Domov / Recept / Nebeské pavučinkové biele rožky

Nebeské pavučinkové biele rožky

Dokonalé biele rožky ako z pekárne

Nebeské pavučinkové biele rožky
Nebeské pavučinkové biele rožky
Hodnotienie: 16
Hodnotenie: 4.63
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Moji milí zoznámte sa, toto sú tie najlepšie rožky na celom svete. Najlepšie, aké som kedy upiekla. Nádherne nadýchané, nádherne pavučinková striedka a kôrka neskutočne chrumkavá. Sú pripravené z kvásku Lievito madre - alebo materský kvások. Pochádza z Talianska a je to tuhší kvások, ktorý miluje teplo a takmer nikdy neprekysne. Je veľmi stabilný a silný. Lievito madre kvások je sladší a nemá takú typickú kyslosť ako ražný. Preto sa používa najmä na pečenie sladkých pečív či rožkov. Na rozdiel od ražného kvásku, sa vám z lievito madre podaria pavučinkové a nadýchané výrobky priamo ako z profesionálnej pece. Osobne mám pocit, že je ešte pavučinkovejšie ako z droždia.
Množstvo Príprava
10 ks rohlíkov 60 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
12 min 8 a 5 hod
Množstvo Príprava
10 ks rohlíkov 60 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
12 min 8 a 5 hod
Nebeské pavučinkové biele rožky
Nebeské pavučinkové biele rožky
Hodnotienie: 16
Hodnotenie: 4.63
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Moji milí zoznámte sa, toto sú tie najlepšie rožky na celom svete. Najlepšie, aké som kedy upiekla. Nádherne nadýchané, nádherne pavučinková striedka a kôrka neskutočne chrumkavá. Sú pripravené z kvásku Lievito madre - alebo materský kvások. Pochádza z Talianska a je to tuhší kvások, ktorý miluje teplo a takmer nikdy neprekysne. Je veľmi stabilný a silný. Lievito madre kvások je sladší a nemá takú typickú kyslosť ako ražný. Preto sa používa najmä na pečenie sladkých pečív či rožkov. Na rozdiel od ražného kvásku, sa vám z lievito madre podaria pavučinkové a nadýchané výrobky priamo ako z profesionálnej pece. Osobne mám pocit, že je ešte pavučinkovejšie ako z droždia.
Množstvo Príprava
10 ks rohlíkov 60 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
12 min 8 a 5 hod
Množstvo Príprava
10 ks rohlíkov 60 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
12 min 8 a 5 hod
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme rozkvas. Použite jeden z nich, podľa toho, aký kvások máte. Rozmiešame kvások s vodou a potom pridáme múku. Zamiešame a rukami vypracujeme bochník. Je hutnejší ako klasický rozkvas, skôr pripomína hustotu už hotového cesta. Mal by mať konzistenciu ako plastelína. Ak sa lepí ešte trochu prisypeme múky. Bochník navrchu nakrojíme nožom do kríža, položíme na dno 7 decového pohára, postriekame vodou a prikryjeme viečkom - viečko len priložíme, neutiahneme. Necháme na kuchynskej linke vzísť kvások, trvá to 6-8 hodín. Rozkvas môžete po hodine kysnutia dať aj do chladnejšej špajzi a nechať zvečera do rána, pekne nakysne. Do chladničky rozkvas nedávajte. Lievito madre nemá rado zimu a nevykysne.
    Najprv si pripravíme rozkvas. Použite jeden z nich, podľa toho, aký kvások máte. Rozmiešame kvások s vodou a potom pridáme múku. Zamiešame a rukami vypracujeme bochník. Je hutnejší ako klasický rozkvas, skôr pripomína hustotu už hotového cesta. Mal by mať konzistenciu ako plastelína. Ak sa lepí ešte trochu prisypeme múky. Bochník navrchu nakrojíme nožom do kríža, položíme na dno 7 decového pohára, postriekame vodou a prikryjeme viečkom - viečko len priložíme, neutiahneme. Necháme na kuchynskej linke vzísť kvások, trvá to 6-8 hodín. Rozkvas môžete po hodine kysnutia dať aj do chladnejšej špajzi a nechať zvečera do rána, pekne nakysne. Do chladničky rozkvas nedávajte. Lievito madre nemá rado zimu a nevykysne.
  2. Keď máme rozkvas hotový, pripravíme si cesto. Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručnou metličkou poriadne zamiešame, aby sa zapracovala a prevzdušníme. Z rozkvasu si nezabudnite odložiť 1 čl bokom na ďalší. Kĺudne aj ten z dna pohára vyškrabkajte, ktorý vám tam zostane prilepený. Pridáme rozkvas, med, masť, vodu a necháme robotom 10 minút vypracovať nelepivé cesto. Ak sa cesto bude lepiť, prisypeme trošku múky. Ak bude moc hutné, pridáme trochu vody. Musí byť jemné a poddajné ako plastelína. Vypracované cesto ešte trochu premiesime rukami poprekladáme zo strán do stredu a dáme späť do misky. Na misku dáme kúpaciu čiapku a ešte igelitový sáčok, aby sa dobre sparilo a pekne nakyslo. Nádobu umiestnime na parapet okna, na slnko, alebo nad radiátor, alebo niekde kde je teplo nakysnúť 2 hodiny. Teplo mu prospieva, bude ako pavučinka.
  3. Rozkvas, ktorý sme si odložili bokom prikŕmime rovnakým spôsobom ako v postupe 1. Necháme na linke vzísť kvások 6-8 hodín. Následne ho dobre uzavrieme a vložíme do chladničky. Vydrží tam takto aj 2 týždne.
