Recept v z novej knižočky 3. V takomto sychravom počasí najlepšie zahreje teplé do bruška. Chuť je naozaj vynikajúca, spojenie šošovice a rôznych farieb paprík pridajú polievke nezameniteľnú chuť. Navyše strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín a preto aj naše babky, keď nemali po ruke mäso, siahli po fazuli alebo šošovici. Polievka je sýtejšia, stačí pridať kúsok chlebíka, alebo spraviť chlebové placky a z polievky sa stane zaraz hlavné jedlo. Ak ste aj vy polievkoví, tak v tejto knižočke ich nájdete veľa preveľa.
Recept v z novej knižočky 3. V takomto sychravom počasí najlepšie zahreje teplé do bruška. Chuť je naozaj vynikajúca, spojenie šošovice a rôznych farieb paprík pridajú polievke nezameniteľnú chuť. Navyše strukoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín a preto aj naše babky, keď nemali po ruke mäso, siahli po fazuli alebo šošovici. Polievka je sýtejšia, stačí pridať kúsok chlebíka, alebo spraviť chlebové placky a z polievky sa stane zaraz hlavné jedlo. Ak ste aj vy polievkoví, tak v tejto knižočke ich nájdete veľa preveľa.
Do rýchlovarnej kanvice si dáme zovrieť 2 litre vody.
Cibuľu, papriky aj mrkvu nakrájame na drobno. Šošovicu a pšeno omyjeme pod vodou.
Do hrnca pridáme olivový olej alebo bravčovú masť a postupne pridávame cibuľu, papriky a mrkvu. Každú z nich po pridaní do hrnca necháme cca 2 minútky restovať.
Pridáme soľ, korenie, kurkumu, čili, drvenú rascu a mletú červenú papriku. Pridáme šošovicu s pšenom, pretlak a bobkový list, dolejeme vodou, zamiešame a varíme cca 20 minút. Chutnáme, či je zelenina už mäkká.
Vyberieme bobkový list, vhodíme kus masla a zľahka rozmixujeme. Nie úplne, len tak trošku, aby sa „rozbila“ šošovica. Prípadne môžete aj 2 žufanky nabrať bokom, rozmixovať dohladka a pridať naspäť k polievke. Dochutíme čerstvou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou, dosolíme, prípadne ešte rozriedime vodou a zakvapkáme poriadne citrónovou šťavou.
Poznámka k receptu
TIP: Ak máte radi pikantnejšie a orientálne chute, do polievky sa chuťovo hodí aj kari alebo harisa korenie. Na začiatok môžete prelisovať aj kúsok cesnaku, alebo nastrúhať najemno čerstvý zázvor. Namiesto paradajkového pretlaku môžete v sezóne použiť aj čerstvé rajčiny, ktoré trochu povaríte, stiahnete z kože a prepasírujete cez hustejšie sitko. Pre ešte sýtejšiu chuť môžete do polievky nakrájať jeden zemiak.
Za recept ďakujem Lucke Valkovičovej a jej milej rodinke, ktorá nás ňou pohostila.
Inšpirácia receptu: bajecnavareska.sk
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Tinka, ďakujem za výborný recept na polievočku. Pochutila som si nielen ja, ale celá rodina, určite ju budem variť častejšie. A ako druhý chod som varila gulášik tiež podľa Tvojho receptu, aj ten chutil výborne.
Tinka aj ja dakujem krasne za skvelu inspiraciu, vynikajuca polievocka. Akurat som ju dojedla 😀 Namiesto paprik som dala petrzlen a pridala som aj krupky aj zemiak. Vynikajuca naozaj ! Milujeme Vase polievocky a celkovo recepty 😉
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Tinka, ďakujem za výborný recept na polievočku. Pochutila som si nielen ja, ale celá rodina, určite ju budem variť častejšie. A ako druhý chod som varila gulášik tiež podľa Tvojho receptu, aj ten chutil výborne.
Zdravím. Ja som dala aj trochu hokaida…
Tinka aj ja dakujem krasne za skvelu inspiraciu, vynikajuca polievocka. Akurat som ju dojedla 😀 Namiesto paprik som dala petrzlen a pridala som aj krupky aj zemiak. Vynikajuca naozaj ! Milujeme Vase polievocky a celkovo recepty 😉