Špenátová ťahaná štrúdľa so syrom feta

Potrebujete (na 1 štrúdľu veľkosti dlhšej strany veľkého plechu): .125 g hladkej múky .65 g teplej vody .25 g oleja .1/2 ČL soli .250 g čerstvého špenátu .1/2 červenej cibule, nakrájaná na drobno .3-4 strúčiky cesnaku, nakrájaný na plátky .200 g syra feta .1 malý biely smotanový jogurt .50 g masla .mleté čierne korenie .1 vajce na potretie Ako na to: Z múky, vody, soli a oleja vypracujte hladké a vláčne cesto. Keďže je lepšie toto cesto spracovávať ručne, odporúčam aspoň 15 minútové hnietenie. Nahrejte si misku, do ktorej cesto vložíte a nechajte ho odpočívať zakryté fóliou 30 minút. Medzitým si pripravte plnku: na masle opražte cibuľku, pridajte cesnak a následne špenát – nechajte vychladnúť. Syr nadroľte do misky a zmiešajte ho s jogurtom a korením. Kuchynský stôl zakryte starým, ale čistým obrusom a rovnomerne ho pomúčte. Ruky si poriadne naolejujte, vyberte oddýchnuté cesto z misky a jemne ho valčekom rozvaľkajte na čo najtenšiu hrúbku. Potom cesto zospodu opatrne podoberte rukami, používajte dlane a brušká prstov (ak máte dlhé nechty ako ja, dajte pozor, aby ste cesto nepretrhli 😉 ). Cesto pomaly, ale rovnomerne naťahujte od stredu až po okraj stola tak, aby cez neho začalo pretŕčať. Nebojte sa, cesto je poddajné a pokiaľ dáte lepku v múke primerane dlhý čas na oddych, bude sa pekne naťahovať do podoby priesvitného papiera. Keď je celý stôl potiahnutý cestom, umiestnite naň plnku tak, že najprv naneste rovnomerne syrovú zmes a potom špenátovú. Rolovanie štrúdle je veľmi jednoduché 🙂 Stačí, ak kraje zahnete po celej dĺžke tak, aby plnka po zrolovaní a pri pečení nevytekala. Po tomto zahnutí krajov jednoducho chytíte obrus, ktorý máte pred sebou, do rúk a začnete ho pomaly zdvíhať, čím sa štrúdľa začne rolovať vlastne sama. Aby ste štrúdľu pri prekladaní na plech neroztrhli, nakoľko je veľmi krehká, postačí, ak vedľa nej priložíte papier na pečenie a opäť pomocou toho istého obrusu, na ktorom je stále položená, ju preklopíte na papier. Ten za kraje pridvihnete a preložíte na plech. Následne štrúdľu potrite vajíčkom. Štrúdľa by sa mala piecť cca 8-10 minút, ja však uprednostňujem chrumkavejšiu kôrku a nakoľko chcem mať aj stred poriadne upečený, radšej si na ňu počkám zhruba 15 minút. Pečte na 220°C.

Autor: Adriana Filkova

Pozri tiež

Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou

Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.