Domov / Recipe / Domáce zavárané ovocie bez cukru a vody

Domáce zavárané ovocie bez cukru a vody

Ovocie zavárané len vo vlastnej šťave

Domáce zavárané ovocie bez cukru a vody
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Unikátny recept na domáci kompót bez akéhokoľvek sladidla či nálevu - len vo vlastnej šťave. Moja mamička takto zavára ovocie už roky. Je to výborný spôsob, ako uchovať ovocie aj pre najmenšie deti. Navyše, kompóty chutia neskutočne, úplne si ich zamilujete . Receptík bude aj v knihe, ale keďže je sezóna čerešní, višní a jahôd už teraz, recept som vám pridala aj na web.
Domáce zavárané ovocie bez cukru a vody
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Unikátny recept na domáci kompót bez akéhokoľvek sladidla či nálevu - len vo vlastnej šťave. Moja mamička takto zavára ovocie už roky. Je to výborný spôsob, ako uchovať ovocie aj pre najmenšie deti. Navyše, kompóty chutia neskutočne, úplne si ich zamilujete . Receptík bude aj v knihe, ale keďže je sezóna čerešní, višní a jahôd už teraz, recept som vám pridala aj na web.
Instructions
  1. Najprv poriadne umyjeme poháre. Nové alebo použité viečka na poháre umyjeme v horúcej vode a osušíme. Vhodná je aj umývačka riadu nastavená na teplotu 70°C (kto takýto program má). Odporúčam okraj pohárov aj viečko zvnútra pred uzatvorením utrieť nejakým alkoholom alebo liehom, pre sterilitu. Hlavne jahody sú pri zaváraní háklivé. Ak sa nezabezpečí sterilita alebo dostatočná sterilizácia, môže sa zvnútra pohára na povrchu jahôd objaviť po nejakej dobe pleseň. Naozaj dbáme na hygienu, pretože nepridávame žiadny chemický konzervant. Umyté poháre aj viečka už zvnútra nechytáme, ani neolizujeme. Drobné ovocie umyjeme a do pohárov dáme v celosti – čerešňe a višňe len odkôstkujeme. Väčšie ovocie, ako slivky, rozkrojíme napoly a vyberieme kôstku. Pri ešte väčšom ovocí, ako sú jablká, hrušky či broskyne, ho nakrájame na menšie kúsky.
  2. Ovocie natlačíme do pohárov až po vrch, potom ešte potrasieme pohárom, aby sa ovocie v pohári lepšie uložilo, a doložíme ovocie až nad povrch pohára tak, že suchým a vyvareným viečkom ešte pritlačíme, aby sa dalo viečko zatočiť. Najlepšie sú šróbovacie viečka. Do pohára s ovocím nepridávame ani vodu, ani žiadne sladidlo. Môžeme pridať malinkú štipku soli, ktorá vytiahne z ovocia sladkosť. Soľ zároveň konzervuje. Ja však nepridávam ani soľ, pretože ju tam trošku cítiť. Ovocie pustí počas sterilizácie vlastnú šťavu. Keďže sterilizácia prebieha v tlakovom hrnci na zaváranie, použijeme menšie poháriky, napr. výživové, aby sa nám do hrnca zmestili. Do tlakového hrnca nalejeme vodu, aby siahala do 1/3 pohárov. Doba sterilizácie je od momentu, keď tlakový hrniec začne pískať, zhruba 5 – 10 minút, podľa toho, aké zrelé a mäkké ovocie máme. Na zaváranie by nemalo byť ani málo zrelé ovocie, lebo kompót bude bez cukru kyslejší, ani prezreté ovocie, lebo by sa nám rozvaril. Ale ani to nie je chybou. Potom tlakový hrniec vypneme, necháme ešte asi 5 minút, aby sa tlak znížil a otvoríme. Ak sa v pohároch uvoľnila šťava z ovocia a ovocie je ňou zaliate, správne sme sterilizovali. Ak tam šťava ešte nie je, chvíľu dosterilizujeme. To isté platí, ak budeme sterilizovať zaváraniny v zaváracom hrnci a nie v tlakovom. Keď ukončíme sterilizáciu, ktorá bude trvať dlhšie ako v tlakovom hrnci, pri vyberaní z hrnca musí byť zaváranina v pohároch zaliata šťavou. Inak by sa nám mohla pokaziť, keďže v nej nie je cukor. Preto je bezpečná konzervácia, aby sa zaváranina určite nekazila, keď sterilizujeme v tlakovom hrnci.
  3. Pri jahodách, ak ich predsa len chceme mať trošku sladšie, použijeme med. Dodá zaváranine vynikajúcu chuť. Večer pridajte na 1kg očistených jahôd 100 – 150 g medu, podľa toho, aké sladké sú jahody. Med môže byť aj skryštalizovaný. Zmes nechajte do rána odstáť, ako pri džemoch. Jahody pustia šťavu, potom ich naložte do menších pohárov aj so šťavou doplna, nepridávajte žiadnu vodu, uzatvorte viečkom a opatrne pri 80 - 90°C 5minút sterilizujete v obyčajnom zaváracom hrnci. Vyberte z vody, otočte hore dnom, prikryte a nechajte vychladnúť. Ak je pohár dobre sterilizovaný a viečko drží, nesmie šťava z pohára tiecť. Ak by vytekala, treba ešte chvíľku dosterilizovať v hrnci. To znamená, že vo vnútri pohára nie je dostatočná teplota a tlak. Jahody prisladené medom sa v pohári nevytlačia dohora, budú pekne rozložené v celom pohári so šťavou a budú príjemne sladké. Niečo medzi sladkým kompótom a džemom. Vynikajúce sú deťom na pudingy ako zdravá maškrtka.
  4. Tento spôsob zavárania prinesie ako konečný efekt nie klasické úhľadné kúsky kompótu, ale trošku zmäknuté a zdeformované. Nebudú však rozvarené a budú chutiť báječne! Kompót chutí sladko, akoby v ňom bol cukor, lebo ovocie pustí svoju vlastnú sladkú šťavu. Môžete takto zavariť aj jahody, ak vám neprekáža, že počas sterilizácie veľmi zmäknú a vybehnú do hornej polovice pohára. Preto ich treba poriadne natlačiť a opatrne sterilizovať pri teplote okolo 80°C. Nie sú vhodné na sterilizáciu v tlakovom hrnci. Rozvarili by sa. Sterilizované kompóty prevrátime hore dnom, prikryjeme poriadne aj dvomi kuchynskými utierkami a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme v komore, vydržia a nepokazia sa.
Recipe Notes

