rýchla, chutná, z dostupných a lokálnych surovín
Jedlo môjho detstva, maminka nám ho často varila<3Milovala som hráškovú omáčku. A asi preto mám rada hrášok dodnes, dodá tak šťavnatú a nasladlú chuť. Jedlo je to taká minútka, z pár surovín, za pár korún a myslím, že chutiť bude celej rodinke. Ak by vaše polovičky predsa ofrflali, že slepé bez mäsa, urobte im verziu s pečienkami.
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 20% min |
Doba varenia |
15 min |
|
|
Jedlo môjho detstva, maminka nám ho často varila<3Milovala som hráškovú omáčku. A asi preto mám rada hrášok dodnes, dodá tak šťavnatú a nasladlú chuť. Jedlo je to taká minútka, z pár surovín, za pár korún a myslím, že chutiť bude celej rodinke. Ak by vaše polovičky predsa ofrflali, že slepé bez mäsa, urobte im verziu s pečienkami.
|
Čo budeme potrebovať
- Zeleninové halušky
- 140 gram koreňová zelenina z vývaru mrkva, zeler, petržlen, cesnak, kaleráb, hokkaido
- 3 ks vajcia
- 170 gram detská krupica pol na pol celozrnná
- 30 grah špaldová múka hladká
- na omáčku
- 1 ks pór
- 400 gram mrazený hrášok alebo sterilizovaný
- na dochutenie rasca, soľ, kurkuma, mletá červená paprika
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Často mi zostáva uvarená zelenina z nedeľného vývaru a často z nich robím halušky. Ak zeleninu nemáte, spravte klasické krupicové halušky potrebné ingrediencie: 4 ks vajcia 180 gram detská krupica 60 gram špaldová detská krupica celozrnná
- Dáme si zovrieť vodu na halušky. Zeleninu si rozmixujeme s 1 vajíčkom na kašu. Pridáme ostatné vajíčka aj suroviny a ručne zamiešame cesto. Cesto má byť akurát ani riedne ani hutné. Keď začne voda vrieť znížime úplne oheň a sitkujeme halušky. Je veľmi dôležité, aby nám voda nevrela, inak z nich zostane kaša. Necháme asi tak 3 minútky a potom jemne oheň zvýšime, aby len jemnučko bublal. Po ďalších 3 min halušky jemne precedíme, pridáme kus masla a jemne osolíme.
- Medzitým si pripravíme omáčku. Pórik prekrojíme dokríža a nakrájame. Na panvicu si dáme jemne rozhorúciť olivový olej, pridáme pórik, rascu a dve minútky restujeme, dochutíme mletou červenou paprikou, kurkumou, pridáme hrášok, zalejeme vriacou vodou z kanvice tak, aby bol zaliaty. Necháme 4 minúty prebublať. Ak chcete viac šťavy, dolejte viac vody a potom zahustite trochou zemiakového škrobu v troche vody.
- V prípade pečienkovej verzie orestujte najprv pórik, rascu, potom pridajte pečienky na malé kúsky a 5 minút restujte. Posypte gulášovým korením, červenou paprikou, kurkumou, pridajte hrášok, zalejte vodou a varte ešte 4 minúty. V prípade potreby zahustiť, alebo nie 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Super receptik. Vdaka Tinka! Robila som cisto hraskovu verziu a k tomu klasicke zemiakove halusky. Aj drobec 3.5r , nie moc velky papacik, nahanal po tanieri posledny hrasok. :-*
Halušky som robila z čerstvej nastrúhanej tekvice,vajíčka a špaldovej múky. Vyšli výborne,rovnako aj hrášková omáčka.Vynikajúci sobotný obed,keď človek nestíha časovo náročnejšie jedlá. Omáčku som dochutila aj troškou sójovky,kúskom masla a provensálskymi bylinkami. Vďaka Tinka.