Kvašáky – starodávny recept bez chleba

Kvašáky - starodávny recept bez chleba
Kvašáky - starodávny recept bez chleba
Hodnotienie: 50
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre "žalúdkárov". Navyše, vydržia vám aj rok 🙂 Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek 🙂
Množstvo
4 litrový pohár
Množstvo
4 litrový pohár
Kvašáky - starodávny recept bez chleba
Kvašáky - starodávny recept bez chleba
Hodnotienie: 50
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre "žalúdkárov". Navyše, vydržia vám aj rok 🙂 Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek 🙂
Množstvo
4 litrový pohár
Množstvo
4 litrový pohár
Čo budeme potrebovať
Množstvo: litrový pohár
Postup prípravy
  1. Na kvašáky používam stredné uhorky. Chutia oveľa lepšie ako klasické veľké. Kombinácia listov vytvorí úžasne delikátnu chuť. Vďaka chrenu zostanú chrumkavé a navyše konzervuje. Vďaka rasci budú ľahšie tráviť.
  2. Uhorky si poriadne vydrhneme kefkou, aby sme sa zbavili pichľavosti. Do každej uhorky pichneme 3x ihlicou do vrchnej časti, do stredu a do spodnej časti, aby nezostali mľandravé. Na spodok 4 litrového pohára dáme vínny list. Začneme vkladať uhorky. Medzitým pridáme višňový list, bobkový list, cesnak, chren, len tak vsunieme medzi uhorky. Navrch dáme kôpor a zelerový list.
  3. Pripravíme si nálev z vody, soli a rasce. Zamiešame a zalejeme uhorky až po úplný vrch hrdla. Zavíčkujeme a položíme niekde do špajze. Uhorky nemajú byť otvorené a nesmú byť na slnku. Pod zaváraninový pohár dajte tanierik, pretože ako budú kysnúť, bude pomaly voda vytekať. Necháme ich takto kysnúť 7-10 dní, v závislosti od teploty.
  4. Keď si ich chcete uchovať na celý rok, plňte do malých 7 decových pohárov. Počas kvasenia - fermentácie sa uhorky samovoľne zakonzervujú. Víčko sa úplne natlačí a akoby zavarí. Takto to potom uložíte do chladnejšej špajze alebo pivnici a otvoríte kedykoľvek v roku. Chren a soľ zabezpečí konzerváciu a tým, že tam nie je chlieb, tak sa tam nebudú tvoriť žiadne zárodky plesne.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Pravidlá súťaže na Facebooku

Účasť v súťaži je možná len pre obyvateľov Slovenska, ktorí majú platný Facebook účet. Súťažiaci …

14 komentárov

  1. Dobrý deň,

    vodu neprevárate?

  2. a ešte ocot…nedávate

  3. dagmar dolinajová

    dobrý den, tak takové kvašáky jsme dělávali doma

  4. Tinka, svokra ich robila a su uzasne 🙂 idem aj ja spravim dalsie zasoby 🙂
    Otazocka:omylom som kupila petrzlen namiesto chrenu, je to pruser? predsa len musim zohnat chren? 🙂

  5. Lucka velmi sa tesím že Vam chutia ale áno musite dať chren, ten dá tomu inú lepšiu chuť ako petržlen.

  6. To musí byť naozaj veľmi starodávny recept, lebo ani prababka nespomínala, že by na soľ chodili do Himalájí.

  7. Veľmi zaujímavý recept, ďakujem. Plus poznámka, chlieb sa pridáva do uhoriek preto, aby si rozbehlo mliečne kvasenie. Vyberá sa cca po 2 dňoch. Žiadne plesne, sa netvoria ako uvádzate.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.