Úžasný krémový dezert, s ktorým vždy zabodujete 🙂
Tento recept mi poslala Sandra Kello, prostredníctvom kreatívnej letnej súťaže, ktorú sme robili spoločne s Lidlom. Keď som ho vyskúšala, v momente sa mi zapojili všetky chuťové bunky. Mám veľmi rada Vienettu, no tento dezert ju preskočil asi o 100 bodov. Úžasný, krémový, jemný, s chrumkajúcimi karamelovými mandľami a praskajúcou čokoládou. Pre mňa No. 1 v lete. Týmto dezertom si u návštevy šplhnete 🙂
Množstvo | Príprava |
6 kúskov | 15 min. |
Doba varenia |
4-6 hodín |
|
|
Tento recept mi poslala Sandra Kello, prostredníctvom kreatívnej letnej súťaže, ktorú sme robili spoločne s Lidlom. Keď som ho vyskúšala, v momente sa mi zapojili všetky chuťové bunky. Mám veľmi rada Vienettu, no tento dezert ju preskočil asi o 100 bodov. Úžasný, krémový, jemný, s chrumkajúcimi karamelovými mandľami a praskajúcou čokoládou. Pre mňa No. 1 v lete. Týmto dezertom si u návštevy šplhnete 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 100 gram mandle
- 4 PL trstinový cukor
- trošku chilli
- 65 gram čokoláda 50-60 %, podľa chuti
- 250 ml šľahačková smotana 33 %
- 1 ks vanilkový lusk
- 250 gram mascarpone
- 1/2 ks šťava z bio citróna
- 3 ks žĺtok
- 3 PL trstinový cukor
Množstvo: kúskov
Postup prípravy
- Mandle si nakrájame/nalámeme na menšie kúsky. Na suchej panvici ich minútku opražíme a zasypeme trstinovým cukrom cca 4 PL. Namelieme trošku chilli a čakáme, kým sa cukor rozpustí na karamel. Je fajn to mať na miernom ohni, aby nám karamel nezhorkol. Vypneme, zamiešame karamel s mandľami a necháme vychladnúť.
- Nad parou si rozpustíme čokoládu (hrniec, doňho voda a na to buď ďalší hrniec, alebo kovová/smaltová miska). Voda sa nesmie dotýkať vrchnej misky. Keď začne voda vrieť, stiahneme plameň, aby sa nám čokoláda nezrazila. Pridáme kúsok masla, aby sa nám s ňou dobre manipulovalo.
- Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme do polotuha s vnútrom vanilkového lusku. Pridáme mascarpone a šťavu z citróna. Zmes poriadne vyšľaháme, aby bola krémová a jemná.
- Žĺtka si vyšľaháme s trstinovým cukrom do peny. Cukru pridajte podľa chuti, mne stačili 3 PL. Zmes vmiešajte do mascarpone masy.
- Do srnčieho chrbáta alebo zapekacej misky vystlanej fóliou vrstvíme mascarpone krém, tenkú vrstvu čokolády, posypeme karamelovými mandľami a zase vrstvíme. Poslednú vrstvu ozdobte mriežkou z čokolády, alebo spravte ornamenty. Dáme zamraziť na 4 - 6 hodín.
- Dezert sa ľahšie vyberá, keď ho necháte chvíľu roztopiť. Výborná je s malinami 🙂 Bon appetit 🙂
Poznámka k receptu
TIP : Vanilkový lusk si otvoríme veľmi jednoducho. Kraje (kúsok) odrežeme, pozdĺžne lusk prerežeme (len vrchnú časť) a vnútro opakom noža stiahneme z jedného kraja na druhý.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.