Domov / Recept / Pečená cvikla s balsamico redukciou a šťuchané zemiaky

Pečená cvikla s balsamico redukciou a šťuchané zemiaky

jednoduchá, chutná, zdravá a sýta kuchyňa

Pečená cvikla s balsamico redukciou a šťuchané zemiaky
Pečená cvikla s balsamico redukciou a šťuchané zemiaky
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 4.5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Zeleninku mám veľmi rada a pripravujem ju doma naozaj denne. Najviac sa teším, ak dokážem zo zeleninového jedla vykúzliť symfonický orchester chutí. Aj teraz sa mi to podarilo a to sa priznám, že k cvikle som si hľadala naozaj cestu. Pečením cvikla krásne skaramelizuje aj spolu s balsamicom vytvorí vynikajúcu redukciu. Šťuchané zemiačky som robila často s cibuľkou, ale s pórikom sú také jemnejšie, vyskúšajte. A ten mrkvovo zelerový šalát si isto spravte, moja nová závislosť. Nech vám chutí moji 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 20 min
Doba varenia
45 min
Množstvo Príprava
2 porcie 20 min
Doba varenia
45 min
Pečená cvikla s balsamico redukciou a šťuchané zemiaky
Pečená cvikla s balsamico redukciou a šťuchané zemiaky
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 4.5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Zeleninku mám veľmi rada a pripravujem ju doma naozaj denne. Najviac sa teším, ak dokážem zo zeleninového jedla vykúzliť symfonický orchester chutí. Aj teraz sa mi to podarilo a to sa priznám, že k cvikle som si hľadala naozaj cestu. Pečením cvikla krásne skaramelizuje aj spolu s balsamicom vytvorí vynikajúcu redukciu. Šťuchané zemiačky som robila často s cibuľkou, ale s pórikom sú také jemnejšie, vyskúšajte. A ten mrkvovo zelerový šalát si isto spravte, moja nová závislosť. Nech vám chutí moji 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 20 min
Doba varenia
45 min
Množstvo Príprava
2 porcie 20 min
Doba varenia
45 min
Postup prípravy
  1. Rúru si rozhorúčime na 200 stupňov a zapekaciu misku si vymažeme maslom.
  2. Cviklu aj cibuľu si ošúpeme, nakrájame na kúsky a dáme do misky. Pridáme rascu, 1 PL balsamica, 1 čl med, soľ, olivový olej a zamiešame. Vysypeme do zapekacej misky, podlejeme deci vody a dáme piecť do rúry na 45 minút. Každých 15 min premiešame. Ak by sa voda vyparila, dolejeme.
  3. Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na malé kúsky, zalejeme vriacou vodou a uvaríme domäkka cca 10-12 min.
  4. Pórik si rozkrojíme dokríža a nakrájame na tenké kolieska. Do panvice si dáme trochu olivového oleja, pridámé pór a minútku na veľkom ohni sprudka orestujeme. Pridáme mletú červenú papriku, vypneme, osolíme, vhodíme maslo a necháme rozpustiť na póriku. Hotové zemiaky pučítkom zľahka popučíme, pridáme pórik a zamiešame. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
  5. Mrkvu a zeler si ošúpeme a nastrúhame nahrubo, pridáme olivový olej, soľ, vodu citrónovú šťavu a med na dochutenie.
  6. Upečenú cviklu vyberieme, vhodíme kus masla, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, zamiešame a prípadne ešte dochutíme soľou.
Poznámka k receptu

TIP: K cvikle môžete dať upiecť aj mrkvu, či zeler.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Tekvicové krémové rizoto

V špajzi sa na mňa usmievala ešte posledná tekvica z jesene. Tekvice sú skvelé v tom, že aj dva mesiace vydržia v chladnejšej špajzi bez zmeny. Tak si vravím, že niet lepšej príležítosti na otvorenie kvalitného vínka. Výborné krémové rizoto ako zo slnečného talianska s farebných zimným módom. Jednoduché jedlo, ktoré prekvapí lahodnou krémovou chuťou s dozvukom vyzretého parmezánu a rozvinutým buketom lahodného vínka. Navyše, jedlo to výborných zdrojom rastlinnej bielkoviny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.