TIP: Veľmi závisí aj od toho, aké je ovocie šťavnaté. Niektoré pustia viac, iné menej šťavy. Šťavy môže byť len do polky pohára, do 3/4 alebo aj povrch. Ak sladíte s mierou a rozumne, budete milo prekvapení prirodzenou chuťou. Ak chcete, môžete pridať do pohárov aj štipku soli. Ale len štipku! Vytiahne z ovocia ešte viac sladkosti. Ovocie používame vždy len v 100 percentnom stave, bez náznaku hniloby!

Share this Recipe

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Zlatý med

Tinkina prírodná lekáreň Zlatý (antibiotický) med Votes: 6 Rating: 4 You: Rate this recipe! Tlačiť …

4 komentáre

  1. Supet a ako sterilizovat v mycke programna 70 stupnov do konca a hotovka?

  2. Dakujem pekne za recept a som rada Tinka že nám radíte ja som siabetička a takto som ešte nezavárala, robila som len s čistou vodou a štipkou soli, skúsim takto asi by bolo vhodné čerešne odkôstkovať ? aby sa viac vmestilo do pohára

  3. Michaela Langová

    Som v zavarani uplny zaciatocnik. Kde som spravila chybu? Po sterilizacii v obyc. hrnci som flasky s ovocim (cervene a biele ribezle) prevratila hore dnom, no stava mi cez uzavery zacala vytekat… 🙁 Zavity na flaskach aj vickach som utierala aj alkoholom, pohare som plnila uplne po vrch, dala stipku soli a myslim, ze zavrela ako sa mi najsilnejsie dalo…

    • Michaela Langová

      Este by som sa rada opytala, lebo snazila som sa to teda zachranit, dala som to dosterilizovat (nevytieklo mi zo vsetkych flasticiek) a vysledok je taky, ze ovocie je stavou zaliate len do 2/3 poharov. Je to ok?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *