Ako zavárať ovocie bez cukru či zarobenej vody? jednoducho 🙂 So soľou a len vo vlastnej šťave. Ak ste toto ešte neskúšali, je najvyšší čas, kompóty chutia neskutočne <3 Soľ je výborným konzervantom a dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor a kompóty zostanú prirodzene sladké s intenzívnou chuťou vlastnej šťavy. Za tak veľa vďačím mojej maminke a jej zdravým receptom <3. Minulý rok sme takto skúsili zavárať prvýkrát a veru inak už nebudeme :)
Doba varenia |
15 min |
|
Ako zavárať ovocie bez cukru či zarobenej vody? jednoducho 🙂 So soľou a len vo vlastnej šťave. Ak ste toto ešte neskúšali, je najvyšší čas, kompóty chutia neskutočne <3 Soľ je výborným konzervantom a dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor a kompóty zostanú prirodzene sladké s intenzívnou chuťou vlastnej šťavy. Za tak veľa vďačím mojej maminke a jej zdravým receptom <3. Minulý rok sme takto skúsili zavárať prvýkrát a veru inak už nebudeme :)
|
Postup prípravy
- Zavárať môžete ľubovoľné ovocie. My sme zatiaľ skúšali jahody, hrušky, slivky, čerešne, višne, jablká a hrušky. Nám najviac chutí kompót podľa 1. spôsobu zavárania vo vlastnej šťave. Sladučký, vynikajúci <3
- 1. Spôsob zavárania BEZ CUKRU A VODY. Najprv si umyte poriadne poháre. Ideálne v umývačke riadu, máte to najrýchlejšie. Viečka na poháre použité alebo nové pred zavíčkovaním vyvarte 5min. vo vriacej vode a poutierajte čistou utierkou, aby bola zaručená sterilita, kedže nálev neobsahuje škodlivý chemický konzervant. Naozaj dbajte na hygienu, poháre aj víčka poriadne umyte a osušte, neolizujte prstom kraje pohárov a taktiež ovocie používajte len v 100% stave bez náznaku hniloby. Ovocie si umyte a dajte v celosti. Sslivky rozkrojiť napoly a vybrať kôstku, čerešne a višne vcelku len odkôstkované, jablká a hrušky nakrájať na menšie.
- Ovocie len natlačíte do pohárov až povrch, najviac ako sa vám dá. Bez pridanej vody. Ovocie pustí vlastnú šťavu. Pritlačte vyvarením viečkom a sterilizujte v kuchte s vodou 5-10 min (prip. v hrnci 10 min)ked začne pískať tlakový hrniec. A to je bez soli a bez vody. Pustí si svoju šťavu ovocie. Ale takýto spôsob zavárania nám prinesie konečný efekt nie klasické úhľadné kúsky kompotu, ale trošku zmäknuté a zdeformované, ale chutné a nie rozvarené. Takýto kompot je sladký, akoby v ňom bol cukor, lebo pusti šťavu. Niekto sterilizuje aj v rúre, alebo v umývačke riadu, to som ešte neskúšala. POZOR na Jahody veľmi zmäknú počas sterilizácie a vybehnú do hornej polovice pohára, preto ich treba poriadne natlačiť a opatrne sterilizovať pri teplote okolo 80st.C. V kuchte nie sú vhodné na sterilizaciu. Rozvarili by sa. Vysterilizované kompóty prevrátite hore dnom, prikryjete poriadne aj dvomi kuchynskými utierkami a necháte úplne vychladnúť. Skladujete v špajzi, vydržia a nepokazia sa 🙂 Upozorňujem, že ak ste zvyknutí zavárať kompót 1:1, že koľko kg ovocia, tolko kg cukru, toto bude pre vás trochu skok. Ale ak sladíte s mierou a rozumne, budete milo prekvapení prirodzenou chuťou. Ak chcete, môžete pridať do pohárov aj štipku soli. Ale len štipku! Vyberie z ovocia ešte viac sladu.
- 2. spôsob zavárania je SO SOĽOU A VODOU. Tu s vodou je postup rovnaký, ale ovocie sa nenatálča až tak po vrch, ako v 1.prípade len tak jemne pokladie centimeter pod vrch a pridá sa štipka soli. Takýto kompót je menej sladký ako predchádzajúci, lebo voda riedi šťavu.
- Uzatvorené poháre vložíme do hrnca s vlažnou vodou zaliatou až do 2/3 pohárov a sterilizujeme pri 100stupňoch Celzia. Hrniec s vodou a vloženými pohármi zahrievame na sporáku, až kým nám nezačne v hrnci vrieť voda. Necháme vrieť 1-2min. a ihned vyberáme, aby nám ovocie v pohári moc nezmäklo. Ked potrasieme pohárom, mali by nám v pohári zospodu ísť hore bublinky. Vtedy je vo vnútri pohára správna teplota okolo 80stupňov Celzia. Otočíme poháre hore dnom a zakryjeme utierkou. Necháme vychladnúť. Ak by nálev z pohára vytekal treba pohár pritiahnúť, alebo vrátiť ešte do vody na krátky čas a potom vybrať.
- Kompót ochutnajte až po min 30 dňoch, toľko trvá prirodzený proces, pokým soľ vytiahne slad z ovocia.
Poznámka k receptu
Obrázok ilustračný, zdroj : http://hetheruhealing.org/wp-content/uploads/Strawberries-And-Cherries-Imges.jpg
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
je to super , ja už 2 roky tak zaváram
.
If you’re looking to buy these arclties make it way easier.
Kolko je to,ta štipka soli prosim vas pekne?
Rada by som sa opýtala na to zavaranie s vodou.Ovocie poukladat 1 cm pod vrch,dat stipku soli a zaliať vodou až po vrch?
Chcela by som sa spytat,ked visne alebo ceresne neodkostkujem a ne ham cele a zavarim podla 1sposobu?
To by aj mě zaujímalo, prosím!
Ovocie vôbec nepustilo ani štipku stavy ?
Ani mne ? čo tie Vaše kompóty, nepokazili sa?
Ja takto bez vody a cukru zavaram uz 6.rok ,vyskusala som sivky ringloty-vsetko odkostkovane a vydrzalo mi aj 2 roky,na povrchu ovocia bol trochu biely scukrovately povlak z vlastnej stavy ,nieje to na zavadu ,vysskusala so aj ceresne visne rebarboru,dnes skusam po prvy krat hrusky.So diabetik a taktom i to vyhovuje ,je to vyborny sposob steriizacie.ster. 5 az 10 min.od bodu varu podla tvrdosti ovocia a potom necham vychladnut v hrnci vsetko doteraz ok. ma to aj dobru chut tak do toho….