vodou, uzavrite kúpacou čiapkou a ešte dajte do igelitového sáčka. Nechajte na linke vykysnúť 2 hodiny. Ak sa vám cesto nechce dvíhať, pomôže mu opäť tá rúra. Dajte pozor, aby sa miska s igelitom neopierala o špirály.
    Keď nám rozkvas vykysol pripravíme si cesto. Navážime múky, prilejeme mierne zohriate mlieko a maslo nastrúhame priamo z chladničky na hrubom strúhadle. Navážime cukor, rozklepneme vajce (alebo 2 źĺtka), pridáme vanilku, štipku soli, rozkvas a robotom necháme vypracovať plastelínové vláčne cesto. Ak sa cesto lepí, prisypte ešte trochu múky. Ak je moc suché, dolievajte pomaly mlieka. Vypracované cesto postriekajte vodou, uzavrite kúpacou čiapkou a ešte dajte do igelitového sáčka. Nechajte na linke vykysnúť 2 hodiny. Ak sa vám cesto nechce dvíhať, pomôže mu opäť tá rúra. Dajte pozor, aby sa miska s igelitom neopierala o špirály.
  3. Ešte predtým, ako začneme pracovať s vykysnutým cestom, dáme si rozpustiť cca 60 gram masla na potieranie.
  4. Vykysnuté cesto dáme na mierne pomúčenú dosku, rozvaľkáme do obdĺžnika na 0,5 - 1 cm, podľa toho, akú hrúbku buchiet máte radi. Radielkom cesto narežeme na štvorce cca 6x6 cm. Na každý štvorec dostredu dáme buď džem, alebo slowtellu. Zoberieme vždy dva protiľahlé rohy cesta a do stredu ich dokopy zmačkneme, aby nám džem nevytiekol. Otočíme opačne, spojom nadol, trochu pootáčame okolo vlastnej osi a vytvarujeme rukami buchtu. Buchty pokladáme do maslom vymasteného pekáča, vedľa seba a každú jednu potrieme extra rozpusteným maslom aj po stranách, aby sa nám nezlepili. Buchty kľudne k sebe pritlačte, narastú pekne do výšky. Buchty dáme do sáčka, zaviažeme ho, aby sa dovnútra nedostal vzduch a necháme nakysnúť 1.5 hodiny. Opäť si môžeme pomôcť a dať ich do tepla. Sáčok sa mi osvedčil viac ako len prehodiť utierkou. Vnútri sa vytvorí zápara, cesto neobschne a vykysne rýchlejšie.
    Vykysnuté cesto dáme na mierne pomúčenú dosku, rozvaľkáme do obdĺžnika na 0,5 - 1 cm, podľa toho, akú hrúbku buchiet máte radi. Radielkom cesto narežeme na štvorce cca 6x6 cm. Na každý štvorec dostredu dáme buď džem, alebo slowtellu. Zoberieme vždy dva protiľahlé rohy cesta a do stredu ich dokopy zmačkneme, aby nám džem nevytiekol. Otočíme opačne, spojom nadol, trochu pootáčame okolo vlastnej osi a vytvarujeme rukami buchtu. Buchty pokladáme do maslom vymasteného pekáča, vedľa seba a každú jednu potrieme extra rozpusteným maslom aj po stranách, aby sa nám nezlepili. Buchty kľudne k sebe pritlačte, narastú pekne do výšky. Buchty dáme do sáčka, zaviažeme ho, aby sa dovnútra nedostal vzduch a necháme nakysnúť 1.5 hodiny. Opäť si môžeme pomôcť a dať ich do tepla. Sáčok sa mi osvedčil viac ako len prehodiť utierkou. Vnútri sa vytvorí zápara, cesto neobschne a vykysne rýchlejšie.
  5. Po 1.5 hodine zapneme rúru na 180 stupňov hore a dole, aby sa rozhorúčila. Buchty dáme upiecť na 20-25 minút. Sledujte, aby sa nepripálili.
  6. Buchty chutia dobre aj takto, ale ja zvyknem čerstvo vytiahnuté buchty potrieť zmesou: 1 lyžicu cukru, rozpusteného s 2 lyžicami horúcej vody. Ak máte radi rumovú chuť, prilejte aj 1 PL rumu do zmesi, prípadne nahraďte vodu rozpusteným maslom a potrite. Vychladnuté buchty môžete posypať aj pomletým trstinovým cukrom.
    Buchty chutia dobre aj takto, ale ja zvyknem čerstvo vytiahnuté buchty potrieť zmesou: 1 lyžicu cukru, rozpusteného s 2 lyžicami horúcej vody. Ak máte radi rumovú chuť, prilejte aj 1 PL rumu do zmesi, prípadne nahraďte vodu rozpusteným maslom a potrite. Vychladnuté buchty môžete posypať aj pomletým trstinovým cukrom.
Poznámka k receptu

TIP: Ak máte len ražný kvások a nemáte LM, rýchlo a jednoducho si ho prekonvertujete - pripravte si najprv recept na moje nebeské pavučinkové rožky a tam vám zostane LM.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Kokosový závin “ala Bounty”

šťavnatý kokosový závin Kokosový závin "ala Bounty" Hodnotienie: 1 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

Jeden komentár

  1. Čiže z rožkov si mám nechať 50g nakysnutého cesta a ďalej s ním pracovať ako s LM?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.