neskutočne chrumkavý snack
Niet nad vikendové zobkanie pri telke a vínku 🙂 Milujeme to <3 Dlho očakávaný recept na vynikajúce špaldové pizza paličky :* Sú tááááke chrumkavééé 😀 Sme na nich doslova závislí 😀 S cesnakovým dresingom top :* Zobnite si 🙂
Množstvo | Príprava |
9 ks dlhých tenkých alebo 12 kratších paličiek | 15 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
7 min | 2 hodiny |
|
|
Niet nad vikendové zobkanie pri telke a vínku 🙂 Milujeme to <3 Dlho očakávaný recept na vynikajúce špaldové pizza paličky :* Sú tááááke chrumkavééé 😀 Sme na nich doslova závislí 😀 S cesnakovým dresingom top :* Zobnite si 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 250 gram hladká špaldová múka T630
- 1 čl himalájska soľ
- 1/2 balíček sušené droždie 3,5 gram alebo čerstvé droždie 1/3
- 162 ml teplá voda
- štipka trstinový cukor
- olivový olej
Množstvo: ks dlhých tenkých alebo 12 kratších paličiek
Postup prípravy
- Vo vode si rozmiešame kvasnice a cukor.
- Do nádoby navážime múku, pridáme soľ a zamiešame. Vlejeme tekutinu a rukou alebo robotom vypracujeme cesto. Cesto sa bude lepiť, rukami doňho ešte zapracujte múku, aby sa nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1,5 až 2 hodiny (v prípade čerstvého droždia len 45 min). Závisí od teploty, ktorú máte v kuchyni.
- Keď máme cesto vykysnuté, zapneme si rúru na 220 stupňov režim pizza, alebo hore/dole ventilátor. Do rúry dáme aj plytký plech, približne do stredu. Pripravíme si podložku na šúlanie paličiek. Vrchnú polku podložky si po dĺžke poriadne pokvapkáme olejom, budeme v ňom paličky "obaľovať".
- Cesto si rozdelíme na 9 rovnakých častí, z každej si v ruke vytvarujeme úhľadnú rovnomernú guličku alebo šulec. Ak sa nám cesto lepí, kľudne si pomúčte ruky, alebo trochu cesto. V spodnej časti podložky (ktorá nie je naolejovaná) rukami ušúlajte paličky. Ideálne tenšie a dlhé ako šírka plechu. Ideálne rovnomerne hrubé, aby sa nám krásne upiekli. Každú paličku ešte prešúlajte v oleji, stačí len trochu raz, dva a preneste na papier na pečenie, alebo drevený lopár, aby ešte mierne podkysli. Takto spravte všetky tyčinky.
- Keď sa nám rúra vyhriala, otvorte ju a opatrne vysuňte plech (alebo vyberte pokým nemáte v rúre záražky, ktoré vám ho udržia a nespadne). Na plech po jednom prenášajte tyčinky. Ak sa vám veľmi nechce, môžete dať tyčinky na plech aj s papierom na pečenie, ale bez papiera sú oveľa chrumkavejšie a mňam. Pečte 7-8 minút podľa rúry dozlatava. Sú neskutočne chrumkavé. Táto várka vám vyjde na jeden plech.
- Výborný je k paličkám cesnakový dresing : 250 gram pochútkovej smotany, 150 gram šlahačkovej smotany, 4 PL olivový olej, 2 strúčiky cesnak, 1/2 čl sušený cesnak, červená mletá paprika, soľ, trochu medu, citrón šťava a petržlenová vňať.
Poznámka k receptu
TIP : ak chcete mať chlebovejšie pizza paličky, nahraďte 50 gram špaldovej múky za ražnú hladkú, alebo ražnú celozrnnú.
Ak si chcete urýchliť kysnutie tyčiniek, zameňte sušené kvasnice za čerstvé, stačí vám 20 gramov.
Zdroj inšpirácie : www.jamieoliver.com, autor receptu : Gennaro Contaldo
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
super recept, velmi nam tycinky chutili a to som spravila dvojitu davku a do hodky boli prec 😉 na buduce z kila ?
Výýýýýýýbornéééé, spravila som na skúšku, iba sa tak zaprášilo :)))))
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na ten cesnakový dressing, tá pochutkova smotana to je myslene kysla smotana?? a ta slahacka to ju treba najprv vyslahat ci iba tak spojit ..dakujem pekne 🙂
Nie je ani čo dodať!!! Perfektné! Všetci z okolia, čo ich u nás jedli ich uz museli robit tiež. A z cesta robievam aj pizzu! Manžel povedal: „Keby si ju dala do krabice, tak si myslim ze si ju objednala.“ Chválim Tinka!!! Možem skúsiť další recept.
Su vyborne,robim ich pri kazdej prilezitosti a vzdy zozali uspech,velmi chutia kazdemu.
Výborné, ozaj chutné!
Su úplne úžasne,neviem ich prestať jest…do cesta som pridala nadtruhany parmezán a tak su este mnamkovejsie…Dakujem za recept?
do cesta vôbec nejde olej?
Výborné, raz som ich vyskúšala a od vtedy ich robievam stále, moj syn si ich nevie vynachváliť… každému kto ich ochutnaľ veľmi chutili…