Naozaj vynikajúci bezlepkový korpus, snáď najlepší, aký som kedy upiekla. Schoval by do vačku aj lepkové. Korpus je jemný a nadýchaný, dokonca až pružný 😉 Spojenie gaštanov s tečúcim karamelom vám ani nemusím opisovať, čo to je za neskutočnú lahôdku. Vyskúšajte, ale pozor, mizne obrovskou rýchlosťou 🙂
22 cmforma (v prípade 26 cm použite dvojnásobné množstvo )
60 min.
Doba varenia
20-30min.
Množstvo
Príprava
22 cmforma (v prípade 26 cm použite dvojnásobné množstvo )
60 min.
Doba varenia
20-30min.
Bezlepková gaštanová tortička s tečúcim karamelom
Hodnotienie: 6 Hodnotenie: 3.5 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Naozaj vynikajúci bezlepkový korpus, snáď najlepší, aký som kedy upiekla. Schoval by do vačku aj lepkové. Korpus je jemný a nadýchaný, dokonca až pružný 😉 Spojenie gaštanov s tečúcim karamelom vám ani nemusím opisovať, čo to je za neskutočnú lahôdku. Vyskúšajte, ale pozor, mizne obrovskou rýchlosťou 🙂
Množstvo: forma (v prípade 26 cm použite dvojnásobné množstvo )
Postup prípravy
Najprv si dáme uvariť gaštany. Vcelku, nenarezané na 20-30 min. Odporúčam použiť starý hrniec, gaštany dosť farbia.
Rúru si predhrejeme na 160-180 stupňov. Závisí od toho, ako vám pečie. Moja je extra silná, ja vždy dávam menej.
Vyšľaháme si maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridáme postupne javorový sirup, vodu a vajíčka. Všetko by malo byť rovnakej izbovej teploty. Ak sa vám zmes zrazí, nevadí, pečením sa to stratí. Mandle, orechy, múky a kypriaci prášok si spolu zmiešame a pridáme do zmesi. Ak je cesto moc husté, prilejeme ešte 1 PL vody. Nemiešať dlho, aby sa cesto neprešľahalo. Nalejeme do vymastenej a múkou/kokosom vysypanej formy a dáme piecť na 160 stupňov cca 20-30 min. Skúška špajlou. Ja mám taký grif, že keď začne voňať, je hotové 🙂
Pokým sa nám torta pečie, ošúpeme si gaštany (ideálne ešte teplé) a v mixéri s S nožmi, alebo ponorným ich rozmixujeme na jemný vláčny krém spolu so šľahačkovou smotanou. Postupne prilievame asi 200 ml (50 ml si necháme na karamel), trochu dosladíme medom alebo javorovým sirupom, prípadne pomletým trstinovým cukrom. Ak nemáte gaštany, použite gaštanové pyré a pripravte rovnakým spôsobom, akurát už bez dodatočného prisladzovania. Gaštanové pyré je samo o sebe sladké.
50 gramov cukru si dáme na panvicu/hrnca s hrubším dnom skaramelizovať na malom ohni, aby sa nám nepripálil a nezhorkol. Sem tam miešame. Keď už je rozpustený, pridáme 1 PL masla a rýchlo miešame. Pridáme, na bod varu, zohriatu smotanu 50 ml, alebo mlieko a zložíme z ohňa. Miešame a miešame, pokým nemáme liaty rozpustený karamel.
Na vychladnutý korpus natrieme krém a na to mriežkovito s vareškou lejeme karamel. Vrch môžete ozdobiť karamelizovanými orechmi. Na suchú panvicu dáme orechy a zasypeme trstinovým cukrom. Keď sa nám cukor začne topiť miešame a vypneme.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Dakujem Tinka za tip na tuto torticku, idem vyskusat sestre k narodeninam, len jedna otazka ak budem robit z gastaniveho pyre mam ho vyslahat spolu so slahackou?
Ahoj Tinka,chcem sa opytat,ked mam gastanove pyre tak tiez zmiesam so smotanou? A na 26cm formu zo vsetkeho duplu treba?Lebo 1,2kg muky sa mi zda byt vela. Dakujem za odpoved.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dakujem Tinka za tip na tuto torticku, idem vyskusat sestre k narodeninam, len jedna otazka ak budem robit z gastaniveho pyre mam ho vyslahat spolu so slahackou?
Chci se zeptat, jaké je množství kaštanů? Je uvedeno 1/2 ks, ale nevím, jaké množství si pod tím představit. Děkuji
To je 1/2 kg
Ahoj Tinka,chcem sa opytat,ked mam gastanove pyre tak tiez zmiesam so smotanou? A na 26cm formu zo vsetkeho duplu treba?Lebo 1,2kg muky sa mi zda byt vela. Dakujem za odpoved.
pozorne si precitajte gramaz-to nieje 35dkg,ale len 35g
Tam predsa ide spolu 70g muky