Výborná sladká bodka za každým obedom, plná čokoládová chuť, len jemne sladká, svieža po čučoriedkach.
Tento recept som si priniesla domov z mojich gastronomických potulkách po Slovensku 🙂 Priamo z Moravanov nad Váhom, z útulného penziónu Tematín. S levanduľovou limonádou je to pre mňa absolútna vychytávka tohto leta 🙂
Množstvo | Príprava |
6 pohárov | 20 min |
|
Tento recept som si priniesla domov z mojich gastronomických potulkách po Slovensku 🙂 Priamo z Moravanov nad Váhom, z útulného penziónu Tematín. S levanduľovou limonádou je to pre mňa absolútna vychytávka tohto leta 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 1 ks vajce
- 2 ks žĺtka
- 50 gram trstinový cukor
- 0.4 dcl bacardi príp. biely rum alebo vodka
- 200 gram čokoláda 55 %
- 500 ml šľahačková smotana 33 %
- 6 hrstí čučoriedky
- 1 deci voda
- agar/želatína podľa návodu
- citrónová šťava
Množstvo: pohárov
Postup prípravy
- Najprv si pripravíme čučoriedkovú zmes. Do hrnca si dáme deci vody, agar alebo želatinu podľa návodu a necháme dve minútky prevrieť. Ja pridávam kvôli chuti aj citrónovú šťavu a trošku cukru. Odstavíme a necháme vychladnúť a až potom pridáme čučoriedky a celé to spolu rozmixujeme na kašu. Čučoriedky nedávam prevrieť preto, aby sa nám nestratili cenné vitamíny a antioxidanty. Zmes prelejeme rovnomerne do pohárov a dáme stuhnúť do chladničky.
- Do nádoby s hrubým dnom si dáme vajcia, žĺtka a cukor. Vyšľaháme nad parou do hustej peny. Dôležité info je, že dávam od začiatku a hneď šľahám. Ak začne voda vrieť, treba znížiť oheň a dávať pozor, aby sa nám z toho nespravila praženica. Tento proces trvá tak 5-10 minút.
- Medzitým si nad parou rozpustíme čokoládu. Ja do čokolády pridávam aj trochu kokosového oleja, Čokoláda sa potom lepšie topí, je kompaktnejšia a lepšie sa s ňou pracuje. Čokoládu zapracujeme mixérom do vajec. Primixujeme bacardi a odstavíme z ohňa bokom. Nenechávajte nad parou, aby sa nám nespravila praženica. Necháme trošku vychladnúť.
- Medzitým si vyšľaháme šlahačky. Ak chcete mať mousse čokoládovejší a taký pudingovejší, môžete ubrať zo šľahačky a dať menej. Opatrne spojíme obe zmesi. Čoko zmes musí byť vychladnutá, aby sa nám šľahačka neroztopila.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.