Domov / Recept / Tekvicovo – kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom

Tekvicovo – kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom

Začiatok leta bez smotanovej tekvicovej omáčky, ktorá zaváňa a chrumká kôprom, si neviem ani predstaviť. 🙂

Tekvicovo - kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom
Print Recipe
Kôpor poznáme najmä ako výrazný dochucovač - nakladač zeleniny. 😀 Využívame ho najmä pri jedlách z jedného hrnca, omáčok, polievok, rôznych slaných koláčov quiche (kišov), chlebov špeciálne ražných, ale aj do dipov, či smotanových dressingov a šalátov. Výborne podčiarkne chuť napríklad aj takému údenému lososovi. Ale dosť bolo slov, poďme si ho uvariť. 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
10 min
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
10 min
Tekvicovo - kôprová omáčka s rozmarínovými zemiakmi a pošírovaným vajíčkom
Print Recipe
Kôpor poznáme najmä ako výrazný dochucovač - nakladač zeleniny. 😀 Využívame ho najmä pri jedlách z jedného hrnca, omáčok, polievok, rôznych slaných koláčov quiche (kišov), chlebov špeciálne ražných, ale aj do dipov, či smotanových dressingov a šalátov. Výborne podčiarkne chuť napríklad aj takému údenému lososovi. Ale dosť bolo slov, poďme si ho uvariť. 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
10 min
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
10 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Najprv si nakrájame omyté zemiaky aj so šupkou na tretinky a posypeme rozmarínom, tymiánom a soľou. Pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a dáme v pekáči piecť do trúby na 180 stupňov cca 20-30 minút do zlatista.
  2. Na masle si speníme nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak dosklovita. Ak máte korenie tymián, pridajte, výborne podčiarkne chuť. Pridáme najemno nastrúhanú tekvicu, posekaný kôpor a zamiešame. 2-3 minútky miešame.
  3. V troche smotany si rozhabarkujeme asi 1 - 2 PL špaldovej múky na zahustenie omáčky. Vylejeme do omáčky, prilejeme zvyšok smotany a miešame, pokým nezhustne. Ak je moc hustá, rozriedime vodou. Dochutíme soľou, octom, troškou cukru. Ak ju chcete mať úplne hladkú, kľudne na záver mierne rozmixujte ponorným mixérom.
  4. Pripraviť pošírované vajce nie je žiadna veda. Najprv som sa toho bála, ale je to jednoduchšie, ako to vyzerá. Vajíčko si rozbijeme do misky. Dáme variť vodu. Keď už začnú ísť bublinky, ale ešte nevrie, pridáme poldeci octu. Opäť si počkáme na bublinky. Ak sa objavia, dáme hrniec bokom, spravíme polievkovou lyžicou v strede vír a rýchlo tam prelejeme vajíčko z misky. Začne sa nám obaľovať bielkom. Ak vír ustal, veľmi veľmi jemne po okrajoch ešte vodu trošku rozvírime. Hrniec dáme naspäť na sporák a varíme na malom ohni 3 minúty. Vajíčko vyberieme a servírujeme. Každé vajíčko varíme zvlášť.
Poznámka k receptu

TIP: Zahustenie múkou sa dá vynechať v prípade, keď hotovú omáčku rozmixujete dohladka ponorným mixérom. Alebo môžete múku nahradiť aj škrobom. Namiesto pečených zemiakov si môžete zemiaky alebo batáty uvariť a pošírované vajíčko nahradiť volským okom.

Zdieľaj tento recept so svojimi známymi a podpor tým moju stránku.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Šošovicovo-pšenové guľky v paradajkovej omáčke a zemiaky “festival”

aj vege jedlo môže chutiť 🙂 Šošovicovo-pšenové guľky v paradajkovej omáčke a zemiaky "festival" Print …

2 komentáre

  1. Tinka, mohla by sa pouxit namiest tekvice cuketa? Alebo je cuketa prilis vodova a “nezahustí” dostatocne?

  2. Vyborne. Dnes k obedu..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *