Domov / Recept / Biele špaldové rohlíky

Biele špaldové rohlíky

lepšie ako z obchodu 🙂 a pritom zdravé :*

Biele špaldové rohlíky
Biele špaldové rohlíky
Hodnotienie: 32
Hodnotenie: 4.03
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa naučila pracovať so špaldovou múkou, pochopila ako pracuje a čo jej treba, aby bolo pečivo nadýchané ako pri pšeničnej 🙂 . Nikdy som nemyslela že upečiem klasické biele rožky zo špaldy, ktoré budú nadýchané a budú chutiť ako z obchodu..no a oni chutia ešte lepšie. Že toto spraví bravčová masť s cestom 😀 Neuveriteľné..Len mlčky sedíme, jeme a nevieme sa nabažiť. Verím, že bude chutiť aj vám :*
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Biele špaldové rohlíky
Biele špaldové rohlíky
Hodnotienie: 32
Hodnotenie: 4.03
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa naučila pracovať so špaldovou múkou, pochopila ako pracuje a čo jej treba, aby bolo pečivo nadýchané ako pri pšeničnej 🙂 . Nikdy som nemyslela že upečiem klasické biele rožky zo špaldy, ktoré budú nadýchané a budú chutiť ako z obchodu..no a oni chutia ešte lepšie. Že toto spraví bravčová masť s cestom 😀 Neuveriteľné..Len mlčky sedíme, jeme a nevieme sa nabažiť. Verím, že bude chutiť aj vám :*
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: rohlíkov
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vody pridáme med a zamiešame. Rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme "vzísť" cca 10 min.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme masť, vzniknutý kvások a robotom 8-10 min vypracujeme nelepivé, elastické a na dotyk príjemné cesto podobné plastelíne. Každá múka saje inak, ak je cesto suché, pridajte ešte vodu. Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme kysnúť 45-60 min, podľa teploty v miestnosti - musí strojnásobiť objem. Pri sušených kvasniciach bude kysnutie trvať dvojnásobne dlhšie.
  3. Rúru si zapneme na 230 až 240 stupňov, závisí od toho, ako silno vám pečie. Ideálna teplota je 230 stupňov.
  4. Cesto si rozdelíme na 8-10 rovnakých kúskov, každý by mal vážiť 80-90 gramov. Každý diel si postupne rozvaľkáme do trojuholníka a od širšej strany zrolujeme do rohlíka. Pár krát ešte rukami porolujeme, aby sa spojili všetky vrstvy dokopy. Ukladáme na plech, pričom nechávame medzery. 5 rohlíkov na jednu stranu plechu, 5 na druhú. Plech s rohlíkmi zakryjeme hlbokým plechom, aby nám neobschli a necháme ešte vykysnúť 20-25 min, pokým sa vlastne rozhorúči rúra . Video ako zrolujete rohlíky pozrite tu : Motanie rohlíkov
  5. Keď sú rohlíky vykysnuté, poprášime ich rozprašovačom s vodou, posypeme semienkami, alebo makom a dáme piecť o jednu priečku nižšie ako je stred rúry na 7 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, vyvetráme, rohlíky opäť postriekame vodou, zavrieme a dopekáme ešte 5-7 min dozlatova.
  6. Upečené rohlíky preložíme na mriežku, aby nám zospodu unikalo teplo a necháme úplne vychladnúť. Ak ich budete jesť ešte teplé, budú vnútri mokré a zadusia sa.
Poznámka k receptu

TIP : všetky múky z tohto receptu kúpite napríklad aj v Lidl, Tescu. Všetky múky je možné nahradiť za iné, musíte len doladiť konzistenciu cesta, malo by byť ako plastelína. Môžete použiť aj pšeničnú múku, cca 500 gramov dokopy.

Pôvodný recept pochádza od autora Martina Kubíka.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Tinkina talianska pizza

ako z pravej talianskej pizzerie Tinkina talianska pizza Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu …

19 komentárov

  1. Tinka,mam otazocku :Bravcova mast sa da niecim inym nahradit?? 🙂 Domacu nemam a tie z obchodu ani za za nic !

  2. Dali by sa spraviť ako kvaskove? Aké pomery múk potomka zvoliť a aká by bola dobrá pečenia? Ďakujem

  3. Famózne 🙂 Aj ja ako pekár začiatočník som to zvládla na prvý šup 🙂 Skvelé rožky, všetkým chutili.

  4. Super su perfektne ?

  5. Sú vynikajúce, konečne naozaj nadýchané, tiež som skúšala kopec receptov a žiadne mi tak nechutili. Naposledy som vyskúšala presne tento recept využiť nie na rohlíky, ale na chlieb a bol vynikajúci, nadýchaný, žiadne ťažké špaldové pečivo ako doteraz.

  6. Tinka, ďakujem za úžasný recept, ja som použila obyčajnú múku 00 a maslo a výsledok bol nad moje očakávania. Naozaj odteraz už nič iné a použila som cesto aj na škoricove hniezda a cesto je naozaj výborné. Len som trošku šetrila soľou, čo už na úkor niečoho to musí byť. Všetko dobré prajeme a hlavne veľa chuti do ďalších receptov.

  7. Skvelý recept, fantázia

  8. v zivote som nejedla a ani neupiekla lepsie rozky!!! dokonale!!!

  9. este otazocka- ked su uz ma mriezke vychladnute a nejdeme ich hned zozrat;-))) kam s nimi? zabalit do utierky, alebo do igelitoveho sacka? alebo vrecko na pecivo?

  10. Chcem sa opytat k tej raznej spaldovej muke, ci ma byt hladka alebo polohruba, dakujem

    • Som síce v kuchyni relatívne začiatočník, ale myslím že raž je raž a špalda je špalda. Asi tak, ako fazuľa nie je hrach, hoci je to strukovina.

  11. Možno v tomto recepte nahradiť droždie (sušené droždie) práškom do pečiva (vínny kameň) ? Ak áno, môžete mi poradiť v akom množstve?Ďakujem

  12. Tinka poradis čím môžem nahradiť spaldovu chlebovú muku? Mám len chlebovú raznu. Spaldovu múku mám iba hladkú a celozrnnu. Dakujem

  13. Prosim Vas, cim sa da nahradit chlebova muka? Mozem obycajnou hladkou psenicnou? Vdaka.

  14. Tie rožky sú Tinka božské,nevieme sa ich dojesť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.