chrumkavé cesto, pavučinková striedka a šťavnatá obloha
Bryndzový báleš s medvedím cesnakom
Hodnotienie: 3 Hodnotenie: 5 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
My sme doma veľmi na slané a takéto báleše robievam často, buď na večeru, pohostenie pre návštevu, alebo len tak na cesty alebo do prírody. Je to vďačné, chutné, nadýchané, chrumkavé a navyše s geniálne ochutenou plnkou. Tú si vždy prispôsobím tomu, aké máme chute, ale tento bryndzovník je v poslednej dobe u nás v TOP 3. Cesnak ho úžasne vychutí a tie rajčinky pridajú na šťavnatosti.
My sme doma veľmi na slané a takéto báleše robievam často, buď na večeru, pohostenie pre návštevu, alebo len tak na cesty alebo do prírody. Je to vďačné, chutné, nadýchané, chrumkavé a navyše s geniálne ochutenou plnkou. Tú si vždy prispôsobím tomu, aké máme chute, ale tento bryndzovník je v poslednej dobe u nás v TOP 3. Cesnak ho úžasne vychutí a tie rajčinky pridajú na šťavnatosti.
Mlieko si dáme jemne ohriať. Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame. Cesto sa prevzdušní akoby ste múku preosiali a striedka bude krásne pavučinková.
K múkam pridáme med, mlieko, olej a náš rozkvas - kvások Lievito madre. Robotom necháme vypracovať lepivé cesto. Ak by bolo moc riedke, prisypeme múku. Lepivé však má byť. Misku zakryjeme kúpacou čiapkou, alebo dáme do sáčku, ktorý uzavrieme a necháme kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny. Závisí od toho, akú teplotu máte v byte/dome. Ak by cesto nechcelo kysnúť a ani po 1.5 hodine by sa nepohlo, dajte ho niekam pri zdroj tepla - parapet okna, nad radiator, ku krbu, k sporáku, k sušičke prádla, alebo do rúry na 40 stupňov.
Zvyšný kvások z rozkvasu, ktorý nám zostal si dokŕmime rovnicou koľko g kvásku toľko gramov múky a polovica g vody, ideálne 100 g kvások rozmiešame v 50 ml vody a prisypeme 100 g múky. Z cesta vypracujeme tuhú guličku, ktorú narežeme hore do kríža, dáme do čistého 7 decového pohára, postiekame vodou, vrchnák priložíme a necháme na kuchynskej linke nakysnúť. Takto je pripravený na ďalšie použitie. Ak z neho nič nejdete robiť, vrchnák uzavrite a dajte ho do chladničky, kde bude čakať na ďalšie použitie.
Plytký plech si potrieme olivovým olejom a naolejovanými rukami vyklopíme naň cesto. Prstami doňho stláčame a porozťahujeme na všetky strany v tenké cesto, po celom plechu. Ak sa nám lepí na prsty, ešte si ich trochu naolejujeme. Necháme 60 minút zakryté podkysnúť.
Po 45 minútach kysnutia si rozohrejeme rúru na 180 stupňov hore a dole.
Keď cesto podkyslo, potrieme ho pierkom s pestom z medvedieho cesnaku. Rukami rozmrvíme bryndzu. Rajčinky prekrojíme napoly a nakrájame na polkolieska. Nakoniec na celý báleš nahrubo nastrúhame syr. Dáme do rúry zapiecť na 15-20 min, dozlatova.
Poznámka k receptu
TIP: Ak budete robiť cesto z pšeničnej múky, pridajte 300 gram. Ak nemáte celozrnnú, môžete nahradiť klasickou hladkou. Odporúčam však kúpiť si domov aj celozrnnú múku, pridá super na chuti, cesto prevzdušní a je aj výživná, čiže vám z nej bude dobre tráviť. Ak nemáte pesto z medvedieho cesnaku, pripravte si napríklad bazalkové a pridajte strúčik cesnaku. Je hotové rýchlo a jednoducho, do sekáčika s S nožni alebo mixéra, dáte poriadnu hrsť bazalkových lístkov, cca 2-3 PL olivového oleja, soľ, nastrúhaný strúčik cesnaku a citrónovú šťavu. Rozmixujete a potriete.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.