Potrebujete (24 cm forma): .200 g masla .460 g kryštálového cukru .4 ks vajec .80 g kakaa .1 ks PDP .330 g hladkej múky .300 ml plnotučného mlieka Na krém: .450 g bielej čokolády .250 ml plnotučného mlieka .400 ml smotany na šľahanie .2 balíčky stužovača šľahačky .1/2 ČL kávy (môžu byť aj 2 hrste celých zŕn alebo 1 ČL mletej kávy) .1 balíček potravinárskej želatíny (15-20 g práškovej, ale môžete samozrejme použiť aj plátkovú) Na glazúru z čokolády: .350 g bielej čokolády .400 ml smotany na šľahanie .1/2 balíčku potravinárskej želatíny (cca 10 g práškovej, ale môžete samozrejme použiť aj plátkovú) .30 ml rastlinného oleja ríbezľový džem tri druhy čerstvých ríbezlí marcipán a potravinárska gélová farba Ako na to: Korpus upečte aspoň jeden deň vopred, aby si stihol odpočinúť a pred plnením sa nedrolil. Maslo s cukrom vymiešajte do peny, pomaly zašľahávajte po jednom žĺtku. Do tejto masy pridajte múku, kakao a prášok do pečiva. Z bielok ušľahajte tuhý sneh a postupne zmiešajte s kakaovou zmesou. Pečte v dobre vymastenej a múkou vysypanej forme pri 150-160°C asi hodinu, alebo dokým bude špajdla, ktorou vyskúšate stav upečenia úplne čistá a cesto sa na ňu nebude lepiť. Ak je vaša rúra nevyspytateľná, na posledných 20 minút prikryte korpus alobalom, aby sa vrch nepripálil. Priebežne kontrolujte. Krém pripravíte tak, že si najskôr želatínu necháte napučať v 1-2 lyžičkách studenej vody. Mlieko krátko povarte spolu s kávou (v prípade, že použijete kávu vo forme celých zŕn alebo pomletú – po povarení mlieko preceďte) a nechajte chvíľku chladnúť. Do mlieka pridajte napučanú želatínu a rozpustite ju v ňom miešaním. Potom pridajte na kúsky polámanú bielu čokoládu a zmes nechajte chladnúť na cca 35°C. Vyšľahajte smotanu do tuha a pomaly ju pridávajte do čokoládovej zmesi. Takto pripravený krém dajte na 10 minút do chladničky a medzitým si rozkrojte korpus na 3 časti. Na vrchný a stredný diel rozotrite ríbezľový džem a spodný plát umiestnite naspäť do tortovej formy. Mierne stuhnutý krém rozdeľte na 3 časti a jednu z nich umiestnite na prvý plát. Na krém poukladajte ledabolo všetky druhy ríbezlí a prikryte stredným plátom džemovou časťou nadol. Postup opakujte aj pri ďalšom poschodí. Tretia časť krému slúži na pokrytie vrchu a mierne doladenie nerovností na bokoch torty. Tortičku nechajte aspoň hodinu odpočívať v chlade a vo forme, a keď bude krém poriadne stuhnutý, vyberte a polejte glazúrou. Nezľaknite sa množstva glazúry – je jej pomerne dosť. Ja som tortu polievala glazúrou na dvakrát, aby som si zaručila prekrytie bokov krémovo-bielou farbou čokolády. Želatínu necháte napučať v 1-2 lyžičkách studenej vody a potom ju pridajte do hrnca so zohriatou šľahačkou. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Potom do hrnca pridajte na kúsky polámanú bielu čokoládu a opäť poriadne miešajte. Po miernom vychladnutí pridajte olej a miešajte. Tortu môžno polievať glazúrou až vtedy, keď jej teplota klesne na cca 32°C. Tortu umiestnite na plech a dajte pod ňu vhodný podstavec. Ja som použila formu s menším priemerom v akej bol pečený môj korpus. Glazúru lejte pomaly po celom povrchu a nechajte voľne stekať, pričom v tejto chvíli ešte môžete boky torty teplým nožom zarovnať. Zozbierajte stečenú časť glazúry a tortu dajte na 2-3 minútky do chladničky. Druhé pokrytie torty už musí byť rýchlejšie, nakoľko je torta už dostatočne vychladená a glazúra na nej rýchlo tuhne. Preto efekt tzv. „stečencov“ je takmer zaručený a v mojom prípade bol aj vítaný 🙂 Očistite spodnú časť a nechajte opäť zatuhnúť v chlade. Povrch torty som ozdobila vetvičkami a guľôčkami ríbezlí. Ak máte chuť, môžete si vyrobiť ručne maľované marcipánové kolieska tak, že pravý marcipán rozvaľkáte na 2 mm (použite práškový cukor, aby sa marcipán nelepil) a ľubovoľne ho sfarbíte pomocou gélových farieb. Ja používam gélové farby Wilton Cake Decorating, majú krásnu sýtu farbu a dostatočne hustú konzistenciu. Farbu nechajte zaschnúť a vykrajujte kolieska.
Pozri tiež
Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.