ako dokonalo napiecť na vianočný stôl 🙂
Vianoce je môj najobľúbenejší čas v roku. Okrem toho, že máme k sebe bližšie, je to čas pečenia dobrôt od výmyslu sveta. Preto som vám spísala Vianočné desatoro - pár dobrých tipov a mojich osobných vychytávok, aby boli koláčiky dokonalé. Nezabudnite si pustiť aj vianočné pesničky, na radiatory poukladať šupky z pomarančov či mandarínok a nebojte sa zapojiť aj celú rodinu. Veľa sa smejte, užívajte si tie spoločné okamihy a ideálne sa vyhnite všetkým margarínom, rafinovaným olejom, bielemu cukru, farbených posypov a kandinzovanému ovociu 😀 Najmä, nech vám chutí :*
Vianoce je môj najobľúbenejší čas v roku. Okrem toho, že máme k sebe bližšie, je to čas pečenia dobrôt od výmyslu sveta. Preto som vám spísala Vianočné desatoro - pár dobrých tipov a mojich osobných vychytávok, aby boli koláčiky dokonalé. Nezabudnite si pustiť aj vianočné pesničky, na radiatory poukladať šupky z pomarančov či mandarínok a nebojte sa zapojiť aj celú rodinu. Veľa sa smejte, užívajte si tie spoločné okamihy a ideálne sa vyhnite všetkým margarínom, rafinovaným olejom, bielemu cukru, farbených posypov a kandinzovanému ovociu 😀 Najmä, nech vám chutí :* |
Postup prípravy
- Suroviny, z ktorých pečiete drobné vianočné pečivo by mali mať vždy izbovú teplotu.
- Do vianočných cukroviniek namiesto vody pridávajte citrónovú šťavu, dodá úžasnú chuť a cesto získa aj dobrú elasticitu.
- Trstinový cukor, madle, orechy, kokos alebo mak melte na múčku vždy spolu s trochou múky. Zmes sa nebude lepiť, bude mať krásnu konzistenciu a pomelie sa vám úplne na prach. Môžete pridať aj pár malých kúskov stvrdnutých vanilkových luskov. Pečivo získa krásnu arómu.
- Veľakrát k dokonalej elasticite cesta ak sa drobí, stačí len pridať trochu masla, vody, alebo citrónovej šťavy alebo naopak ak sa moc lepí, pridať trochu múky. Keďže každá značka múky saje tekutiny inak.
- Predtým, ako dávate cesto na linecké či medovníky do chladničky, netlapkajte do vysokého bochníka, ale roztlačte na hrubšiu placku. Rýchlejšie sa vám ochladne a lepšie sa s ním bude potom pracovať - ľahšie vaľkať. Tieto cestá na drobné pečivo vám vydržia zarobené v chladničke aj týždeň. Medovníkové mi raz vydržalo dva a nič sa mu nestalo 🙂
- Výborne sa vám bude cesto vaľkať, keď zospodu dáte papier na pečenie, na vrch cesta potravinovú fóliu a vyvaľkáte cez to.
- Ak sa vám cesto pri vykrajovaní veľmi lepí, zakaždým si formičkou hrabnite do vysypanej múky a oklepte.
- Pečte vždy rovnaké tvary cukroviniek, aby jedny neboli zhorené a druhé nedopečené.
- Vychladnuté medovníčky aj drobné pečivo uskladňujte v uzatvárateľnej nádobe, na spodok dajte servítku a v ďalšej servítke pridajte kúsok prekrojeného jabĺčka.
- Vyrobte si úžasný, domáci vanilkový cukor alebo vanikovú esenciu. Vanilkové lusky, ktoré už vydlabete a použijete do pečenia nevyhadzujte. Do skleneného pohára si nasypte trstinový cukor, vložte použité prekrojené lusky a zavrite víčkom. Necháme prevoňať 1-2 týždne. Takto podobne si urobíme aj esenciu. Namiesto do cukru, namočíme lusky do vodky, alebo rumu :* Ideálne 5-10 ks luskov na 500 gramov/mililitrov.
Poznámka k receptu
zdroj obrázka : http://paper4pc.com/
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Ahoj Tinka, prosím ťa ako melieš trstinový sukor na múčku? V Mlynčeku na kávu? Alebo máš na to inú fintu? Ďakujem
To by aj mňa zaujímalo
Hej, Tinka ho melie v elektrickom kavovkm mlynceku. Spominala to na fb 😉 Ja meliem tak isto. Meliem v nom aj mak, ovsene vlocky…vsetko co treba rozsekat trosku. K maku rovno pridavam aj trstinovy cukor. Nezlepi sa potom. Mam lacny mlyncek z kauflandu a uplne mi postacuje.