Zavárané kompóty bez cukru so soľou a vodou aj bez vody
Hodnotienie: 27 Hodnotenie: 3.15 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Ako zavárať ovocie bez cukru či zarobenej vody? jednoducho 🙂 So soľou a len vo vlastnej šťave. Ak ste toto ešte neskúšali, je najvyšší čas, kompóty chutia neskutočne <3 Soľ je výborným konzervantom a dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor a kompóty zostanú prirodzene sladké s intenzívnou chuťou vlastnej šťavy. Za tak veľa vďačím mojej maminke a jej zdravým receptom <3. Minulý rok sme takto skúsili zavárať prvýkrát a veru inak už nebudeme :)
Zavárané kompóty bez cukru so soľou a vodou aj bez vody
Hodnotienie: 27 Hodnotenie: 3.15 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Ako zavárať ovocie bez cukru či zarobenej vody? jednoducho 🙂 So soľou a len vo vlastnej šťave. Ak ste toto ešte neskúšali, je najvyšší čas, kompóty chutia neskutočne <3 Soľ je výborným konzervantom a dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor a kompóty zostanú prirodzene sladké s intenzívnou chuťou vlastnej šťavy. Za tak veľa vďačím mojej maminke a jej zdravým receptom <3. Minulý rok sme takto skúsili zavárať prvýkrát a veru inak už nebudeme :)
Zavárať môžete ľubovoľné ovocie. My sme zatiaľ skúšali jahody, hrušky, slivky, čerešne, višne, jablká a hrušky. Nám najviac chutí kompót podľa 1. spôsobu zavárania vo vlastnej šťave. Sladučký, vynikajúci <3
1. Spôsob zavárania BEZ CUKRU A VODY. Najprv si umyte poriadne poháre. Ideálne v umývačke riadu, máte to najrýchlejšie. Viečka na poháre použité alebo nové pred zavíčkovaním vyvarte 5min. vo vriacej vode a poutierajte čistou utierkou, aby bola zaručená sterilita, kedže nálev neobsahuje škodlivý chemický konzervant. Naozaj dbajte na hygienu, poháre aj víčka poriadne umyte a osušte, neolizujte prstom kraje pohárov a taktiež ovocie používajte len v 100% stave bez náznaku hniloby. Ovocie si umyte a dajte v celosti. Sslivky rozkrojiť napoly a vybrať kôstku, čerešne a višne vcelku len odkôstkované, jablká a hrušky nakrájať na menšie.
Ovocie len natlačíte do pohárov až povrch, najviac ako sa vám dá. Bez pridanej vody. Ovocie pustí vlastnú šťavu. Pritlačte vyvarením viečkom a sterilizujte v kuchte s vodou 5-10 min (prip. v hrnci 10 min)ked začne pískať tlakový hrniec. A to je bez soli a bez vody. Pustí si svoju šťavu ovocie. Ale takýto spôsob zavárania nám prinesie konečný efekt nie klasické úhľadné kúsky kompotu, ale trošku zmäknuté a zdeformované, ale chutné a nie rozvarené. Takýto kompot je sladký, akoby v ňom bol cukor, lebo pusti šťavu. Niekto sterilizuje aj v rúre, alebo v umývačke riadu, to som ešte neskúšala. POZOR na Jahody veľmi zmäknú počas sterilizácie a vybehnú do hornej polovice pohára, preto ich treba poriadne natlačiť a opatrne sterilizovať pri teplote okolo 80st.C. V kuchte nie sú vhodné na sterilizaciu. Rozvarili by sa. Vysterilizované kompóty prevrátite hore dnom, prikryjete poriadne aj dvomi kuchynskými utierkami a necháte úplne vychladnúť. Skladujete v špajzi, vydržia a nepokazia sa 🙂 Upozorňujem, že ak ste zvyknutí zavárať kompót 1:1, že koľko kg ovocia, tolko kg cukru, toto bude pre vás trochu skok. Ale ak sladíte s mierou a rozumne, budete milo prekvapení prirodzenou chuťou. Ak chcete, môžete pridať do pohárov aj štipku soli. Ale len štipku! Vyberie z ovocia ešte viac sladu.
