Krúpková polievka so zeleninou

s láskou k tradícii, lokálne, zdravo a chutne 🙂

Krúpková polievka so zeleninou
Krúpková polievka so zeleninou
Hodnotienie: 11
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Z kuchyne starých materí. Kedysi sa jačmeň, ovos a kamut pokladal za najvýživnejšie obilniny. Už naši predkovia poznali ich benefity. Jačmenné krúpy sú úžasne nutrične plnohodnotná potravina s celou radou vitamínov, minerálov, živín a vlákniny. Sú diétne, s nízkou energetickou hodnotou, podporujú trávenie, imunitu a očistu organizmu. Vymeňte amarant, bulgur ši quinou, ktoré preleteli pol zemegule a rôzne druhy menej výživnej pšenice za niečo naše, lokálne, zdravé a sýte. Navyše polievka je zo sezónnej, lokálnej zeleniny, ktorú naše telo práve veľmi potrebuje. Paradajky a cuketu si nechajme na leto 🙂
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min
Doba varenia
20 min
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min
Doba varenia
20 min
Krúpková polievka so zeleninou
Krúpková polievka so zeleninou
Hodnotienie: 11
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Z kuchyne starých materí. Kedysi sa jačmeň, ovos a kamut pokladal za najvýživnejšie obilniny. Už naši predkovia poznali ich benefity. Jačmenné krúpy sú úžasne nutrične plnohodnotná potravina s celou radou vitamínov, minerálov, živín a vlákniny. Sú diétne, s nízkou energetickou hodnotou, podporujú trávenie, imunitu a očistu organizmu. Vymeňte amarant, bulgur ši quinou, ktoré preleteli pol zemegule a rôzne druhy menej výživnej pšenice za niečo naše, lokálne, zdravé a sýte. Navyše polievka je zo sezónnej, lokálnej zeleniny, ktorú naše telo práve veľmi potrebuje. Paradajky a cuketu si nechajme na leto 🙂
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min
Doba varenia
20 min
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min
Doba varenia
20 min
Postup prípravy
  1. Krúpy si namočíme do vody, ideálne zvečera do rána, alebo aspoň na 4 hodiny. Vodu aspoň 4x počas namáčania vymeníme za čerstvú.
  2. Pred varením si dáme do rýchlovarnej kanvice zovrieť 1,5 litra vody - urýchli nám proces varenia.
  3. Červenú cibuľu a pórik si nakrájame nadrobno. V hrnci si rozhorúčime bravčovú masť (alebo olivový olej), pridáme celú rascu, cibuľu, pórik a poopekamé dozlatova cca 2 minútky.
  4. Medzitým si ošúpeme mrkvu, petržlen a huby (nešúpeme) prekrojíme do kríža (čiže napoly a opäť napoly) a nakrájame na tenké kúsky. Zeler si ošúpeme a nastrúhame najemno. Všetko pridáme k restovanej zmesi, zamiešame a minútku necháme prepojiť chute.
  5. Prelisujeme strúčik cesnaku, pridáme mletú červenú papriku, kurkumu, mleté korenie, bobkový list, čerstvé vňate, zamiešame, zalejeme vriacou vodou z kanvice a necháme variť 10 minút. Vňate dajte vcelku - nie pokrájané, po uvarení sa z polievky vyberú.
  6. Po 10 minútach pridáme do polievky krúpky a varíme ešte 10 minút. Keď je polievka hotová, prelisujeme do nej ešte strúčik cesnaku a vypneme. Vyberieme z nej vyvarené vňate aj bobkový list, dochutíme soľou, troškou citrónovej šťavy a posekanými čerstvými bylinkami, aké máte radi. Ak chcete polievku krémovejšiu, môžete 1 žufanku z nej rozmixovať.
Poznámka k receptu

TIP: Ak máte krúpy v celosti, alebo boli namočené len krátky čas, dajte ich variť na začiatok k zelenine. Budú sa variť dlhšie ako tieto drvené. Pre zrýchlenú variantu môžete krúpy môžete nahradiť aj ovsenými vločkami. Stačí ich pridať na záver a povariť 3 minútky. Namočené krúpky chutia skvele chrumkavo aj len namočené, bez tepelnej úpravy. Môžete si do nich môžete zamiešať jogurt, oriešky, med, kakao či škoricu.  Čerstvé vňate sa dajú v kochlíku bežne kúpiť v reťazci, prípadne použite mrazené.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Kokosová kari polievka

blesková, pikantná a úžasná Kokosová kari polievka Hodnotienie: 6 Hodnotenie: 4 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.