Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre "žalúdkárov". Navyše, vydržia vám aj rok 🙂 Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek 🙂
Množstvo |
4 litrový pohár |
|
Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre "žalúdkárov". Navyše, vydržia vám aj rok 🙂 Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- uhorky nakladačky
- hroznový list
- višňový list
- bobkový list
- zelerový list
- čerstvý kôpor
- polka hlavičky cesnaku
- kúsok chrenu
- 1,5 liter voda ak chcete, aby vydrzali aj pol roka tak prevarena vychladnuta
- 2 PL himalájska soľ
- 1 čl celá rasca
Množstvo: litrový pohár
Postup prípravy
- Na kvašáky používam stredné uhorky. Chutia oveľa lepšie ako klasické veľké. Kombinácia listov vytvorí úžasne delikátnu chuť. Vďaka chrenu zostanú chrumkavé a navyše konzervuje. Vďaka rasci budú ľahšie tráviť.
- Uhorky si poriadne vydrhneme kefkou, aby sme sa zbavili pichľavosti. Do každej uhorky pichneme 3x ihlicou do vrchnej časti, do stredu a do spodnej časti, aby nezostali mľandravé. Na spodok 4 litrového pohára dáme vínny list. Začneme vkladať uhorky. Medzitým pridáme višňový list, bobkový list, cesnak, chren, len tak vsunieme medzi uhorky. Navrch dáme kôpor a zelerový list.
- Pripravíme si nálev z vody, soli a rasce. Zamiešame a zalejeme uhorky až po úplný vrch hrdla. Zavíčkujeme a položíme niekde do špajze. Uhorky nemajú byť otvorené a nesmú byť na slnku. Pod zaváraninový pohár dajte tanierik, pretože ako budú kysnúť, bude pomaly voda vytekať. Necháme ich takto kysnúť 7-10 dní, v závislosti od teploty.
- Keď si ich chcete uchovať na celý rok, plňte do malých 7 decových pohárov. Počas kvasenia - fermentácie sa uhorky samovoľne zakonzervujú. Víčko sa úplne natlačí a akoby zavarí. Takto to potom uložíte do chladnejšej špajze alebo pivnici a otvoríte kedykoľvek v roku. Chren a soľ zabezpečí konzerváciu a tým, že tam nie je chlieb, tak sa tam nebudú tvoriť žiadne zárodky plesne.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dobrý deň,
vodu neprevárate?
No veru, vodu nepreváraš, Tinuš?
a ešte ocot…nedávate
To snad nemyslite vazne? Ved by ste zabili vsetko zive a blahodarne v nich. Ocot pouzivat len na cistenie, nikdy nie na zavaranie.
dobrý den, tak takové kvašáky jsme dělávali doma
Tinka, svokra ich robila a su uzasne 🙂 idem aj ja spravim dalsie zasoby 🙂
Otazocka:omylom som kupila petrzlen namiesto chrenu, je to pruser? predsa len musim zohnat chren? 🙂
Lucka velmi sa tesím že Vam chutia ale áno musite dať chren, ten dá tomu inú lepšiu chuť ako petržlen.
To musí byť naozaj veľmi starodávny recept, lebo ani prababka nespomínala, že by na soľ chodili do Himalájí.
toto presne napadlo aj mna…. starodavne receptury s novodobymi vymyslami
Tinka nepíše, že je starodávny, ale rodinný. A to je rozdiel.
Hned v nazve receptu sa pise starodavny 😀
chutný, fakt neodolateľne, chutný
Pozrite si zlozenie soli, a ostanete v uzase co za bordel tam teraz pridavaju, dokonca aj kyanid, som cumel 5 minut na to.
Hymalajska sol je jedna z mala kde nedavaju jedy, asi preto ze je zo zaostaleho pakistanu.
Veľmi zaujímavý recept, ďakujem. Plus poznámka, chlieb sa pridáva do uhoriek preto, aby si rozbehlo mliečne kvasenie. Vyberá sa cca po 2 dňoch. Žiadne plesne, sa netvoria ako uvádzate.