2. spôsob zavárania je SO SOĽOU A VODOU. Tu s vodou je postup rovnaký, ale ovocie sa nenatálča až tak po vrch, ako v 1.prípade len tak jemne pokladie centimeter pod vrch a pridá sa štipka soli. Takýto kompót je menej sladký ako predchádzajúci, lebo voda riedi šťavu.
Uzatvorené poháre vložíme do hrnca s vlažnou vodou zaliatou až do 2/3 pohárov a sterilizujeme pri 100stupňoch Celzia. Hrniec s vodou a vloženými pohármi zahrievame na sporáku, až kým nám nezačne v hrnci vrieť voda. Necháme vrieť 1-2min. a ihned vyberáme, aby nám ovocie v pohári moc nezmäklo. Ked potrasieme pohárom, mali by nám v pohári zospodu ísť hore bublinky. Vtedy je vo vnútri pohára správna teplota okolo 80stupňov Celzia. Otočíme poháre hore dnom a zakryjeme utierkou. Necháme vychladnúť. Ak by nálev z pohára vytekal treba pohár pritiahnúť, alebo vrátiť ešte do vody na krátky čas a potom vybrať.
Kompót ochutnajte až po min 30 dňoch, toľko trvá prirodzený proces, pokým soľ vytiahne slad z ovocia.
Poznámka k receptu
Obrázok ilustračný, zdroj : http://hetheruhealing.org/wp-content/uploads/Strawberries-And-Cherries-Imges.jpg
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Klíčky sú mikrorastlinky, ktoré vyrastú za pár dní z malých semienok. Obsahujú to najlepšie, čo môže v oblasti výživy dať mladá rastlinka zo semienka. Práve preto si nakličujeme semienka najmä v zime a v jarnom období, keď máme nedostatok vitamínov a chceme si posilniť imunitu a detoxikovať organizmus. Počas nakličovania sa v semienkach znásobujú živiny, vláknina, bielkoviny, vitamíny aj minerály. Klíčky obsahujú obrovské množstvo enzýmov, antioxidantov, aminokyselín, vitamínov aj minerálov, a to pri minimálnom množstve kalórií.
Ja takto bez vody a cukru zavaram uz 6.rok ,vyskusala som sivky ringloty-vsetko odkostkovane a vydrzalo mi aj 2 roky,na povrchu ovocia bol trochu biely scukrovately povlak z vlastnej stavy ,nieje to na zavadu ,vysskusala so aj ceresne visne rebarboru,dnes skusam po prvy krat hrusky.So diabetik a taktom i to vyhovuje ,je to vyborny sposob steriizacie.ster. 5 az 10 min.od bodu varu podla tvrdosti ovocia a potom necham vychladnut v hrnci vsetko doteraz ok. ma to aj dobru chut tak do toho….
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
je to super , ja už 2 roky tak zaváram
.
If you’re looking to buy these arclties make it way easier.
Kolko je to,ta štipka soli prosim vas pekne?
Rada by som sa opýtala na to zavaranie s vodou.Ovocie poukladat 1 cm pod vrch,dat stipku soli a zaliať vodou až po vrch?
Chcela by som sa spytat,ked visne alebo ceresne neodkostkujem a ne ham cele a zavarim podla 1sposobu?
To by aj mě zaujímalo, prosím!
Ovocie vôbec nepustilo ani štipku stavy ?
Ani mne ? čo tie Vaše kompóty, nepokazili sa?
Ja takto bez vody a cukru zavaram uz 6.rok ,vyskusala som sivky ringloty-vsetko odkostkovane a vydrzalo mi aj 2 roky,na povrchu ovocia bol trochu biely scukrovately povlak z vlastnej stavy ,nieje to na zavadu ,vysskusala so aj ceresne visne rebarboru,dnes skusam po prvy krat hrusky.So diabetik a taktom i to vyhovuje ,je to vyborny sposob steriizacie.ster. 5 az 10 min.od bodu varu podla tvrdosti ovocia a potom necham vychladnut v hrnci vsetko doteraz ok. ma to aj dobru chut tak do toho….