…neplatíte za soľ, a najmä vždy viete, čo obsahuje…
Domácu vegetu robievam, odkedy som zistila, že kupované dochucovadlá majú na prednej strane obalu napísané, že sú bez glutamanu, chemických a konzervačných látok a v zložení nájdete niečo úplne iné. Výrobcovia ho šikovne maskujú pod inými názvami :
> bielkovinový hydrolyzát
> kvasnicový extrakt
> sójový hydrolyzát
> rastlinný bielkovinový hydrolyzát.
> hydrolyzované proteíny
Pozrite si zloženie svojej vegety, či to tam nájdete.
Ako si ju pripravíme? Veľmi jednoducho, základ je čo najviac druhov zeleniny. Petržlen, paštrnák, zeler, mrkva, tekvica, kaleráb, cibuľa, cesnak, vňate zo zeleru, petržlenu, kurkuma pre farbu a ak chcete, pridáte soľ. Zeleniny dávame rovnaký pomer : mrkva, petrzlen, pastrnak, zeler. Cibule dávame tretinové množstvo celkového objemu. Cesnak len na chuť, dva, tri strúčiky. Dosoliť podľa chuti, kurkuma podľa farby..
Zeleninu si vždy najprv v mixéri s S nožmi posekám nadrobno, každú zo zeleniny zvlášť. Cibuľu, cesnak a vňate dávam na jeden plech, nakoľko sú hotové veľmi rýchlo. Ostatnú zeleninu spolu vysypem na plech s pečiacim papierom a dám sušiť do trúby na 40-50 stupňov 2-4 hodiny. Potom zeleninu znovu premixujem, tentokrát už dokopy, a ak je ešte vlhká znova dám do trúby sušiť..ak je už zelenina usušená, pridáme soľ, kurkumu, dobre zamiešame a udržujeme v skle v vzduchotesnej nádobe.
Ak máte sušičku ovocia – celoplátovú, môžete aj tam. Moja obľúbená je Bielmaier, nič neprepadne a dajú sa v nej robiť aj ovocné kože napríklad 🙂
video postup ako urobiť domácu vegetu samozrejme bez glutamanu doporučujem pridať aj cibuľu, cesnak a kurkumu.
Dobrý deň, chystám sa robiť vegetu. 🙂 prosím Vás, v akom pomere ste dávali zeleninu? A iba po jednom kuse z každej? Ďakujem 🙂
prosím, nabudúce než začnete niečo písať tak si skúste aspoň trochu zistiť stav vecí. kvasnicový extrakt je extrakt z kvasníc. nie glutaman. a podobne sa dá pokračovať s každou jednou položkou.
už som videl popísané všelijaké hlúposti ale toto.
beriem snahu urobiť si korenie podomácky, ale prečo do toho ťahať takéto nezmysly?
S úctou
Niekto kto má aspoň základné info o potravinárskych prísadách
vazeny pan ACH JAJ
Keby ste mali vy lepsie informacie…“bielkovinový hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteíny, kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, kaseinan sodný alebo vápenatý“ su nazvy povolene EU aj ako „nahradny“ nazov pre glutaman sodny. Cize vy ako bezny spotrebitel neviete identifikovat co konzumujete.
Tu si pozrite ako to naozaj je https://www.stream.cz/adost/10000618-dobre-utajene-glutamaty#nejnovejsi
Pekny den prajem
Veru,že ach jáj…..ked je to take fajn prečo vas zaujal članok o domacej vegete?….budete asi nejaky predajca,že?
Marcel nepovedal, že je to fajn…len, že glutamán má aj iné názvy schválené EU…nie, že je to v poriadku.
ach jaj niekomu to dlhšie páli.
Recept nás s mamkou zaujal, zajtra ideme na to Tinuš
Ďakujeme za receptik
Dobry den p.Tinka, prosim vas kolko tej kurkumy a soli treba dat do domacej vegety? Dakujem