Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
púpava lekárska
Púpavu ideálne zbierať po daždi (deň, dva) keď je čistá a v čase od 12-14 h vtedy je najviac otvorená a má najviac živín v sebe. Púpavu zbierame ideálne z čistého prostredia, aby sme ju nemuseli umývať a nestratili tým cenný peľ.
Púpavový sirup
Vynikajúca, zdravá a prírodna alternatíva umelých kupovaných sirupov :*
Recept tu : púpavový sirup
Púpavový medík
Výborný liek našich starých mám proti kašlu, do čaju aj na chlieb.
Recept tu : púpavový med
Fermentovaný skorocelovo – púpavový sirup
Sirup, ktorý sa nevarí, prekvasený, veľmi dobrý a účinný v chorobe proti kašlu. Pripravuje sa rovnako ako smrečky, naložením do cukru alebo medu
Recept tu : fermentovaný skorocelovo-púpavový sirup
Púpavový olej
Domáci púpavový olej je výborný na vnútorné aj vonkajšie použitie. Tento olej je doslova terapeutický, výborný na regeneráciu pokožky a svalov a problémy s kĺbami. Tým, že je zastudena macerovaný olej z neho vytiahne všetky potrebné živiny.
Recept tu : púpavový olej