Výborná a zdravá čokoládová torta bez vajec a múky s avokádovo – kakaovým krémom. Je jemná, krémová a hlavne čokoládová. Určite si na nej pochutnajú všetci obľúbenci čokolády. Torta obsahuje vďaka pridanému avokádu a banánom množstvo draslíka a je tiež dobrým zdrojom vlákniny. Ingrediencie ( na 1 veľkú tortu/10 porcií ): 180 g mrkvy 3 veľké zrelé banány 1/4 hrnčeka jablkového pyré 1/4 hrnčeka roztopeného kokosového oleja 1 hrnček vody 2 hrnčeky ovsených vločiek 1 hrnček kokosového alebo trstinového cukru ( prípadne 1,5 hrnčeka xylitolu alebo dextrózy ) 3/4 hrnčeka kakaa 2 čl kypriaceho prášku ( alebo sódy bikarbóny ) 1 čl vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk štipka morskej soli Na krém: 2 zrelé avokáda 1/2 hrnčeka trstinového cukru 1/4 hrnčeka kakaa 1 čl vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk ( voliteľné ) Na náplň: banán, jahody Postup: Banány a mrkvu si v mixéri rozmixujeme na pyré. Ovené vločky rozmixujeme alebo pomelieme na múku. V miske si zmiešame vzniknuté pyré s ostatnými mokrými ingredienciami a následne do nich primiešame aj všetky ostatné suroviny. Cesto poriadne zamiešame a vylejeme do olejom vystriekanej alebo papierom na pečenie vystlatej tortovej formy ( s priemerom zhruba 25 cm ). Tortu pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení tortu necháme vychladnúť a následne ju prerežeme na polovicu. Torta bude vnútri vláčna, teda ju režte opatrne. Krém si pripravíme rozmixovaním všetkých surovín na plnku v mixéri dohladka. Polovicu krému rozotrieme do vnútra torty, poukladáme naň zvolené ovocie a prikryjeme druhou časťou torty. Zvyšný krém rozotrieme po jej okrajoch a vrchu. Tortu je najlepšie nechať stuhnúť cez noc v chladničke.
Pozri tiež
Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.