Predstavte si tú chuť krehkého chrumkavého cesta, ktoré sa vám rozplýva na jazyku a do toho neskutočne šťavnatá a kyselkavá plnka z letných marhuliek. S kopčekom jemnej šľahačky, alebo vanilkovej zmrzliny je TOTO dokonalý koláčik tohto leta. Budete ho milovať. Dnes som mala takú veľkú chuť na jablkové pité ale chladnička bola plná marhuľkami a veľmi sa teším, že som zariskovala a použila ich. Báječný koláčik, vychutnajte si ho od prvého zahryznutia až po poslednú omrvinku, ktorú prstom naberiete.
Predstavte si tú chuť krehkého chrumkavého cesta, ktoré sa vám rozplýva na jazyku a do toho neskutočne šťavnatá a kyselkavá plnka z letných marhuliek. S kopčekom jemnej šľahačky, alebo vanilkovej zmrzliny je TOTO dokonalý koláčik tohto leta. Budete ho milovať. Dnes som mala takú veľkú chuť na jablkové pité ale chladnička bola plná marhuľkami a veľmi sa teším, že som zariskovala a použila ich. Báječný koláčik, vychutnajte si ho od prvého zahryznutia až po poslednú omrvinku, ktorú prstom naberiete.
Ingrediencie na cesto si dáme do misky a ručne spracujeme v masu. Odložíme do mrazničky a medzitým si pripravíme plnku.
Marhule umyjeme, osušíme, prepolíme a vyberieme kôstku. Polovičky prekrojíme napoly a ešte napoly. Dáme do misky, pridáme cukor a pudingový prášok a zamiešame. Pudingový prášok udrží šťavu, ktorú pustia marhule pri pečení vo vnútri plnky.
Vyberieme si cesto z mrazničky a a odkrojíme väčší kus, približne 2/3. Spodný plát si rukami ucapkáme na dno tortovej formy aj trochu po okrajoch tak, aby sme vytvorili vaničku. Spodok cesta popicháme vidličkou.
Na cesto si rovnomerne rozprestrieme marhuľovú plnku. Silikónovú podložku posypeme múkou, dáme cesto, ktoré tiež posypeme a rozvaľkáme do kruhu a nakrájame na pásiky. Pásik jeden po druhom prenesieme na marhuľovú zmes najprv v jednom smere a potom v druhom krížom naň. Ak sa vám bude trhať, nič sa nedeje, spojte ho prstami. Vrch koláča posypeme trstinovým cukrom.
Pečieme 30 - 45 minút. Po upečení môžeme koláč posypať pomletým trstinovým cukrom.
Poznámka k receptu
TIP: Do cesta môžete nastrúhať aj citrónovú kôru, krásne ho prevonia. Do plnky k marhuľkám môžete pridať aj štipku práve kvitnúcej levandule. Na vrch marhuliek môžete rozmrviť aj tvaroh zmiešaný s cukrom a žĺtkom, alebo rozmrviť pomleté orechy. Tvaroh alebo orechy sa do pité výborne hodia. Pudingový prášok môžete nahradiť aj kukuričným alebo zemiakovým škrobom.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Vyzerá to dobrý koláč upecirm zo závaranych marhúľ .
Pozdravujem Vás p.Tinka