s láskou k tradícii, lokálne, zdravo a chutne 🙂
Z kuchyne starých materí. Kedysi sa jačmeň, ovos a kamut pokladal za najvýživnejšie obilniny. Už naši predkovia poznali ich benefity. Jačmenné krúpy sú úžasne nutrične plnohodnotná potravina s celou radou vitamínov, minerálov, živín a vlákniny. Sú diétne, s nízkou energetickou hodnotou, podporujú trávenie, imunitu a očistu organizmu. Vymeňte amarant, bulgur ši quinou, ktoré preleteli pol zemegule a rôzne druhy menej výživnej pšenice za niečo naše, lokálne, zdravé a sýte. Navyše polievka je zo sezónnej, lokálnej zeleniny, ktorú naše telo práve veľmi potrebuje. Paradajky a cuketu si nechajme na leto 🙂
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 15 min |
Doba varenia |
20 min |
|
|
Z kuchyne starých materí. Kedysi sa jačmeň, ovos a kamut pokladal za najvýživnejšie obilniny. Už naši predkovia poznali ich benefity. Jačmenné krúpy sú úžasne nutrične plnohodnotná potravina s celou radou vitamínov, minerálov, živín a vlákniny. Sú diétne, s nízkou energetickou hodnotou, podporujú trávenie, imunitu a očistu organizmu. Vymeňte amarant, bulgur ši quinou, ktoré preleteli pol zemegule a rôzne druhy menej výživnej pšenice za niečo naše, lokálne, zdravé a sýte. Navyše polievka je zo sezónnej, lokálnej zeleniny, ktorú naše telo práve veľmi potrebuje. Paradajky a cuketu si nechajme na leto 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 2 hrste drvené krúpy
- 1/2 ks červená cibuľa
- 1/3 ks pór
- 2 strúčik cesnak
- 1 ks mrkva
- 1 ks petržlen
- malý kúsok zeler
- 2 ks hnedé šampiňóny je možné vynechať
- na dochutenie: rasca, mletá červená paprika, kurkuma, korenie, bobkový list, čerstvá alebo mrazená celá vňať z ligurčeka a zeleru, soľ, citrónová šťava
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Krúpy si namočíme do vody, ideálne zvečera do rána, alebo aspoň na 4 hodiny. Vodu aspoň 4x počas namáčania vymeníme za čerstvú.
- Pred varením si dáme do rýchlovarnej kanvice zovrieť 1,5 litra vody - urýchli nám proces varenia.
- Červenú cibuľu a pórik si nakrájame nadrobno. V hrnci si rozhorúčime bravčovú masť (alebo olivový olej), pridáme celú rascu, cibuľu, pórik a poopekamé dozlatova cca 2 minútky.
- Medzitým si ošúpeme mrkvu, petržlen a huby (nešúpeme) prekrojíme do kríža (čiže napoly a opäť napoly) a nakrájame na tenké kúsky. Zeler si ošúpeme a nastrúhame najemno. Všetko pridáme k restovanej zmesi, zamiešame a minútku necháme prepojiť chute.
- Prelisujeme strúčik cesnaku, pridáme mletú červenú papriku, kurkumu, mleté korenie, bobkový list, čerstvé vňate, zamiešame, zalejeme vriacou vodou z kanvice a necháme variť 10 minút. Vňate dajte vcelku - nie pokrájané, po uvarení sa z polievky vyberú.
- Po 10 minútach pridáme do polievky krúpky a varíme ešte 10 minút. Keď je polievka hotová, prelisujeme do nej ešte strúčik cesnaku a vypneme. Vyberieme z nej vyvarené vňate aj bobkový list, dochutíme soľou, troškou citrónovej šťavy a posekanými čerstvými bylinkami, aké máte radi. Ak chcete polievku krémovejšiu, môžete 1 žufanku z nej rozmixovať.
Poznámka k receptu
TIP: Ak máte krúpy v celosti, alebo boli namočené len krátky čas, dajte ich variť na začiatok k zelenine. Budú sa variť dlhšie ako tieto drvené. Pre zrýchlenú variantu môžete krúpy môžete nahradiť aj ovsenými vločkami. Stačí ich pridať na záver a povariť 3 minútky. Namočené krúpky chutia skvele chrumkavo aj len namočené, bez tepelnej úpravy. Môžete si do nich môžete zamiešať jogurt, oriešky, med, kakao či škoricu. Čerstvé vňate sa dajú v kochlíku bežne kúpiť v reťazci, prípadne použite mrazené.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.