  4. Keď nám cesto strojnásobilo objem, zoškriabeme ho z misky v ktorej kyslo na podložku. Z cesta postupne ukrajujeme kúsky, ktoré dávame na váhu. Jeden kúsok by mal mať 80-82 gramov. Ak sa vám nepodarí na prvýkrát ukrojiť presne táto gramáž, kľudne z pôvodného cesta ešte kúsok dohoďte, prípadne odrežte z neho, ak je veľa. Takto nám vyjde 10 kúskov. Každý kúsok ručne zapracujeme do guličky. Z bokov prekladáme cesto do stredu. Bude vám doslova pukať pod prstami. Vypracované bochníčky dávame na dobre pomúčenú dosku/podložku s rozostupmi vedľa seba. Keď už máme vypracované všetky, prikryjeme ich hlbokým plechom a necháme 30-60 minút ešte nakysnúť. Hlboký plech zaručí, že nebudú zdeformované a krásne nakysnú do výšky. Ak sa ponáhľate, môžete tento krok kysnutia vynechať a stáčať rovno rožky.
    Keď nám cesto strojnásobilo objem, zoškriabeme ho z misky v ktorej kyslo na podložku. Z cesta postupne ukrajujeme kúsky, ktoré dávame na váhu. Jeden kúsok by mal mať 80-82 gramov. Ak sa vám nepodarí na prvýkrát ukrojiť presne táto gramáž, kľudne z pôvodného cesta ešte kúsok dohoďte, prípadne odrežte z neho, ak je veľa. Takto nám vyjde 10 kúskov. Každý kúsok ručne zapracujeme do guličky. Z bokov prekladáme cesto do stredu. Bude vám doslova pukať pod prstami. Vypracované bochníčky dávame na dobre pomúčenú dosku/podložku s rozostupmi vedľa seba. Keď už máme vypracované všetky, prikryjeme ich hlbokým plechom a necháme 30-60 minút ešte nakysnúť. Hlboký plech zaručí, že nebudú zdeformované a krásne nakysnú do výšky. Ak sa ponáhľate, môžete tento krok kysnutia vynechať a stáčať rovno rožky.
  5. Z nakysnutých guličiek po jednom s valčekom vyvaľkáme trojuholník, širšou stranou dole a užšou hore. Dolná strana má 19 cm na dĺžku a výška trojuholníka je 18 cm - pre predstavu. Trojuholník od spodu rolujeme až po vrch. Podložku nie je potrebné posypávať múkou, pekne sa budú dať rolovať. Keď sa budú trochu lepiť, nevadí to. Zrolovaný rohlík prenesieme spojom nadol, na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme medzi nimi rozostupy, ešte poriadne nakysnú. Na jednu stranu plechu 5, na druhú 5. Takto si vyvaľkáme a stočíme všetkých 10 rohlíkov. Poriadne ich postriekame vodou, prikryjeme hlbokým plechom a necháme ešte 1,5 hodiny nakysnúť. Musia strojnásobiť objem.
    Z nakysnutých guličiek po jednom s valčekom vyvaľkáme trojuholník, širšou stranou dole a užšou hore. Dolná strana má 19 cm na dĺžku a výška trojuholníka je 18 cm - pre predstavu. Trojuholník od spodu rolujeme až po vrch. Podložku nie je potrebné posypávať múkou, pekne sa budú dať rolovať. Keď sa budú trochu lepiť, nevadí to. Zrolovaný rohlík prenesieme spojom nadol, na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme medzi nimi rozostupy, ešte poriadne nakysnú. Na jednu stranu plechu 5, na druhú 5. Takto si vyvaľkáme a stočíme všetkých 10 rohlíkov. Poriadne ich postriekame vodou, prikryjeme hlbokým plechom a necháme ešte 1,5 hodiny nakysnúť. Musia strojnásobiť objem.
  6. Rúru si rozhorúčime na 230 stupňov, horný a dolný ohrev. Trvá to približne 20 minút, cez tento čas nám ešte rohlíky pekne nakysnú. Ak máte slabšiu rúru, môžete použiť aj ventilátor. Rohlíky ešte raz postriekame vodou a môžete ich aj posypať obľúbenými semienkami, alebo soľou. Dáme ich piecť na 7 minút do stredu rúry alebo o jednu priečku nižšie ako je stred. Po tomto čase rúru otvoríme a necháme minútku vyvetrať. Rohlíky opäť postriekame vodou, znížime teplotu na 200 stupňov a necháme ešte 5 minút dopiecť. Keď ich budete prvýkrát piecť, pre istotu ich pozerajte skôr, aby náhodou neprihoreli.
    Rúru si rozhorúčime na 230 stupňov, horný a dolný ohrev. Trvá to približne 20 minút, cez tento čas nám ešte rohlíky pekne nakysnú. Ak máte slabšiu rúru, môžete použiť aj ventilátor. Rohlíky ešte raz postriekame vodou a môžete ich aj posypať obľúbenými semienkami, alebo soľou. Dáme ich piecť na 7 minút do stredu rúry alebo o jednu priečku nižšie ako je stred. Po tomto čase rúru otvoríme a necháme minútku vyvetrať. Rohlíky opäť postriekame vodou, znížime teplotu na 200 stupňov a necháme ešte 5 minút dopiecť. Keď ich budete prvýkrát piecť, pre istotu ich pozerajte skôr, aby náhodou neprihoreli.
  7. Upečené rohlíky preložíme na mriežku, a necháme ich aspoň pol hodinku vychladnúť.
    Upečené rohlíky preložíme na mriežku, a necháme ich aspoň pol hodinku vychladnúť.
  8. Ak si chceme robotu uľahčiť a urýchliť, môžeme z nich spraviť aj žemličky - burgre. Po prvom vykysnutí cesta ich len poprekladáme do okrúhlych žemličiek a necháme prikryté 1,5 hodiny vykysnúť. Potom rozhorúčime rúru a upečieme.
    Ak si chceme robotu uľahčiť a urýchliť, môžeme z nich spraviť aj žemličky - burgre. Po prvom vykysnutí cesta ich len poprekladáme do okrúhlych žemličiek a necháme prikryté 1,5 hodiny vykysnúť. Potom rozhorúčime rúru a upečieme.
  9. Recept na tieto rožky z droždia, nájdete tu v linku. Môžete použiť aj sušené, doba kysnutia sa zvýši dvojnásobne. biele špaldové rožky
Poznámka k receptu

