plná čokolády a šťavnatých čerešní
Keď je sezóna čerešní, vždy rada siaham po tejto úžasnej tortičke plnej čokolády. V spojení s mandľovým korpusom, zjemnená šľahačkou a s mnohými šťavnatými čerešňami - to je úplne dokonalá kombinácia, ktorá ulahodí každému maškrtnému jazýčku. Príprava je naozaj jednoduchá a na tortu pomerne rýchla. Torta Čierny les, alebo Schwarzvaldská, nech sa páči, nech chutí aj vám.
Množstvo | Príprava |
24 cm forma | 40 min |
Doba varenia |
20 min |
|
|
Keď je sezóna čerešní, vždy rada siaham po tejto úžasnej tortičke plnej čokolády. V spojení s mandľovým korpusom, zjemnená šľahačkou a s mnohými šťavnatými čerešňami - to je úplne dokonalá kombinácia, ktorá ulahodí každému maškrtnému jazýčku. Príprava je naozaj jednoduchá a na tortu pomerne rýchla. Torta Čierny les, alebo Schwarzvaldská, nech sa páči, nech chutí aj vám.
|
Čo budeme potrebovať
- 4 ks vajce
- 75 gram trstinový cukor
- 1 ks vanilkový lusk
- 75 gram horká čokoláda
- 1 čl kokosový olej
- 30 gram špaldová hladká múka
- 20 gram špaldová celozrnná múka
- 10 gram bezfosfátový prášok do pečiva
- 75 gram pomleté mandle
- 500 ml 33% šľahačková smotana
- čerstvé čerešne alebo višne
- čerešňový džem
Množstvo: cm forma
Postup prípravy
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov, horný a dolný ohrev.
- Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky a necháme 10 minút postáť. Medzitým si nad parou rozpustíme čokoládu s olejom a dáme bokom. Navážime si múky, pomleté mandle, prisypeme prášok do pečiva a ručnou metličkou spojíme a prevzdušníme. K žĺtkom pridáme cukor a necháme šľahať 10 minút na nadýchanú penu. Medzitým si z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
- Do žĺtok pridáme vnútro vanilkového struku a pomalšie rozpustenú čokoládu. Necháme zapracovať. Taktiež pomalšie pridáme sypkú múčnu zmes. Toto všetko šľaháme za plných otáčok mixéra. Mixér vypneme. Zmes je tuhšia, to je v poriadku, bielky nám to rozbijú.
- Bielky si vyšľaháme so štipkou soli dotuha. K žĺtkom pridáme za dve lyžice bielkov a ručne stierkou poriadne tu zmes rozriedime. Potom pridáme zvyšok a jemne krúživým pohybom zapracujeme dokopy na krásne nadýchanú zmes. Formu si vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- Pridáme cesto, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 20 minút - kontrola špajľou. Medzitým si odkôstkujeme čerešne. Šľahačku vyšľaháme dotuha a primiešame 2 PL pomletého trstinového cukru.
- Vychladnutý korpus prerežeme napoly a obe vnútorné prekrojené časti potrieme džemom. Na spodnú časť dáme trochu šľahačky, naukladáme čerešne, znova šľahačka a prikryjeme vrchnou časťou natretou stranou hore. Na džem opäť čerešne a ozdobíme šľahačkou. Posypeme hoblinami čokolády.
Poznámka k receptu
TIP: Ak ste mimo sezóny čerstvých čerešní, vynikajúco chutí aj zo zaváraných, prípadne aj z višní. Ak nemáte hobliny čokolády, ostrým nožom si ich viete spraviť z tabuľky čokolády.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Bola fantastická!!!
Čerešňovo-černicovo-čučoriedková, skvelé cesto, len sa po nej zaprasilo. Moj muz povedal, ze nabuduce mam spravit dve 😀
Dakujem
Cesto je pred pridaním bielkov naozaj tuhé. Možno celozrnku treba pomliet.. Mixér sa zaplnil cestom a musela som lopatkou vybrať a premiešať.
Až bielkami zvlacnelo. Inak kombinácia je veľmi vďačná a chutná.
Ďakujem!
tato tortička je vyborna!!! použila som zavarane čerešne, lebo sme nemali čerstvé a aj napriek tomu bola TOP!jednoducha, lahka bez ťažkych kremov a velmi chutna 🙂 dakujem za recept
V Schwarzwald torte MUSI byt alkohol. Kirschwasser. Palenka z ceresni.