Máte chuť na niečo dobré, ale chcete, aby to bolo aj trošku bez výčitiek? Tadááá…úplne fantastický, bez múky, bez cukru…
Úplne fantastický, bez múky, bez cukru... Ten pomaranč tam je tak úžasne cítiť. Ak zbožňujete pomaranč, a zároveň šťavnaté (no nie mokré) torty, táto je ideálna. A takmer bezkalorická. (Ak vynecháte tú šľahačku, chutí aj bez nej. Kľudne môžete nahradiť za ovocnú agarovú/želatínovú prikrývku z pomarančovej šťavy alebo lučinu vyšľahanú s medom a pomarančovou šťavou). Ak nerátame varenie pomarančov a samotné pečenie, príprava vám zaberie 15 minút.
Množstvo | Príprava |
26 cm tortová forma | 10 min. |
Doba varenia |
25 min. |
|
|
Úplne fantastický, bez múky, bez cukru... Ten pomaranč tam je tak úžasne cítiť. Ak zbožňujete pomaranč, a zároveň šťavnaté (no nie mokré) torty, táto je ideálna. A takmer bezkalorická. (Ak vynecháte tú šľahačku, chutí aj bez nej. Kľudne môžete nahradiť za ovocnú agarovú/želatínovú prikrývku z pomarančovej šťavy alebo lučinu vyšľahanú s medom a pomarančovou šťavou). Ak nerátame varenie pomarančov a samotné pečenie, príprava vám zaberie 15 minút.
|
Čo budeme potrebovať
- 2 ks pomaranč cca 300 g
- 3 ks vajcia
- 2 PL hustý scukornatený med Rada používam v receptoch med, úžasne pracuje s vajciami, vyšľahá ich do neskutočného krému.
- 120 g pomleté mandle
- 1/2 ks bezfosfátový prášok do pečiva
- 1 ks vanilkový lusk
Množstvo: cm tortová forma
Postup prípravy
- Pomaranče aj so šupou (300 g) si poriadne umyjeme (úplne naj bio kvalita, nakoľko citrusové plody sú striekané) a dáme variť do vody tak, aby po zovretí bublali cca na 45 minút. Pomaranče majú byť zaliate vodou, zostanú také mäkkučké. Pomaranče vyberieme, prekrojíme napoly a VYBERIEME kôstky - veľmi dôležité! V mixéri ich vymixujeme na pyré. Tento krok je dôležitý. Ak by ste ich rozmixovali bez varenia, zostanú príšerne horké.
- Vyšľaháme si 3 vajcia s 2 PL tuhého medu do hustej peny (naj scukornateného). Trvá to cca 10 minút. Prišľaháme pyré z pomaranča, polku bezfosfátového prášku do pečiva, štipku škorice, vanilkový struk a mandle.
- Tortovú formu si vymastíme a vysypeme mandľami. Vylejeme a uhladíme cesto. Dáme piecť do trúby na 180 stupňov s ventilátorom na cca 20-25 minút. Pečenie skontrolujeme špajdľou. Trošku šťavnatý však musí byť, nie však mokrý. Trúbu vypneme, koláč prikryjeme (môžeme aj alobalom) a necháme pri polootvorených dvierkach "dôjsť", až do vychladnutia rúry.
- Ozdobíme šľahačkou, mandľami, ďatlovým sirupom (komu je málo sladký). Vynikajúci je aj len tak, bez šľahačky, poliaty ďatlovým sirupom. Vôbec nič mu nechýba. Bon appetit.
Poznámka k receptu
Nezabudnite pomaranče po varení rozpoliť a pozrieť, či nemajú kôstky. Treba ich vybrať, inak bude torta horká! Taktiež počkať, kým úplne vychladne.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dobrý den, prosim Vas a kde je popis ako sa robí to cesto?? Treba rozmixovať pomaranče aj so supou ci bez? A potom pridať vyslahane zltka s medom a z bielkov sneh? Ci ako? A to je všetko? Nebude to pomarančová omeleta?:(
Vďaka za info.
Dobrý deň Zuzka, je to v recepte v bode 2 uvedené, že vyšlahať vajcia (vcelku) s medom a prišlahať pyré z pomaranča. Pyré si pripravíme z uvarených pomarančov, tým že ich rozmixujeme aj so šupou. Ale predtým ich prekrojte a vyberte kôstky! dôležité..inak bude koláč horký. Nebude to omeleta, koláč je výborný 🙂