Priatelia a milovníci neskutočnej lakotky Profiteroles. Už ste ich skúšali doma? Je najvyšší čas. Poteším vás, je to veľmi jednoduché. 🙂
Vhodné kľudne aj pre začiatočníkov varenia/pečenia. Varenia preto, lebo cesto sa najprv varí. Recept pozostáva zo základných surovín, ktoré máte bežne doma, pracuje sa s ním úžasne ľahko a efekt je dokonalý.
Množstvo | Príprava |
45 ks | 20 min. |
Doba varenia |
25 min. |
|
|
Vhodné kľudne aj pre začiatočníkov varenia/pečenia. Varenia preto, lebo cesto sa najprv varí. Recept pozostáva zo základných surovín, ktoré máte bežne doma, pracuje sa s ním úžasne ľahko a efekt je dokonalý.
|
Čo budeme potrebovať
- CESTO
- 85 g maslo
- 175 ml voda
- 80 gram špaldová hladká múka
- 30 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 3 ks väčšie vajíčka
- plnka
- 500 ml šľahačková smotana 40%-nej (Ak nezoženiete, fantastická je aj Pilos 33 z Lidlu. Základ je, aby bola tuhá a netiekla, aby sa nám profiterolky nerozmočili).
- 1 ks vanilkový lusk
- 2 PL pomletý trstinový cukor Ak použijete sladkú čokopolevu alebo puding, spravte šľahačku bez cukru.
- poleva
- 200 ml šľahačková smotana
- 150 gram čokoláda Prípadne redší vanilkový puding k tomu bez ničoho - čo má, kto rád.
Množstvo: ks
Postup prípravy
- Rúru rozohrejeme na 190-200 stupňov bez ventilátora.
- Najprv si pripravíme loptičky z odpaľovaného cesta. Do kastrólika dáme vodu, maslo a rozpustíme. Kastrólik dáme dole z ohňa a prisypeme naraz všetku múku a miešame. Vrátime na plyn a stále miešame na malom ohni, až kým nám nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa dobre odlepuje od stien kastrólika a varešky a na dne kastrólika sa vytvorí biely povlak. Trvá to asi 3-5 minút. Cesto preložíme do misy, chvíľku počkáme, aby nebolo úplne horúce a postupne, po jednom, elektrickým šľahačom zašľaháme vajíčka. Vznikne žlté lesklé cesto, ktorým naplníme zdobiace vrecko a na papier na pečenie nastriekame malé loptičky/guličky. Loptičky kľudne malé, asi taká polovica z kindervajca, ich objem sa zväčší 2-3 násobne.
- Pečieme 20 minút na 200 stupňov spodný a horný ohrev, nikdy nie teplovzdušne. Počas pečenia nesmieme rúru otvoriť. Keď budú mať loptičky peknú hnedo-ružovú farbu, sú hotové. Vy erieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladené plníme šľahačkovou plnkou.
- Plnka - šľahačkovú smotanu si vyšľaháme do tuha s cukrom a vanilkou. Loptičky plníme cukrárskym vreckom. Plníme priamo pred konzumáciou, aby nám nenasiakli a nezostali mokré.
- Poleva - v kastróliku si zohrejeme šľahačkovú smotanu, keď dosiahne bod varu (ale nesmie vrieť), dáme dolu z ohňa, pridáme nalámanú čokoládu. Miešame, kým nevznikne lesklá čokoládová poleva, ktorou loptičky nakoniec polejeme. Do zmesi môžeme kľudne pridať lyžičku kokosového oleja, prípadne masla, aby bola čokoláda lesklá. Táto poleva sa volá original ganache, možno ste sa s tým už stretli. Výborne sa s ňou pracuje, netuhne tak rýchlo ako obyčajná čoko. Ak chcete smotanu vynechať, rozpustite len čokoládu a pridajte kokosový olej.
- Z cesta si môžete pripraviť aj veterníčky. Suroviny aj postup sú rovnaké, akuráť namiesto guličiek nastriekate cesto do tvaru kruhu a následne po upečení zlepíte krémom. Krémy si môžete pripraviť aj dvojfarebné, buď čokoládový, alebo karamelový. U nás fičia v takejto mini verzii, je to presne do ruky, chutné a vkusné 🙂
Poznámka k receptu
Vnútro môžete naplniť aj čučoriedkovou šľahačkou -
✅ Čučoriedková šľahačka - mrazené alebo čerstvé čučoriedky (ideál horské) zmixovať s práškovým trstinovým cukrom a na záver zašľahať do vyšľahanej šľahačky.
✅️ Do šľahačky môžete pridať aj 100g bieleho jogurtu, bude ľahší krém.
Za recept ďakujem moje priateľke Natálke Lohnertovej
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.