Krehká, jemná a vláčna. Taká, ako si ju pamätáte od babičky 🙂
Milujem jej chuť. Niet nad hebkú domácu bábovku. Dva roky som skúšala recepty od výmyslu sveta a nebolo jednej, ktorá by nebola vnútri mokrá, alebo zadusená, alebo "šťavnatá", čiže mokrá. Až dnes, ajhľa, ono to klaplo. Je jemnučká, až sa miestami rozpadáva, vnútri je úplne suchá s podtónom orieškovej chuti, ako to len špalda vie, a s akcentom jemných mandlí. Hotová je ľavou zadnou a úplne jednoducho. Pôvodný recept je od mojej priateľky Andrejky, ktorý som trochu upravila.
Milujem jej chuť. Niet nad hebkú domácu bábovku. Dva roky som skúšala recepty od výmyslu sveta a nebolo jednej, ktorá by nebola vnútri mokrá, alebo zadusená, alebo "šťavnatá", čiže mokrá. Až dnes, ajhľa, ono to klaplo. Je jemnučká, až sa miestami rozpadáva, vnútri je úplne suchá s podtónom orieškovej chuti, ako to len špalda vie, a s akcentom jemných mandlí. Hotová je ľavou zadnou a úplne jednoducho. Pôvodný recept je od mojej priateľky Andrejky, ktorý som trochu upravila. |
Čo budeme potrebovať
- 3 ks vajcia
- 1/2 šálky trstinový cukor
- 250 ml 33% šľahačková smotana
- 60 gram mandle pomleté (ak nemáte mandle, použite kokos)
- 230 gram špaldová hladká múka kľudne nahraďte 80 gram špaldovou celozrnnou
- 1 ks vanilkový lusk
- 1 ks bezfosfátový prášok do pečiva
- 1 PL karob holandské kakao
Množstvo:
Postup prípravy
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov bez ventilátora.
- Do robota si dáme 3 celé vajcia, trstinový cukor a necháme šlahať 10 min. do riadnej hustej cremy. Pridáme vnútro vanilkového lusku. Prilejeme šľahačkovú smotanu. Múku, mandle a prášok do pečiva si spolu premiešame a pridáme k zmesi. Necháme poriadne minútku zapracovať.
- Bábovkovú formu si vymastíme olejom a vysypeme špaldovou múkou. Masu nalejeme do formy, nie celú, trochu si necháme. Masa je trošku hustejšia, nezľaknite sa toho. Do zostatku primiešame karob, poriadne zapracujeme a vylejeme do formy na vanilkové cesto.
- Bábovku pečieme 30 minút, potom teplotu zvýšime na 180 stupňov a pečieme ešte 15-20 min. Kontrola špajlou, ak ešte nie je suchá, necháme v trúbe dopiecť. Vyberieme z trúby a necháme 10 minút postáť, až potom vyklopíme. Bábovku necháme aspoň hodinu vychladnúť, až potom ju krájame. Posypeme pomletým trstinovým cukrom. Je výborná s kúskom masla, nič iné jej nechýba 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dakujem za uzasny recept na babovku. Moja rodina nikdy nebola na babovky, ale odkedy som vyskusala vas recept, musim ju robit 2 krat do tyzdna ??
Úžasná babovka!!! Moj priatel hovori, ze lepsiu nejedol ?.
Naozaj je dokonala, az neuveritelne, ze je zo spaldovej muky 🙂
Ahoj Tinka. Robila som Tvoju babovku, bola výborná ale trochu tvrdá. Vedela by si mi prosim poradiť, kde moze byt problem? Bola to moja prvá babovka. Dakujem velmi pekne 🙂
Ahoj Tinka, chcem sa spýtať na šľahačku v tomto recepte. Má sa iba priliať alebo aj prešľahať s vajíčkami?
Ďakujem za radu 🙂
Tato babovka je vyborna, akurat sladka, akurat nadychana, akurat vlacna, prijemna textura, proste super! Robila som s kokosom. Dakujem za recept!
Dobry den Tinka:-)Robila som tuto vasu babovku, na chut je vyyyybornaa 🙂 nemala som mandle, dala som kokos, a 80g spaldovej celozrnnej muky. A straaasne sa mi truusi, ale netusim preco, neviete mi poradit? Dakujem :-*
Vyskusala som uz velmi vela receptov na babovky, no musim povedat ze tento je top-konecne som nasla ten spravny recept a nemusim uz hladat dalej. DAKUJEM. Babovecka bola fantasticka….:)
Bábovka je vynikající, krásně nadýchaná! Použila jsem pouze celozrnnou špaldovou jemně mletou mouku a vynechala jsem mandle (kokos). Do tmavého těsta jsem přilila trochu mléka, jelikož díky kakau ještě více zhoustlo.
Tak tento recept je vážne podarený. Bábovka bola veľmi chutná!
Táto bábovka je prosto úžasnááááá, nebe a dudy :-). Vyskúšali sme aj Tinkinu makovú bábovku, špaldové mrkváčiky, pečiatkové sušienky, kinder mliečny rez, pečené šišky a mnoho ďalších receptov a vždy keď chceme niečo nové ochutnať a došli nám nápady na varenie alebo pečenie, hneď otváram Tinkinu stránku, pretože viem, že tu nájdem kopec inšpirácií a hlavne recept na jedlo, ktoré nám bude chutiť…:-)
Bábavka je fantastická, dovolila som si ju upraviť ešte. Pridala som chia semienka a ríbezle.
Ďakujem za skvelý recept. 🙂