TIP: Ak nemáte špaldovú múku, môžete použiť aj pšeničnú múku celkom cca 430 gramov, závisí od savosti múky. Cesto musí byť ako plastelína a nemalo by lepiť.  V letných mesiacoch sa doba kysnutia môže skrátiť, závisí to vždy od teploty v miestnosti. Ak zamiesite na cesto, môžete ho dať nakysnúť aj na noc, nie však do chladničky, ale do chladnejšej špajze. Ak máte v chladničke režim a priehradku, len nejakého slabšieho chladenia, môžete to skúsiť tam. V oboch prípadoch, ho ale predtým ešte nechajte aspoň hodinu "naštartovať" na linke, aby trochu podkyslo. Kysnúť môže v tomto prípade aj 10 a viac hodín. Rožteky sú výborné aj na druhý deň, stačí ak ich prekrojíte a položíte na vrchnú mriežku hriankovača a z oboch strán necháte jemne schrumkavieť.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Tinkina talianska pizza

ako z pravej talianskej pizzerie Tinkina talianska pizza Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu …

11 komentárov

  1. skvelé, praktické recepty

  2. Helena Jančíková

    Moc děkuji za recept, první, co se opravdu povedly a jsou jako z obchodu. A přitom kvaskove, mám radost ?

  3. Tinka, na tieto rožky musí byť kvások LM, alebo môže byť aj ražný?

  4. Nadežda Končárová

    Tinka, úžasné rožky. Tlieskam. Chrumkavé, a striedka mäkkučká. No proste jedna báseň 👌❤

  5. Dobrý deň, prosím ako zistim že je rozkvas dobre nakvaseny?skúsila som urobiť rozkvas na rožky z LM ale už kvasi vyše 10 hodín a vyzerá skoro tak ako keď som ho založila. Mal by zväčšiť svoj objem ? Ďakujem pekne.

  6. Tinuš,dnes som pochopila význam tvojho siprovéjo valčeka 🙂 Máš tip kde by sa dal kúpiť? Vďaka.Tešíme sa ba rožteky

  7. Idem Vyskúšať 😊 kvaskujem už niekoľko rokov a jediný poznatok by som určite zmenila med nepatrí do takýchto rcp. ak ide o podporu kvasku, medu pečenie škodí a v kvaskovani to nemá ani význam. určite treba vyskúšať slad alebo sladenka, top je ryžový slad. podporuje kvasenie cesta. som zvedavá na výsledok 😍 počúvam len chvály. ja mám všetky knihy od tinky a veľmi rada varím podľa nich, veľa ma naučili, ale v kvaskovani sa zatiaľ inšpiruje inde.

  8. Tinka keď nemám bravcovu masť keďže žijem v Holandsku čím ju nahradim?Pizzu som robila podľa Vás už dva krát a bola famózna.Dakujem za odpoved.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.