Homemade Profiteroles

Priatelia a milovníci neskutočnej lakotky Profiteroles. Už ste ich skúšali doma? Je najvyšší čas. Poteším vás, je to veľmi jednoduché. 🙂

Homemade Profiteroles
Homemade Profiteroles
Hodnotienie: 8
Hodnotenie: 4.75
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vhodné kľudne aj pre začiatočníkov varenia/pečenia. Varenia preto, lebo cesto sa najprv varí. Recept pozostáva zo základných surovín, ktoré máte bežne doma, pracuje sa s ním úžasne ľahko a efekt je dokonalý.
Množstvo Príprava
45 ks 20 min.
Doba varenia
25 min.
Množstvo Príprava
45 ks 20 min.
Doba varenia
25 min.
Homemade Profiteroles
Homemade Profiteroles
Hodnotienie: 8
Hodnotenie: 4.75
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vhodné kľudne aj pre začiatočníkov varenia/pečenia. Varenia preto, lebo cesto sa najprv varí. Recept pozostáva zo základných surovín, ktoré máte bežne doma, pracuje sa s ním úžasne ľahko a efekt je dokonalý.
Množstvo Príprava
45 ks 20 min.
Doba varenia
25 min.
Množstvo Príprava
45 ks 20 min.
Doba varenia
25 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks
Postup prípravy
  1. Rúru rozohrejeme na 190-200 stupňov bez ventilátora.
  2. Najprv si pripravíme loptičky z odpaľovaného cesta. Do kastrólika dáme vodu, maslo a rozpustíme. Kastrólik dáme dole z ohňa a prisypeme naraz všetku múku a miešame. Vrátime na plyn a stále miešame na malom ohni, až kým nám nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa dobre odlepuje od stien kastrólika a varešky a na dne kastrólika sa vytvorí biely povlak. Trvá to asi 3-5 minút. Cesto preložíme do misy, chvíľku počkáme, aby nebolo úplne horúce a postupne, po jednom, elektrickým šľahačom zašľaháme vajíčka. Vznikne žlté lesklé cesto, ktorým naplníme zdobiace vrecko a na papier na pečenie nastriekame malé loptičky/guličky. Loptičky kľudne malé, asi taká polovica z kindervajca, ich objem sa zväčší 2-3 násobne.
  3. Pečieme 20 minút na 200 stupňov spodný a horný ohrev, nikdy nie teplovzdušne. Počas pečenia nesmieme rúru otvoriť. Keď budú mať loptičky peknú hnedo-ružovú farbu, sú hotové. Vy erieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladené plníme šľahačkovou plnkou.
  4. Plnka - šľahačkovú smotanu si vyšľaháme do tuha s cukrom a vanilkou. Loptičky plníme cukrárskym vreckom. Plníme priamo pred konzumáciou, aby nám nenasiakli a nezostali mokré.
  5. Poleva - v kastróliku si zohrejeme šľahačkovú smotanu, keď dosiahne bod varu (ale nesmie vrieť), dáme dolu z ohňa, pridáme nalámanú čokoládu. Miešame, kým nevznikne lesklá čokoládová poleva, ktorou loptičky nakoniec polejeme. Do zmesi môžeme kľudne pridať lyžičku kokosového oleja, prípadne masla, aby bola čokoláda lesklá. Táto poleva sa volá original ganache, možno ste sa s tým už stretli. Výborne sa s ňou pracuje, netuhne tak rýchlo ako obyčajná čoko. Ak chcete smotanu vynechať, rozpustite len čokoládu a pridajte kokosový olej.
    Poleva - v kastróliku si zohrejeme šľahačkovú smotanu, keď dosiahne bod varu (ale nesmie vrieť), dáme dolu z ohňa, pridáme nalámanú čokoládu. Miešame, kým nevznikne lesklá čokoládová poleva, ktorou loptičky nakoniec polejeme. Do zmesi môžeme kľudne pridať lyžičku kokosového oleja, prípadne masla, aby bola čokoláda lesklá. Táto poleva sa volá original ganache, možno ste sa s tým už stretli. Výborne sa s ňou pracuje, netuhne tak rýchlo ako obyčajná čoko. Ak chcete smotanu vynechať, rozpustite len čokoládu a pridajte kokosový olej.
  6. Z cesta si môžete pripraviť aj veterníčky. Suroviny aj postup sú rovnaké, akuráť namiesto guličiek nastriekate cesto do tvaru kruhu a následne po upečení zlepíte krémom. Krémy si môžete pripraviť aj dvojfarebné, buď čokoládový, alebo karamelový. U nás fičia v takejto mini verzii, je to presne do ruky, chutné a vkusné 🙂
    Z cesta si môžete pripraviť aj veterníčky. Suroviny aj postup sú rovnaké, akuráť namiesto guličiek nastriekate cesto do tvaru kruhu a následne po upečení zlepíte krémom. Krémy si môžete pripraviť aj dvojfarebné, buď čokoládový, alebo karamelový. U nás fičia v takejto mini verzii, je to presne do ruky, chutné a vkusné :)
Poznámka k receptu

Vnútro môžete naplniť aj čučoriedkovou šľahačkou -

✅ Čučoriedková šľahačka - mrazené alebo čerstvé čučoriedky (ideál horské) zmixovať s práškovým trstinovým cukrom a na záver zašľahať do vyšľahanej šľahačky.

✅️ Do šľahačky môžete pridať aj 100g bieleho jogurtu, bude ľahší krém.

Za recept ďakujem moje priateľke Natálke Lohnertovej

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 10 Hodnotenie: …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.