úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ
Kokosové ježe sú ďalšou zo sladkostí môjho detstva z maminkinho zápisníka receptov. Ako dieťa som najradšej pomáhala práve pri jeho príprave, pretože som mohla mať celé ruky zababrané od čokolády. Mojou úlohou totiž bolo namáčať do nej koláčiky. Viete si určite predstaviť, že čokoláda bola úplne všade. Spomínam si, s akou obrovskou láskou a trpezlivosťou ma pritom maminka pozorovala a nechávala ma čochvíľa z tej sladučkej čokoládky ochutnať. A ako bola sladká čokoláda, tak bol sladký aj celý koláčik. Verili by ste, že v pôvodnom tradičnom recepte je až 750 g cukru? Na to nemajú ani laskonky. Ubrala som viac než polovicu a viete, aký je? No predsa báječný a samozrejme stále príjemne sladučký. Maškrtiť predsa môžeme aj zdravšie a ešte si aj ľahšie udržíme líniu.
Množstvo | Príprava |
malý plech 23 x 28,5 cm cca 20 – 25 kúskov | 20 min |
Doba varenia |
20 min |
|
|
Kokosové ježe sú ďalšou zo sladkostí môjho detstva z maminkinho zápisníka receptov. Ako dieťa som najradšej pomáhala práve pri jeho príprave, pretože som mohla mať celé ruky zababrané od čokolády. Mojou úlohou totiž bolo namáčať do nej koláčiky. Viete si určite predstaviť, že čokoláda bola úplne všade. Spomínam si, s akou obrovskou láskou a trpezlivosťou ma pritom maminka pozorovala a nechávala ma čochvíľa z tej sladučkej čokoládky ochutnať. A ako bola sladká čokoláda, tak bol sladký aj celý koláčik. Verili by ste, že v pôvodnom tradičnom recepte je až 750 g cukru? Na to nemajú ani laskonky. Ubrala som viac než polovicu a viete, aký je? No predsa báječný a samozrejme stále príjemne sladučký. Maškrtiť predsa môžeme aj zdravšie a ešte si aj ľahšie udržíme líniu.
|
Čo budeme potrebovať
- na cesto
- 100 ml mlieko 3,5%
- 50 g maslo 82 %
- 2 PL med
- 210 g špaldová hladká múka
- 20 g špaldová celozrnná múka
- 120 g práškový trstinový cukor
- 1 ČL sóda bikarbóna
- 1 ks vajce
- na polevu
- 60 g práškový trstinový cukor
- 20 g nealkalizované kakao 100% prírodné
- 60 ml mlieko 3,5%
- 1 PL kvalitný rum
- 150 g maslo 82 %
- 30 g čokoláda 52%
- na obaľovanie
- 200 g strúhaný kokos
Množstvo: cca 20 – 25 kúskov
Postup prípravy
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov horný a dolný ohrev. Z papiera na pečenie odstrihneme kus veľkosti plechu a vložíme ho doň.
- Do hrnca dáme mlieko, maslo a med a začneme zmes zohrievať. Šľaháme ju pritom ručne metličkou, kým sa maslo roztopí a ingrediencie sa spoja. Zmes nemusí vrieť. Medzitým si do misky navážime múky, cukor, pridáme sódu bikarbónu a metličkou dobre zamiešame, aby sa sóda rovnomerne zapracovala. Pridáme vajce. Sporák vypneme a tekutinu nalejeme do misky k suchým ingredienciám a poriadne všetko metličkou rozmiešame tak, aby v ňom neboli hrudky. Cesto je redšie a lepivé a konzistenciou aj vôňou pripomína cesto na moje medovníky. Nalejeme ho do pekáča a dáme piecť na 15 – 20 minút.
- Medzitým si pripravíme polevu, do ktorej budeme koláč namáčať. Všetky suroviny na ňu dáme do menšieho hrnca, aby sa nám ježe dobre obaľovali. Na miernom ohni ich za stáleho miešania zahrievame, až pokým sa ingrediencie spoja do lesklej a tekutej polevy. Do plytkého taniera nasypeme kokos. Upečený a vychladnutý koláč nakrájame na kocky (menšie sú chutnejšie a šťavnatejšie) a do hrnca s polevou ich naukladáme toľko, koľko sa zmestí. Vidličkou ich pootáčame, aby sa obalili polevou, a necháme pol minútky postáť, aby nasiakli tekutinu. Budú tak šťavnatejšie. Po jednom ich vyberáme, necháme trochu stiecť a obaľujeme v kokose. Postupne takto obalíme všetky kocky. Skladujeme ich v uzavretej nádobe, aby nám nevyschli.
Poznámka k receptu
TIP: Polevu nechajte poctivo stiecť a v kokose a ježe obaľujte ideálne inou lyžicou, inak sa kokos zašpiní od čokolády. Ak pripravujete koláčiky aj pre deti, namiesto rumu môžete do polevy pripraviť silnejší vianočný čaj, ktorý ich prevonia škoricou a klinčekmi.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.