tip ako zavárať zdravo
Ako sa hovorí máme "uhorkovú sezónu". Pripravtebsi ich doma zdravo, z voňavých surovín, alebo s pokocou kupovaného nakladača, aby neobsahoval napríklad taký benzoan sodný alebo iné éčka. Čo do uhoriek naložiť, aby boli chutné, ako ich sterilizovať, aby zostali chrumkavé a výborné počas celej zimy, to všetko sa dočítate v tomto recepte. Pre mňa je tento recept od mojej mamičky naj, chutia úžasne a sú jemne aromatické 🙂 Verím, že budú chutiť aj vám. Tak výskušajte :* |
- ZEKO nakladač alebo THYMOS nakladač Marco Polo
- uhorky
- mrkva
- cibuľa
- zelerová vňať
- cesnak
- kôpor
- Na nálev:
- 2 litre voda
- 1 ks nálevové vrecúško
- 1 šálka trstinový cukor
- 1/2 Litra ocot
- 2 ks väčšie bobkový list
- 8 ks Čierne korenie celé
- 3 ks nové korenie
- 4 ks klinček
- 3 ks borievka
- Uhorky si poriadne umyjeme a osušíme. Ak máte pichľavejšiu odrodu, tak treba ich vydrhnúť kefkou. Ideálne novou, nie tou, ktorú používate už rok na riad 😀
- Medzitým si umyjeme poháre. Nové alebo použité viečka na poháre pred zavíčkovaním vyvaríme 5min. vo vriacej vode a poutierame čistou utierkou, aby bola zaručená sterilita, kedže nálev neobsahuje škodlivý chemický konzervant.
- Nálev do uhoriek s nakladačom (bez benzoanu sodného), pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií na nálev. Necháme ho zovrieť, chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Uhorky potom zalievame studeným nálevom.
- Na dno 7dl zavarovacieho pohára dáme na kolieska nakrájanú mrkvu , 1 koliesko cibule, 1list zeleru, 1strúčik cesnaku a kôpor (môže byť aj kvet a hrubá časť. Kto koľko chce alebo aj bez kôpru. Kôpor priaznivo pôsobí na trávenie a črevá, preto je vhodný do uhoriek, kedže uhorky sú ťažšie stráviteľné.)
- Potom naložíme do pohára uhorky a zalejeme studeným nálevom. Uzatvorené poháre vložíme do hrnca s vlažnou vodou zaliatou až do 2/3 pohárov a sterilizujeme pri 100stupňoch Celzia. Hrniec s vodou a vloženými pohármi zahrievame na sporáku, až kým nám nezačne v hrnci vrieť voda. Necháme vrieť 1-2min. a ihned vyberáme, aby nám uhorky v pohári nezmäkli. Ked potrasieme pohárom, mali by nám v pohári zospodu ísť hore bublinky. Vtedy je vo vnútri pohára správna teplota okolo 80stupňov Celzia.Otočíme poháre hore dnom a zakryjeme utierkou. Sterilizované poháre vyberieme, otočíme poháre hore dnom a zakryjeme utierkou. Necháme vychladnúť. Ak by nálev z pohára vytekal treba pohár pritiahnúť, alebo vrátiť ešte do vody na krátky čas a potom vybrať.
- Takto sterilizované uhorky sú chrumkavé a nie sú mäkké. Uskladňovať na tmavom mieste v špajzi alebo v pivnici, aby nevybledli.
TIP: Ak si chcete pripraciť domáci nálev, bez nakladača, nech sa páči takto: 100g himalájska soľ, 1balíček horčičné semeno asi 50g, 1balíček koriander asi 30g /o polovicu menej ako horč.semeno/, 2-3 bobkové listy, 8ks čierne celé korenie, 3-4ks nové korenie, 4ks klinček, 3-4 ks borievka alebo jalovec/vyzerá, ako čierne celé korenie len väčšie bobule/. Tento nálev môžete použiť qj na ruslíky (ošúpané prekrojené uhorky), alebo aj na mix rôznej zeleniny zo záhrady, ako sú alma papriky, cukety, patizón, karfiol. Akúkoľvek kombináciu zvolíte, bude chutiť fantasticky. Do pohára môžete pridať aj chilli.
Obrázok ilustračný, zdroj : https://iquitsugar.com/recipe/fermented-cucumbers/
Ktoré zavárané uhorky sú ale chrumkavejšie? Našla som recept aj s dekom aj bez deka: http://www.foodfest.sk/zavarane-uhorky/
No naozaj nemám rada tie mäkké … viete mi prosím poradiť?
Jednoznačne bez deka.
Zaujimalo by ma, ako sa potom postupuje pri tom domacom ‚DEKU‘. Na ake mnozstvo vody je toto mnozstvo. Urcite by som vyskusala. Dakujem.
Tinka, a ake mnozst o je recept? Na 4 kg uhoriek?? Dakujem😊
Chcem sa opýtať na aké množstvo vody a octu je jeden nakladač, ktorý si sama vyrobím, podľa vášho receptu…. žeby 2l vody a 0,5 l octu, tak ako to je na začiatku receptu? ďakujem pekne za odpoveď