jednoduchá, chutná, zdravá a sýta kuchyňa
Zeleninku mám veľmi rada a pripravujem ju doma naozaj denne. Najviac sa teším, ak dokážem zo zeleninového jedla vykúzliť symfonický orchester chutí. Aj teraz sa mi to podarilo a to sa priznám, že k cvikle som si hľadala naozaj cestu. Pečením cvikla krásne skaramelizuje aj spolu s balsamicom vytvorí vynikajúcu redukciu. Šťuchané zemiačky som robila často s cibuľkou, ale s pórikom sú také jemnejšie, vyskúšajte. A ten mrkvovo zelerový šalát si isto spravte, moja nová závislosť. Nech vám chutí moji 🙂
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 20 min |
Doba varenia |
45 min |
|
|
Zeleninku mám veľmi rada a pripravujem ju doma naozaj denne. Najviac sa teším, ak dokážem zo zeleninového jedla vykúzliť symfonický orchester chutí. Aj teraz sa mi to podarilo a to sa priznám, že k cvikle som si hľadala naozaj cestu. Pečením cvikla krásne skaramelizuje aj spolu s balsamicom vytvorí vynikajúcu redukciu. Šťuchané zemiačky som robila často s cibuľkou, ale s pórikom sú také jemnejšie, vyskúšajte. A ten mrkvovo zelerový šalát si isto spravte, moja nová závislosť. Nech vám chutí moji 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 3 ks väčšia čerstvá cvikla
- 1 ks červená cibuľa
- 5 ks zemiaky
- 1/2 ks pórik
- 2 ks mrkva
- 1/4 ks koreňový zeler
- na dochutenie: olivový olej, mletá červená paprika, maslo, balsamico ocot, med, soľ, citrón, čerstvé bylinky, rasca, muškátový oriešok,
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Rúru si rozhorúčime na 200 stupňov a zapekaciu misku si vymažeme maslom.
- Cviklu aj cibuľu si ošúpeme, nakrájame na kúsky a dáme do misky. Pridáme rascu, 1 PL balsamica, 1 čl med, soľ, olivový olej a zamiešame. Vysypeme do zapekacej misky, podlejeme deci vody a dáme piecť do rúry na 45 minút. Každých 15 min premiešame. Ak by sa voda vyparila, dolejeme.
- Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na malé kúsky, zalejeme vriacou vodou a uvaríme domäkka cca 10-12 min.
- Pórik si rozkrojíme dokríža a nakrájame na tenké kolieska. Do panvice si dáme trochu olivového oleja, pridámé pór a minútku na veľkom ohni sprudka orestujeme. Pridáme mletú červenú papriku, vypneme, osolíme, vhodíme maslo a necháme rozpustiť na póriku. Hotové zemiaky pučítkom zľahka popučíme, pridáme pórik a zamiešame. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
- Mrkvu a zeler si ošúpeme a nastrúhame nahrubo, pridáme olivový olej, soľ, vodu citrónovú šťavu a med na dochutenie.
- Upečenú cviklu vyberieme, vhodíme kus masla, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, zamiešame a prípadne ešte dochutíme soľou.
Poznámka k receptu
TIP: K cvikle môžete dať upiecť aj mrkvu, či zeler.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinka, musim Vam napisat, skvely napad! Moja 2-rocna vylizala tanier a potom sa pustila aj do mojej porcie 🙂 Mala som doma sice varenu cviklu, tak som to len tak rychlo „zohriala“ na panvici, ale chuti to neublizilo. Dakujem za inspiraciu 🙂
Dobrý deň,
úvodom chcem zdôrazniť, že Vaše recepty sú skvelé a rada ich varím. Mám aj všetky Vaše knižky. Práve som si chcela vyhľadať na vašej stránke nejaké recepty napr. na Cviklu, Brokolicu… a zistila som, že Váš vyhľadávač tak vôbec nefunguje. Ak zadám do hľadania „cvikla“, tak mi dá výsledok hľadania „žiadne výsledky“. Pritom viem minimálne o dvoch receptoch, ktoré obsahujú cviklu. Vedeli by ste prosím zaviesť vyhľadávanie receptov podľa základných surovín, ktoré recept obsahuje?