Bylinkové domáce sirupy

Vynikajúce zdravé domáce sirupy.

Bylinkové domáce sirupy
Bylinkové domáce sirupy
Hodnotienie: 102
Hodnotenie: 4.09
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Návod, ako si doma pripraviť zdravé sirupy, ktoré budú mať dobré zloženie a zachované všetky možné živiny. Spísala som Vám recepty od mojej maminky, ktorá tieto sirupy robí už roky a ja ich naozaj milujem <3 Môžete si pripraviť medovkový, žihľavový, medovkovo-žihľavový, bazovo-citrónový, mätový, či mätovo-zázvorový.
Bylinkové domáce sirupy
Bylinkové domáce sirupy
Hodnotienie: 102
Hodnotenie: 4.09
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Návod, ako si doma pripraviť zdravé sirupy, ktoré budú mať dobré zloženie a zachované všetky možné živiny. Spísala som Vám recepty od mojej maminky, ktorá tieto sirupy robí už roky a ja ich naozaj milujem <3 Môžete si pripraviť medovkový, žihľavový, medovkovo-žihľavový, bazovo-citrónový, mätový, či mätovo-zázvorový.
Postup prípravy
  1. Medovkový/Žihľavový/Medovkovo-žihľavový/Mätový/Mätovo-zázvorový/Bazový - postup je pri všetkých rovnaký. Do mätového nastrúhame 1 zázvor.
  2. Uvaríme si 5 litrov vody. Necháme úplne vychladnúť. Natlačíme zvolenú bylinku, koľko sa nám tam zmestí, aby bola zaliata. Ošúpeme si 2-3 citróny (môžete použiť aj kombináciu limetka/citrón), nakrájame na kolieska a pridáme k zmesi. Citróny môžete aj vyžmýkať ak nechcete šupku. Zamiešame. Necháme 12 hod luhovať, nie viac, aby neskysol. Precedíme a vylisujeme, pridáme 1,5-2 kg trstinového cukru, vyžmýkame ešte dva citróny a zahrievame na teplotu pasterizácie, čo je 74-80 stupňov cca 2 minúty. Odmeráme teplomerom a miešame, aby teplota nebola viac, aby sa nám nestratili vitamíny. Nakoniec pridáme 1 čajovú lyžičku kyseliny ascorbovej kvôli konzervácii. Prelejeme do umytých a vysušených patentných fliaš s uzáverom. Necháme vychladnúť a uskladňujeme v studenej pivnici, alebo v chladničke. Vydrží aj pol roka.
Poznámka k receptu

Sirupy si môžete pripraviť aj s medom, alebo iným sladidlom.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Pravidlá súťaže na Facebooku

Účasť v súťaži je možná len pre obyvateľov Slovenska, ktorí majú platný Facebook účet. Súťažiaci …

5 komentárov

  1. https://www.dobrarada.sk/clanok/aby-sa-vitaminy-nestratili.html

    Ja pre istotu nezohrievam, radšej pridãm cukru. Vydrží v chlade aj rok.

  2. Kde nechavate luhovat? Mne na severnom balkone skyslo..

  3. Nikdy som sirup nerobila tak má zaujalo v postupe: “precedíme a VYLISUJEME”, čo máte na mysli vylisovanim?
    Dakujem

  4. Ak by som pridala med, koľko približne prosím aby sirup bol dobry? Ďakujem za odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.