tradičná slovenská kuchyňa
Opäť jeden vďačný recept zo slovenskej kuchyne. Rada ochutnávam chute rôznych krajín, učím sa kultúre stolovania, ale tej našej sa, podľa mňa, žiadna nevyrovná. Výborne hovädzie mäsko som kúpila z Ekofarmy Važec a doma sme mali ešte pozostatok sušených lesných húb z minulého roka. Spojila som to dokopy, podliala pivom, dochutila koreninami a tá chuť, ktorá sa spojila, tá prekonala moje očakávania. K tomu klasická slovenská restovaná tarhoňa. Ak chcete vedieť, ako ju pripraviť úplne dokonalo, hor sa do varenia, moji milí. Aby ste si pochutili.
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 20 min |
Doba varenia |
30 min |
|
|
Opäť jeden vďačný recept zo slovenskej kuchyne. Rada ochutnávam chute rôznych krajín, učím sa kultúre stolovania, ale tej našej sa, podľa mňa, žiadna nevyrovná. Výborne hovädzie mäsko som kúpila z Ekofarmy Važec a doma sme mali ešte pozostatok sušených lesných húb z minulého roka. Spojila som to dokopy, podliala pivom, dochutila koreninami a tá chuť, ktorá sa spojila, tá prekonala moje očakávania. K tomu klasická slovenská restovaná tarhoňa. Ak chcete vedieť, ako ju pripraviť úplne dokonalo, hor sa do varenia, moji milí. Aby ste si pochutili.
|
Čo budeme potrebovať
- 2 hrste sušené lesné hríby
- 200 ml mlieko 3,5%
- 500 gram falošná hovädzia sviečková alebo iné mäsko vcelku
- 1/3 ks pór alebo mladá cibuľka
- 2 PL kečup alebo pretlak
- 2 dcl voda
- 2 dcl svetlé pivo alebo červené víno
- 400 gram špaldová tarhoňa alebo 10 ks zemiakov na pyré
- 1 PL 33% šľahačková smotana
- Na dochutenie: dijonská horčica, soľ, drvená rasca, mleté korenie 4 farieb, bravčová masť, mletá červená paprika, olivový olej, citrónová šťava, zemiakový škrob, petržlenová vňať, maslo
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Najprv namočíme sušené hríby do mlieka na 2 – 4 hodiny. Učila ma to tak moja mamička, že mlieko zmierni prípadnú toxicitu húb.
- Do kanvice si dáme zovrieť vodu.
- Mäsko nakrájame na tenké plátky a poriadne potrieme na jednej strane dijonskou horčicou. Posolíme, posypeme drvenou rascou a namelieme korenie. Do tlakového hrnca dáme rozhorúčiť bravčovú masť, pokladieme mäsko horčicovou stranou nadol a sprudka zatiahneme z oboch strán, asi 2 minútky. Hríby zlejeme z mlieka a pridáme k mäsku spolu s najemno nakrájaným pórom. Poprášime mletou červenou paprikou, pridáme kečup a podlejeme vodou a pivom. Zavrieme tlakový hrniec a od momentu písknutia varíme 30 minút.
- Medzitým si pripravíme dokonalú tarhoňu. Najlepšie sa vám podarí na panvici, v hrnci bude trošku prihárať. Do panvice si dáme rozohriať olivový olej a pridáme premytú tarhoňu. Na strednom ohni opekáme cca 8 minút, pokým začne ľahko hnednúť. Často miešame, aby sa nepripiekla. Zalejeme ju vriacou vodou z kanvice. Vody pridáme viac, ako dávame na ryžu, cestovina popije. Prikryjeme pokrievkou, znížime oheň na minimum a varíme asi 15 min domäkka. Pred koncom skontrolujeme, či neprihára, a ak jej ešte treba chvíľku, dolejeme vodou a dovaríme.
- Keď je mäsko už mäkké, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a šľahačkovou smotanou. Omáčku zahustíme trochou zemiakového škrobu v troške vody, rozhabarkujeme, vlejeme k mäsku, zamiešame, privedieme do varu a vypneme. Na záver primiešame najemno nasekanú petržlenovú vňať.
- Hotovú tarhoňu osolíme, vhodíme kus masla a zamiešame.
Poznámka k receptu
TIP: Ak nemáte tlakový hrniec, duste mäsko prikryté v klasickom hrnci 60 až 90 minút. Ak nemáte lesné hríby, výborne poslúžia aj natenko nakrájané hnedé šampiňóny. Tie ale pridajte až na záver, keď už bude mäsko mäkké, stačí im 10 minút tepelnej úpravy. K jedlu sa výborne hodí niečo kyslé, zavárané.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Výborný recept. Zase troška zmena. Chválila si celá rodina 🙂
Nejako neviem prísť na chuť vašej kuchyne. Už tretí recept, ktorý od vás skúšam. Som sklamaná, ale omáčka, ktorá z toho vznikla chuti ako ponožky ?
Nechápem, ako z týchto skvelých ingrediencií môže vzniknúť chuť ponožiek. Možno sa treba zamyslieť, či v tomto prípade nie je na vine skôr kuchár ako recept.
Mária, omáčku, masko treba dobre okoreniť. Čierne korenie, možno trochu mletej papriky, ja pridavam este horcicovy prášok, cesnak, soľ, prazená cibuľka.
týmto spôsobom som pripravila divinu a bola to veľká mňamka, ďakujem za inšpiráciu 🙂
Mária, omáčku, masko treba dobre okoreniť. Čierne korenie, možno trochu mletej papriky, ja pridavam este horcicovy prášok, cesnak, soľ, prazená cibuľka.
Hmmmmm vyskúšala som , smotanu som zabudla kúpiť , tak bolo bez , ale aj tak parádne , už pri varení krásna vôňa a pri jedení mňamka , určite ešte budem variť
Nabudúce menej referátu a viac receptu
Strašne ťažko sa to číta
Jasne, recepty zadarmo sa citaju najhorsie. Zalozte si vy nejaky foodblog a radi budeme citat vase uzasne recepty.
Dnes som sa pustila do varenia podľa Vášho receptu (už od začiatku to krásne vonia)verím že sa podarí a spolu s manželom sa fajne napapáme😉. Ináč sa mi veľmi páči ako ste všetko podrobne opisali, takže Vás smelo môžem pochváliť 🫠 nech sa Vám darí 😘